Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Εκδηλώσεις τιμής για τις σφαγές των Ναζί στο Δίστομο

 
Με σειρά εκδηλώσεων τίμησε χθες ο δήμος Διστόμου – Αράχωβας και Αντίκυρας τη συμπλήρωσε 69 χρόνων από τη σφαγή του Διστόμου, η οποία αποτελεί μία από τις πλέον αιματοβαμμένες σελίδες της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα....

Ήταν 10 Ιουνίου 1944 όταν ομάδες των SS αλλά και άλλων σωμάτων του γερμανικού στρατού εισήλθαν στο Δίστομο με εντολή να σκοτώσουν όποιον βρίσκουν μπροστά τους ως αντίποινα για την επίθεση που είχε δεχθεί νωρίτερα φάλαγγα των κατακτητών από τον ΕΛΑΣ, και από την οποία είχε υποστεί σοβαρές απώλειες.  Συνολικά σφαγιάστηκαν 218 άμαχοι, γυναίκες, γέροντες, άνδρες, παιδιά, ενώ το χωριό παραδόθηκε στις φλόγες.
Στην εκδήλωση το παρών τους έδωσαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο ΓΓ του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στη μνήμη των θυμάτων του Διστόμου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και από τους Βουλευτές εντός του Κοινοβουλίου μετά από πρόταση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αποστολής μηνύματος από την ελληνική Βουλή προς τη γερμανική ηγεσία με στόχο την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου και την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων. Η πρόταση έγινε δεκτή.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...