Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των οικολόγων σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει η Ι. Κοντούλη

"Δεν μπορούμε να λέμε 'ευρώ πάσει θυσία', "ναι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μετέχουμε σε ένα κυβερνητικό σχήμα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ υπό προϋποθέσεις....
", "Με τη δεξιά μας χωρίζει άβυσσος. Δεν θα συμμετέχουμε"..."η αυτόνομη κάθοδος είναι επιλογή πλουραλισμού", "δεν αντέχει η κοινωνία άλλα μέτρα τον Ιούνιο", "δεν υπάρχει μη χρήσιμη ψήφος": αυτές είναι μερικές από τις απαντήσεις που έδωσε η επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων (ΟΠ) Ιωάννα Κοντούλη στην ωριαία συνέντευξη που παραχώρησε στην web tv του ΑΜΠΕ.
"Δεν μπορούμε να λέμε 'ευρώ πάσει θυσία', σαν το παλιό 'ελευθερία ή θάνατος'"... είπε η κα Κοντούλη, επισημαίνοντας ότι "το μεγάλο θέμα είναι να αποφασίσουμε αν θα σώσουμε το ευρωπαϊκό μας σπίτι και όχι το ερώτημα "ευρώ ή δραχμή. Γι αυτό και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση σαν να ήταν απλά δημοσιονομική....Αν δεν αποφασίσουμε τι μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης θέλουμε το πρόβλημα θα έρχεται και θα ξανάρχεται...".
Σχετικά με τις κυβερνητικές συνεργασίες αποσαφήνισε ότι "δεν έγινε καμία πρόταση προεκλογικής συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ" στους ΟΠ, ενώ στο ενδεχόμενο κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι "εμείς είπαμε ότι λευκές επιταγές δεν δίνουμε"..."αλλά θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε εάν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ μας θεωρήσει στρατηγικό του σύμμαχο" και "θα μπορούσαμε να πούμε ότι μετέχουμε σε ένα κυβερνητικό σχήμα υπό προϋποθέσεις", αναφέροντας παράλληλα τις ανησυχίες της με κάποια σημεία, σχετικά με τον ορυκτό πλούτο, τους υδρογονάνθρακες, μία ατζέντα, που όπως είπε, δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζει τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα με τη ΝΔ δεν προβλέπεται καμία συνεργασία: "Με τη δεξιά μας χωρίζει άβυσσος. Δεν θα συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο σχήμα, είναι ξεκάθαρο αυτό. Αν οι πολίτες ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από να πούμε καλή τύχη. Αν υπάρχουν προτάσεις και μέτρα που να είναι στη σωστή κατεύθυνση δεν θα έχουμε κανένα κόμπλεξ να πούμε όχι, θα τα ψηφίσουμε...".
"Πρέπει να σταθούμε κριτικά και επικριτικά και απέναντι στα κόμματα που κυβέρνησαν αυτό τον τόπο και απέναντι στους εαυτούς μας", είπε η κα Κοντούλη ενώ εξήγησε ότι σχετικά με το δίλημμα μνημόνιο αντιμνημόνιο "υπάρχουν αλλαγές που έπρεπε να είχαμε κάνει από προχθές και να είχαμε προλάβει την κατάρρευση της χώρας" επισημαίνοντας ότι "βλέπουμε και σήμερα ακόμη ένα πελατειακό κράτος που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί", ενώ θα έπρεπε να διαχωριστεί "η εξυγίανση και ο ορθολογισμός" από την "επίθεση στην κοινωνική συνοχή στην βιωσιμότητα της κοινωνίας και του περιβάλλοντος".
Σε ερώτηση αν θα ψήφιζε καταγγελία του μνημονίου απάντησε: "Κατ' αρχήν θα ήθελα να δω το πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση. Αυτό που υπεγράφη από τους κακούς διαπραγματευτές δεν είναι μία ερωτική επιστολή, τελείωσε η σχέση μας, τη σκίσαμε και πάμε για άλλα. Αυτοί που φύγανε έχουν δεσμεύσει τον τόπο. Για να αποδεσμευθεί θέλει σχέδιο εξόδου και σταδιακή αποδόμηση και αντικατάσταση μέτρων, όπως η κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των δανειστών η μετενέργεια... Ο πολιτικός κόσμος έχει ευθύνες για την μετενέργεια: Μα δεν μπορούσαν να δώσουν παράταση για ένα μήνα ώστε να αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση;".
Η Ι. Κοντούλη τόνισε ότι "δεν αντέχει η κοινωνία άλλα μέτρα τον Ιούνιο" γι αυτό και πρέπει, "να δοθεί μία παράταση, να διεκδικήσουμε τρεις μήνες για διαβούλευση των κομμάτων ώστε να φτιάξουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση".
Σχετικά με το περιβάλλον είπε ότι "είμαστε ανεκπαίδευτοι", αναφέροντας ότι "η προστασία του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζεται ως τροχοπέδη της ανάπτυξης είναι μέγα σφάλμα", ότι πρέπει να βγούμε από τη νοοτροπία της αρπαχτής και των πελατειακών συμφερόντων με συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης βασισμένο σε σοβαρές μελέτες".
"Η αυτόνομη κάθοδος είναι επιλογή πλουραλισμού" δήλωσε εξάλλου η επικεφαλής των ΟΠ και πρόσθεσε: "Το να φτιάξουμε ένα καινούργιο δίπολο είναι το εύκολο. Είναι καλό να υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Εξάλλου ο στόχος των ΟΠ δεν ήταν οι υπουργικοί θώκοι και οι βουλευτικές καρέκλες. Οι παρεμβάσεις μας θα υπάρχουν είτε μπούμε είτε δεν μπούμε στη Βουλή. Δεν θα ποδοσφαιροποιήσουμε την πολιτική ζωή".
"Η ζωή δεν χρεοκοπεί" πρόσθεσε η ίδια τονίζοντας ότι "πρέπει να σπάσουμε το φόβο. Η ελπίδα και η αισιοδοξία βγαίνουν μέσα από την ενεργοποίηση του καθενός" καθώς "δεν υπάρχουν μεσσίες και σωτήρες, γιατί και ο καλύτερος μεσσίας αν δεν έχει τη συμμετοχή αυτών που θέλει να σώσει δεν θα καταφέρει τίποτα".
"Δεν θα πρέπει να υπάρξουν τρίτες εκλογές", επισήμανε η επικεφαλής των ΟΠ αναφέροντας ότι σε περίπτωση που "δεν βγει ούτε η κεντροδεξιά, ούτε η κεντροαριστερά, εκεί θα πρέπει αυτοί που ήταν έτοιμοι για τα μεγάλα να είναι προετοιμασμένοι και για τα μικρότερα".
Σχετικά με το περιστατικό Κασιδιάρη είπε ότι "δείχνει σήψη και παρακμή, κρίση αξιών" προσθέτοντας ότι η ευθύνη είναι των πολιτικών κομμάτων που δεν πρέπει να κάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα αλλά και όλων μας.
"Δεν πιστεύω στην άποψη της χαμένης ψήφου" κατέληξε η Ι. Κοντούλη και πρόσθεσε: "Την έχουν υποστεί πολλοί χώροι και παλιότερα. Από ό,τι φαίνεται προσπαθούν να επιβληθεί αυτή η λογική, όμως ο κόσμος στις προηγούμενες εκλογές απελευθερώθηκε από αυτή την άποψη... Δεν υπάρχει μη χρήσιμη ψήφος....Όχι πάλι σε διχασμούς, όχι πάλι σε στρατόπεδα. Ας μη βάλουμε πάλι τις ομπρέλες να καλύπτουν την ουσία των πραγμάτων. Ο πλουραλισμός είναι ομορφιά...".

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...