Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Προ των πυλών η νέα κυβέρνηση - Το κείμενο της συμφωνίας επεξεργάζονται εκπρόσωποι των 3 κομμάτων

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
 Μία ανάσα από την οριστικοποίηση της τριμερούς συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά. Σε σύσκεψή τους στη Βουλή, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 7.20, εκπρόσωποι των τριών κομμάτων εξειδικεύουν γραμμή προς γραμμή το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας.



Προ των πυλών η νέα κυβέρνηση - Το κείμενο της συμφωνίας επεξεργάζονται εκπρόσωποι των 3 κομμάτων
Στη σύσκεψη μετέχουν από τη ΝΔ οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, από τη ΔΗΜΑΡ οι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου, και από το ΠΑΣΟΚ οι Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελούδης.

Το κείμενο που θα συμφωνηθεί θα τεθεί αμέσως μετά υπ΄ όψιν των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη ώστε να δώσουν την τελική του έγκριση για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο συγκρότησης της κυβέρνησης, δηλαδή στη συμφωνία για τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν.
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε -διάρκειας περίπου δυόμισι ωρών- σύσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με την «ομάδα των επτά», ενώ όπως έγινε γνωστό, αύριο στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος «εξουσιοδοτήθηκε» από τα κορυφαία στελέχη του να χειριστεί το θέμα της συμμετοχής των προσώπων στην κυβέρνηση.
Προ των πυλών η νέα κυβέρνηση - Το κείμενο της συμφωνίας επεξεργάζονται εκπρόσωποι των 3 κομμάτων
Η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης ενδέχεται να κλείσει σήμερα αν και είναι πιο πιθανό η κυβέρνηση να ανακοινωθεί αύριο.
Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ΝΔ θέλει να αναλάβει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμύνης, Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας.
Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να προκύψει ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα, πιθανόν με 15 υπουργούς και 20 υφυπουργούς.
Σύμπτωση απόψεων στη συνάντηση Βενιζέλου - Κουβέλη
«Είχαμε μια αναλυτική, ουσιαστική και δημιουργική συζήτηση. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει και θα αποκτήσει κυβέρνηση το ταχύτερο. Συμφωνήσαμε πως πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες», σημείωσε μετά την πρωϊνή συνάντησή του με τον Φώτη Κουβέλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος που αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη σχηματισμού μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης του Μνημονίου, κάτι πρόταση στην οποία η Ιπποκράτους δίνει ιδιαίτερο βάρος.
«Ο σχηματισμός κυβέρνησης βαίνει παράλληλα προς την ανάγκη να συγκροτηθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία πρέπει να φροντίσει για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Δηλαδή των όρων που μας επιβλήθηκαν, παρά τη βούλησή μας, σε πολλά σημεία στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Επεσήμανε δε ότι σε αυτή την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης «είναι πάντα ανοιχτή η πρόσκληση για τη συμμετοχή και δυνάμεων πέραν αυτών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση».
Κατέληξε λέγοντας: «Είμαι αισιόδοξος από τη συνάντηση με τον κ. Φώτη Κουβέλη. Έχουμε πολύ μεγάλο βαθμό σύγκλισης απόψεων και έχει τώρα πολύ μεγάλη σημασία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες».
Στις προηγηθείσες δηλώσεις του ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι οι διαδικασίες επιταχύνονται και τόνισε την ανάγκη άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης:
«Η παραδοχή μας εξακολουθεί να είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση. Με συγκεκριμένο περιεχόμενο πολιτικής τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και για την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από δυσμενείς όρους και ρυθμίσεις του Μνημονίου.
«Αναφέρθηκα και στην φερεγγυότητα των προσώπων. Η προγραμματική συμφωνία είναι το αποφασιστικό στοιχείο για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Θεωρώ ότι επιταχύνεται η διαδικασία. Οι επόμενες ώρες, η επόμενη ημέρα είναι δυνατόν, εάν υπάρξει σύμπτωση στα προγραμματικά στοιχεία και τη φερεγγυότητα των προσώπων (...) είναι πιθανόν ότι θα προχωρήσουμε».
Το αργότερο έως τα τέλη της εβδομάδας
Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους ο Φώτης Κουβέλης εκτίμησε ότι ο σχηματισμός της κυβέρνησης αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, καθώς υπάρχουν ακόμα κάποια εκκρεμή ζητήματα για τα οποία πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος:
«Κυβέρνηση θα γίνει, δεν ξέρω εάν θα γίνει απόψε», είπε ο Κουβέλης, προσθέτοντας, ωστόσο, πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.
Υπάρχουν ακόμα κάποια εκκρεμή ζητήματα σχετικά με προγραμματικά θέματα και τους όρους του μνημονίου από τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να αποδεσμευτεί, συμπλήρωσε. (πηγή Reuters)
Σε καλό δρόμο, λένε στη ΔΗΜΑΡ
Στη ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε θετικό στάδιο και αναμένουν την κλήση Σαμαρά με την οποία ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα τοποθετηθεί στα 7 σημεία που του έχουν υποβληθεί, ενώ στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει και η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.
Οσον αφορά στα πρόσωπα, με τα οποία θα στηρίξει την κυβέρνηση, πρόθεση του Φώτη Κουβέλη είναι το νέο σχήμα να πλαισιώσουν στελέχη που θα σηματοδοτούν μεν τον ευρύτερο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς (όπως πχ. οι κ.κ Μανιτάκης, Ρουπακιώτης) χωρίς ωστόσο ή κατ ανάγκη να προέρχονται από την κομματική δεξαμενή της ΔΗΜΑΡ.
Τέλος, ένα από τα ζητήματα που έχει θέσει η πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι να διασφαλιστεί πλήρως ότι η νέα κυβέρνηση θα στελεχωθεί σε όλο της το φάσμα από πρόσωπα κοινής αποδοχής, κάτι που αρκετούς μεταφράζεται ως ένσταση στη συμμετοχή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που μεταπήδησαν πρόσφατα στη λ. Συγγρού από τον ΛΑΟΣ.
Με πρωθυπουργό Σαμαρά
Οσον αφορά το ζήτημα του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται ότι κανείς εκ των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν έθεσε σχετικό veto στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά.
Στο σημείο αυτό η συμφωνία πρέπει να θεωρείται κλεισμένη ενώ τοποθετήσεις όπως η σημερινή του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέα Βουδούρη απηχεί, προφανέστατα, προσωπικές και μόνο απόψεις.
Μάλιστα ο ίδιος κ. Σαμαράς ζήτησε και από τους δύο να στηρίξουν με θετική ψήφο την κυβέρνηση. «Η ανοχή δίνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία», φέρεται να είπε, επιδιώκοντας να προλάβει άλλα σενάρια τα οποία προεβλήθησαν τα τελευταία 24ωρα από στελέχη ορισμένων κομμάτων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συναντήσεων ετέθη και το θέμα των προσώπων ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά, ο οποίος και επανέλαβε την πρότασή του να τοποθετηθούν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης σε θέσεις αντιπροέδρων της κυβέρνησης.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...