Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Θρίλερ με τη στάση της Ισπανίας στην τηλεδιάσκεψη

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ«Δεν έχει αλλάξει τίποτα» λέει τώρα η Μαδρίτη, αν και ώρες νωρίτερα είχε γίνει αναφορά σε «πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια». Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στις πέντε το απόγευμα την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην Ισπανία

Θρίλερ με τη στάση της Ισπανίας στην τηλεδιάσκεψη
Η δεινή θέση στην οποία έχει βρεθεί η Ισπανία και ειδικά ο τραπεζικός της κλάδος...
θα τεθούν στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών των 17 χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ το απόγευμα του Σαββάτου, όπως επιβεβαιώθηκε επισήμως το πρωί, μετά τις έντονες φήμες της Παρασκευής.
Η «σύνοδος» των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα, στις 5 ώρα Ελλάδας, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές στην Μαδρίτη.
Το πρωί πηγές της ισπανικής κυβέρνησης «έδειχναν» ότι θα υπάρξει αίτημα για βοήθεια, αλλά το μεσημέρι του Σαββάτου υπήρξε νέα, διαφορετική θέση.
Αρχικά υπήρξε η πληροφορία από τη Μαδρίτη ότι ήδη χθες η Ευρωζώνη έδωσε το πράσινο φως για «τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Σάββατο στις 16:00 ώρα Βρυξελλών ώστε να εγκριθεί η έκδοση ανακοινωθέντος που θα υπογραμμίζει την πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια και την δέσμευση του Eurogroup να την αποδεχτεί».
Στη συνέχεια, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ισπανίας δήλωσε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα» στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι «Αυτό σημαίνει, (ότι έχουμε) την ίδια θέση με χθες (Παρασκευή)», όταν η κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να περιμένει την έκθεση του ΔΝΤ και έναν έλεγχο των τραπεζών της, πριν αποφασίσει.
Στις 14.00 περίπου ώρα Ελλάδας ακολούθησε και τρίτη δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με την οποία η Μαδρίτη «αναλύει» την έκθεση του ΔΝΤ και «αναμένει» τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης, πριν αποφασίσει ποια θα είναι η στάση της. «Υπάρχει μια σύνοδος που έχει συγκληθεί από τις Βρυξέλλες. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και αναλύουμε την έκθεση του ΔΝΤ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία κυβερνητική πηγή.
Οι πιέσεις στην κυβέρνηση Ραχόι πολλαπλασιάζονται, καθώς καθίσταται σαφές πως το ζήτημα δεν είναι το άν θα ζητήσει η Μαδρίτη ευρωπαϊκή διάσωση αλλά το πότε θα γίνει αυτό καθώς και το ποια ακριβώς μορφή θα έχει η εν λόγω διάσωση.
Κλειδί η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Κυρίαρχο θα είναι το θέμα της στήριξης του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί και πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή των τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Το ΔΝΤ με την έκθεσή του κάνει λόγο για «τρύπα» της τάξης των 40 δισ. ευρώ, αλλά τονίζει ότι απαιτούνται τα διπλάσια, δηλαδή 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να πειστούν οι αγορές ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε επαρκώς.
Αντίστοιχες έρευνες πραγματοποιούν η γερμανική Roland Berger και η αμερικανική Oliver Wyman, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται ως τις 21 Ιουνίου.
Βάιντμαν: ζητήστε επισήμως βοήθεια
Ο πρόεδρος της Bundesbank συνιστά στην Ισπανία να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αν έχει ανάγκη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται αύριο Κυριακή.
«Εάν η Ισπανία αισθάνεται ότι την έχουν ξεπεράσει οι ανάγκες χρηματοδότησής της, πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που δημιουργήθηκαν για αυτό», αναφέρει ο Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.
«Το σύνθημα δεν θα πρέπει να είναι: Προπάντων όχι στο ταμείο αρωγής. Το να ελπίζουμε στη βοήθεια της κεντρικής τράπεζας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις είναι ένας κακός δρόμος», προσθέτει, σύμφωνα με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε σήμερα και δίνει μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Κυριακή.
Βολές κατά του Βερολίνου
Τα προηγούμενα 24ωρα, σε Ευρώπη και Αμερική κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τη σκληρή λιτότητα που η πολιτική Μέρκελ επιφυλάσσει στις υπερχρεωμένες χώρες. Φρανσουά Ολάντ και Μάριο Μόντι πρωτοστατούν στην άσκηση πιέσεων για στροφή του Βερολίνου. Μέτωπο άνοιξαν, επίσης, οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον.
Σε δηλώσεις του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι Ευρώπη και η Ευρωζώνη δεν πρέπει να χάσουν χρόνο, αλλά Σόιμπλε και Μέρκελ αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια, μεταθέτοντας την όποια απόφαση και τον χρόνο που θα ληφθεί στην ίδια την Ισπανία.
Στιγμιαία σύγχυση με την επίσημη ανακοίνωση Ολάντ
Η σύγχυση σχετικά με την εξέλιξη των διαβουλεύσεων Ισπανίας - ΕΕ εντάθηκε περισσότερο το μεσημέρι, όταν αρχικά έγινε γνωστό από το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα κάνει «επίσημη ανακοίνωση» μία ώρα πριν την τηλεδιάσκεψη των υπουργών, στις 16.00 ώρα Ελλάδας, η οποία θα αφορά την οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ.
Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε διορθωτική ανακοίνωση, η οποία ανέφερε ότι η επίσημη ανακοίνωση θα αφορά το Αφγανιστάν, όπου έχασαν την ζωή τους Γάλλοι στρατιώτες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...