Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Βερολίνο: Ομοφωνία στην ΕΕ για τήρηση του μνημονίου

Σόιμπλε: Δεν επιβαρύνουμε υπερβολικά την Ελλάδα
Ευρεία συναίνεση στην ΕΕ ως προς το ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τους συμφωνηθέντες όρους του μνημονίου διαπιστώνει το Βερολίνο, όπως είπε σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών....

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι πρέπει να εμμείνουμε στους όρους του πακέτου διάσωσης που συμφωνήθηκε», ανέφερε η Μαριάν Κότχε στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, σημειώνοντας πως οποιαδήποτε συζήτηση για τους όρους αυτούς θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του επόμενου έλεγχου της τρόικας.
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί χαλάρωσης του χρονοδιαγράμματος προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου είπε ότι η κυβέρνηση Μέρκελ θα στηρίξει τις απόψεις στα «δεδομένα που θα προκύψουν από την επόμενη έκθεση της τρόικας» και όχι βάσει εικασιών.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεδιώκει σε νέα του συνέντευξη να απορρίψει τον ισχυρισμό ότι στο ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας περιλαμβάνονται υπερβολικές απαιτήσεις. «Δεν επιβαρύναμε υπερβολικά την Ελλάδα ούτε πρόκειται να το κάνουμε», υποστήριζει και συμπληρώνει: «Είναι στο χέρι των Ελλήνων να λύσουν τα προβλήματά τους».
Σε συνέντευξή του στην «Die Zeit» που προδημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας, ο Σόιμπλε αρνείται ότι οι όροι του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ σκληροί.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα παραμείνει «ανέγγιχτο», αν και άφησε «παράθυρο» χρονικής παράτασης.
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο κ. Γιούνκερ είπε πως, στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, επισήμανε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για χρονοδιαγράμματα αλλά όχι για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και την ουσία του προγράμματος λιτότητας.
Υποστήριξε, μάλιστα, πως τη θέση αυτή έχουν οι δημοκρατίες των χωρών-μελών της ζώνης του κοινού νομίσματος.
Αποφεύγοντας να σχολιάσει το αίτημα του κ. Σαμαρά για επιμήκυνση του προγράμματος κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, ο κ. Γιούνκερ είπε πως αυτό θα εξεταστεί στο αυριανό Eurogroup, όπου θα γίνει επίσης ανάλυση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημείωσε, η ύφεση στη χώρα «είναι βαθύτερη από' ό,τι νομίζαμε».
Bundesbank: Να επανορθώσει η Ελλάδα για τυχόν αποκλίσεις
Ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, προειδοποίησε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει προσκολλημένη στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει.
Εάν η τρόικα διαπιστώσει απόκλιση από τις προγραμματισμένες διαρθρωτικές αλλαγές, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επανορθώσουν επιστρέφοντας σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, τόνισε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό περιοδικό, ο Βάιντμαν υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα διάσωσης εάν θέλει να εξασφαλίσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια.
«Εάν υπάρχουν αποκλίσεις (από το πρόγραμμα) θα πρέπει να αναλύσουμε τα αίτια αλλά είναι πρωτίστως θέμα της Ελλάδας να αποδείξει ότι μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος», δήλωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος τόνισε για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και στην έκδοση «ευρωγραμματίων» μικρής διάρκειας.
Πηγή: Reuters

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...