Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Με μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ο άξονας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ ενισχύεται, τουλάχιστον σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτό δείχνουν οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις των τριών χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με φόντο τα ενεργειακά κοιτάσματα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη διεθνής αεροναυτική άσκηση μεταξύ της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο με την ονομασία «Noble Dina 2014». Έχει ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 10 Απριλίου και διεξάγεται με τη συμμετοχή τόσο πλοίων όσο και αεροσκαφών και ελικοπτέρων των τριών χωρών.
Με την ολοκλήρωση της «Noble Dina 2014» τη σκυτάλη παίρνουν οι ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την πραγματοποίηση άσκηση έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, με επικέντρωση ωστόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, την οποία αμφισβητεί η Τουρκία με στόχο να βάλει «χέρι» στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Την άσκηση ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Φώτης Φωτίου που βρέθηκε στην Αθήνα για ένα αμυντικό συνέδριο. Ο κ. Φωτίου επισήμανε τη σημασία της τριμερούς αυτής συνεργασίας σε συνάρτηση με την ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια και γνωστοποίησε επίσης πώς το προσεχή Μαίο θα διεξαχθεί η Κυπριακή άσκηση έρευνας και διάσωσης «Αργοναύτης», στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν Ελλάδα και Ισραήλ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...