Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Σβόμποντα: Ολα τα μέτρα της τρόικας στην Ελλάδα ήταν λάθος

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ
 Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα δεν ήταν υποβοηθητικά στην επίλυση της κρίσης, εξέφρασε ο πρόεδρος της ομάδας Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα.

Σβόμποντα: Ολα τα μέτρα της τρόικας στην Ελλάδα ήταν λάθος
Σε δηλώσεις στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χριστόφια, τάχθηκε υπέρ
της αναπροσαρμογής των μέτρων, διότι, όπως τόνισε, «ήταν όλα λάθος». Πολλά από τα μέτρα για την Ελλάδα συνέβαλαν, είπε, στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Συνεπώς, αυτό που μπορούμε να μάθουμε από αυτό είναι ότι η τρόικα, όπως την έχουμε αντιληφθεί και όπως λειτουργεί, πολύ συχνά δεν ήταν βοηθητική, σημείωσε.
Σε ερώτηση, αν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί ισχυρό μήνυμα στην ευρωζώνη, ο κ. Σβόμποντα είπε ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι ψήφισαν με τέτοιο τρόπο ώστε να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην ευρωζώνη και να έχουν σταθερή κυβέρνηση. Όμως, η ισχυρή ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή σε κοινωνικά θέματα. Πρέπει να συνδυαστεί η ψήφος επίσης σε σχέση και με τη Δημοκρατική Αριστερά. Ήταν μια καθαρή ευρωπαϊκή ψήφος». Ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος έχει μεταβεί στην Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο και άλλοι δεν μετέβησαν για να δουν τις συνθήκες φτώχειας του λαού.
Επίσης, δήλωσε πλήρη υποστήριξη στη θέση της Κύπρου και του κ. Χριστόφια ότι, αν χρειάζεται βοήθεια για τις τράπεζες, θα πρέπει αυτή η βοήθεια να επικεντρωθεί στις τράπεζες, όπως στην περίπτωση της Ισπανίας. Το «δανείζω και έρχομαι στη χώρα, ως αποικιοκρατική δύναμη είναι απαράδεκτο», δήλωσε. Αυτή η χώρα, είπε, έχει αρκετή πείρα σε αυτό, εννοώντας την αποικιοκρατία. «Πρόκειται για βοήθεια, για μια κοινότητα που συζητά μαζί τα διάφορα θέματα και, αν υπάρχει ανάγκη για τις τράπεζες, τότε θα δοθεί για τις τράπεζες, χωρίς να υπεισέρχονται άλλα θέματα. Η Κύπρος κάνει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την οικονομία», προσέθεσε ο κ. Σβόμποντα.
Για την Ελλάδα συμφωνήσαμε, συνέχισε, ότι όποια και αν είναι η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους συνεχής διάλογος για να υπάρξει σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. «Μετά τις εκλογές την Κυριακή ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά στην Ελλάδα και είμαι βέβαιος ότι η κυπριακή προεδρία θα βοηθήσει στην επίλυση των οικονομικών θεμάτων και μαζί με τις προτάσεις της γαλλικής κυβέρνησης θα τροποποιηθεί η οικονομική στρατηγική, όχι μόνο στο θέμα της λιτότητας, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή είναι η άποψη της Κύπρου και της Ομάδας μου στο Ευρωκοινοβούλιο», προσέθεσε.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...