Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Η επέλαση της δεξιάς: Σάρωσε ο Ν.Φάρατζ στη Βρετανία

Mία πρώτη τεράστια νίκη για την δεξιά στην Ευρώπη: Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), με τον χαρισματικό ηγέτη του Νάιτζελ Φάρατζ, κέρδισε περισσότερες από 100 θέσεις σε δημοτικά συμβούλια μέχρι στιγμής και μάλλον θα ξεπεράσει τις 200 στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση με ποσοστό που ξεπερνά το 25% σε όλη την Βρετανία. Την Κυριακή όμως έρχεται η πραγματικά μεγάλη ώρα του Ν.Φάρατζ (αξέχαστη η ομιλία του απέναντι στον Α.Σαμαρά το Ευρωκοινοβούλιο), τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές στην Βρετανία: Μάλλον θα κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό από όλα τα πατριωτικά κόμματα της Ευρώπη σε εθνικό επίπεδο, αφού δεν αποκλείεται να πλησιάσει το 30%!
Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα το οποίο στηρίζεται σε οργανώσεις βάσης απειλεί τα μεγάλα κόμματα εδώ κι έναν αιώνα.
Κι ενώ το εκλογικό σύστημα που ισχύει στη Βρετανία στις βουλευτικές εκλογές καθιστά δύσκολο το να εισέλθουν στο βρετανικό Κοινοβούλιο νέα πολιτικά κόμματα (είναι πλειοψηφικό όπως το σύστημα των περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα0 όλα τα μεγάλα κόμματα – οι Συντηρητικοί, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες – δεν κρύβουν τον τρόμο του.
Οι πολιτικοί των κομμάτων αυτών έχασαν την επαφή με τους ψηφοφόρους, δήλωσε η υπουργός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Λιν Φεδερστόουν: «Ήμασταν τόσο περιχαρακωμένοι και τόσο προσηλωμένοι στην πολιτική γραμμή του κόμματος που χάσαμε την ανθρωπιά μας», είπε.
Τα μέλη του UKIP, από την άλλη, «κατάφεραν να ακουστούν ως ανθρώπινα όντα», υποστήριξε μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...