Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Εξέγερση στο Διαδίκτυο κατά της Λαγκάρντ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναγκάστηκε να εκδώσει «διορθωτική» δήλωση μετά τον σάλο που ξεσήκωσε η συνέντευξή της για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Κάνει τώρα λόγο για συμπάθεια προς τον ελληνικό λαό και για αποσπασματική δημοσίευση της συνέντευξης

«Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας», είπε μεταξύ άλλων η Κ. Λαγκάρντ στη συνέντευξή της στον «Guardian» για την Ελλάδα
«Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας», είπε μεταξύ άλλων η Κ. Λαγκάρντ στη συνέντευξή της στον «Guardian» για την Ελλάδα...
Μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ελλάδα αλλά και τον «βομβαρδισμό» στο Διαδίκτυο η συνέντευξή της στην εφημερίδα «Guardian», η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναγκάστηκε να εκδώσει «διορθωτική» δήλωση, την οποία ανήρτησε το μεσημέρι του Σαββάτου στον λογαριασμό της στο Facebook.
Η κ. Λαγκάρντ έγραψε τα εξής: «Οπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, βλέπω με συμπάθεια τον ελληνικό λαό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Αυτός είναι ο λόγος που το Ταμείο υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τη σημερινή κρίση και να επανέλθει στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της σταθερότητας. Ενα σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας είναι ότι ο καθένας πρέπει να φέρει το δικό του μερίδιο του βάρους, ιδιαίτερα οι πιο προνομιούχοι, και ιδίως όσον αφορά την πληρωμή των φόρων τους. Αυτό ήθελα να τονίσω όταν μίλησα με την εφημερίδα ''Guardian'' ως μέρος μιας ευρύτερης συνέντευξη πριν από λίγο καιρό».
Πηγές εκτός Ταμείου ισχυρίστηκαν ότι η κ. Λαγκάρντ έδωσε μία μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα, οι δημοσιογράφοι της οποίας επέλεξαν να δημοσιεύσουν μόνο μερικά αποσπάσματα. Οι πηγές τόνισαν πως η διευκρίνισή της ότι μιλούσε για τους πιο προνομιούχους, που πρέπει να πληρώνουν τους φόρους της, είναι πιο αντιπροσωπευτική των θέσεών της για την Ελλάδα.
Στη συνέντευξή της τονίζει ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε χαλάρωση των όρων του Μνημονίου, απαντώντας έτσι στους Ελληνες πολιτικούς αρχηγούς που υπόσχονται προεκλογικά αλλαγή του προγράμματος, το οποίο σχεδιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα. Απευθυνόμενη στον ελληνικό λαό, έστειλε το μήνυμα: «Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας».
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απάντησε με τρόπο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις σε ερώτημα εάν σκέφτεται τις Ελληνίδες μητέρες ή τους ασθενείς που δεν έχουν φάρμακα. Είπε: «Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα παιδιά σε ένα σχολείο σε μικρό χωριό στον Νίγηρα, που πηγαίνουν στο μάθημα μόνο για δύο ώρες την ημέρα και αναγκάζονται να μοιραστούν στα τρία ακόμα και την καρέκλα του θρανίου και προσδοκούν να μορφωθούν. Τα έχω μονίμως στο μυαλό μου. Γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια από ό,τι οι άνθρωποι στην Αθήνα».
Είπε επίσης ότι οι Ελληνες γονείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους εάν η ζωή των παιδιών τους επηρεάζεται από τις περικοπές των δημοσίων δαπανών και πρόσθεσε ότι οι γονείς πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους, χωρίς βέβαια να διευκρινίσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού το πράττει. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ η κρίση δεν θα τερματιστεί σύντομα, λέγοντας τα εξής:
«Ξέρετε κάτι; Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, σκέφτομαι επίσης όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν συνέχεια να φοροδιαφεύγουν. Σκέφτομαι το ίδιο τους Ελληνες που στερούνται δημοσίων υπηρεσιών και τους Ελληνες που δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Πιστεύω ότι οι Ελληνες πρέπει να βοηθήσουν συλλογικά τους εαυτούς τους πληρώνοντας τους φόρους τους».
Στη διευκρινιστική ερώτηση των δημοσιογράφων της εφημερίδας εάν αυτό που ουσιαστικά δηλώνει στους Ελληνες και τους άλλους Ευρωπαίους είναι ότι τώρα πρέπει να πληρώσουν για τα καλά χρόνια που πέρασαν, απάντησε: «Αυτό ακριβώς».
Το πρόγραμμα
Η κ. Λαγκάρντ απέρριψε ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι διαφορετικό απ' ό,τι σε άλλες χώρες: «Το πρόγραμμα δεν είναι σκληρότερο. Οχι», τονίζει και προσθέτει: «Διότι αυτή είναι η πολιτική του Ταμείου και δουλειά μου είναι να λέω την αλήθεια, ασχέτως του ποιος κάθεται από την απέναντι πλευρά του τραπεζιού.
Και σας λέω το εξής: είναι μερικές φορές περισσότερο επώδυνο να λες στην κυβέρνηση μιας χώρας χαμηλού εισοδήματος, όπου οι άνθρωποι ζουν με 3.000-5.000 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα ετησίως, να σφίξουν τον προϋπολογισμό τους και να μειώσουν το έλλειμμα. Γνωρίζω τι σημαίνει αυτό σε όρους κοινωνικών προγραμμάτων και υποστήριξης των φτωχών. Οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρότερες».
«Ισοπεδωτική άποψη»
Αντιδράσεις και από τη Γαλλία
Ως «γελοιογραφική και ισοπεδωτική» επέκρινε η γαλλική κυβέρνηση την άποψη της Κριστίν Λαγκάρντ διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, η οποία κατέληξε ότι «δεν υπάρχει κάποιο δίδαγμα για να δοθεί» στην Ελλάδα. Κατηγορηματικός ήταν και ο ηγέτης της Αριστεράς στη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος κατήγγειλε ως «αναξιοπρεπείς» τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ. «Τι ακριβώς κάνει αυτή για να μιλήσει έτσι για τους Ελληνες;» είπε ο Μελανσόν σε συνέντευξή του κανάλι France3. «Εάν είχε πολιτική ηθική, η Κριστίν Λαγκάρντ θα έπρεπε να αποχωρήσει από τη θέση την οποία κατέχει στο ΔΝΤ». Σχολιάζοντας μάλιστα τις δηλώσεις της Λαγκάρντ σχετικά με τους Ελληνες που δεν πληρώνουν τους φόρους τους, σημείωσε πως δεν είναι οι πολίτες που πρέπει να πληρώσουν, γιατί εκείνοι παρακρατούνται από το εισόδημά τους, αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

FACEBOOK
«Καταιγίδα» με πάνω από 12.000 σχόλια
Περισσότερα από 12.000 σχόλια στην προσωπική σελίδα της στο Facebook δέχτηκε η Κριστίν Λαγκάρντ για τη συνέντευξή της στον «Guardian», ενώ δημιουργήθηκε και ξεχωριστή σελίδα με τίτλο: «Οι Ελληνες είμαστε κατά της Lagarde».
Οι αντιδράσεις των Ελλήνων, κυρίως, χρηστών εκφράζουν είτε συγκρατημένα είτε επιθετικά την οργή που προκάλεσε η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Ισως οι Γάλλοι να πιστεύουν ότι είσαι η επόμενη Μαρία Αντουανέτα. Μιλάς για την πείνα φορώντας το ακριβό σου κοστούμι και τα ακριβά σου παπούτσια και παραδίδεις μαθήματα εντιμότητας όταν πάνω σου πέφτουν σκιές σκανδάλων» γράφει χαρακτηριστικά η χρήστης με το όνομα Galioni Kiki, ενώ ο Gerson Nataniel σημειώνει: «Πόση ντροπή νιώθω που ζω στον ίδιο κόσμο με σένα». «Ξέρεις τι σημαίνει να πληρώνεις όλους αυτούς τους φόρους με μισθό 400 ευρώ;» γράφει η Avon Georgia.
«Εμείς πληρώνουμε»
«Εσύ ζεις στην πολυτέλεια και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι πολίτες την πληρώνουν. ΕΣΥ ζεις μια ζωή για την οποία ΕΜΕΙΣ πληρώνουμε». Πολλά από τα σχόλια είναι ιδιαιτέρως δηκτικά. «Εσύ τα νοιάζεσαι τα παιδιά στη Νιγηρία, αυτά τα ρώτησες;;;» αναρωτιέται ο Stavros Sez Oner, ενώ η Panagiota Tsotsou ρωτά: «Ανησυχείς για τα παιδιά στην Αφρική πριν ή μετά το σολάριουμ». Ο χρήστης Dilli Dooly Dahm παροτρύνει τους Ελληνες να συλλέξουν τις τελευταίες ρανίδες αίματός τους γιατί, όπως παρατηρεί με πικρό χιούμορ, «το αίμα μοιάζει να είναι καλύτερο από το νερό για να κολυμπήσει κανείς τώρα τελευταία» και ο Teo Papa προσκαλεί την κυρία Λαγκάρντ στην Ελλάδα: «Παράγουμε ωραίες ντομάτες εδώ, έλα να τις απολαύσεις». Ανάλογες είναι και οι αντιδράσεις στην ηλεκτρονική έκδοση του «Guardian»: «Παρατηρώντας τη φωτογραφία, μάλλον πρέπει να μείνεις μακριά από τον ήλιο. Καλύτερα μην πας διακοπές στην Ελλάδα φέτος. Ακούω ότι είναι ωραία στον αρκτικό κύκλο» της προτείνει ο χρήστης Kjee, ενώ ο BillyBobLiar λεει: «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα ο "Guardian" να ερευνήσει τις φορολογικές δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ».

Πηγή

1 σχόλιο:

Γράψτε τι σκέπτεστε...