«ΜΗΝΥΜΑ» ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Με ένα πρωτοφανές πολιτικό βέτο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποθάρρυνε την Gazprom από το να προχωρήσει στην υποβολή πρότασης εξαγοράς της ΔΕΠΑ, τινάζοντας ουσιαστικά στον αέρα τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση....
Μάλιστα, η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την έρευνα για δεσπόζουσα θέση της Gazprom σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που εκ των πραγμάτων θέτει την Επιτροπή σε θέση ισχύος έναντι της Μόσχας.
Πρόκειται αναμφίβολα για εκβιασμό, που προκαλεί έντονα ερωτηματικά για τα κίνητρα των Βρυξελλών.
Οι πολιτικές αυτές παρεμβάσεις της ΕΕ, που τελικά θέτουν εν αμφιβόλω μια τόσο σημαντική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, αναμένεται να έχουν και δυσμενείς δημοσιονομικές επιπτώσεις για τη χώρα μας με τα προβλεπόμενα έσοδα να βρίσκονται στον αέρα και να προκαλείται πονοκέφαλος για την κάλυψή τους από άλλες πηγές.
Πάντως, ενστάσεις στην ολοκλήρωση της συμφωνίας διατύπωσε και το Βερολίνο τόσο μέσω της κυβέρνησης προς τη Μόσχα όσο και μέσω του Γερμανού επιτρόπου Γκίντερ Ετινγκερ στο επίπεδο της Κομισιόν. Το τελευταίο διάστημα ο Γκ. Ετινγκερ εμφανίζονταν αρνητικός στην εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom και με πιο ισορροπημένη θέση στο θέμα των αγωγών μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Και τις δύο!
Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, υποστήριζε την επιλογή του αγωγού Nabuco, που παρακάμπτει την Ελλάδα, ενώ τώρα υποστηρίζει δημόσια και τις δύο επιλογές δηλαδή το Νabuco και τον ΤΑP (Eλλάδα, Αλβανία, Ιταλία), επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την τελική επιλογή πρέπει να γίνει με επιχειρηματικά και όχι πολιτικά κριτήρια.
Επισήμως, η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε ήταν ότι η Κομισιόν δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και της μη υποβολής προσφοράς από την Gazprom.
Οι προσπάθειες υποβάθμισης του θέματος συνεχίστηκαν και ανεπίσημα. Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν είχε οιανδήποτε επαφή με τις ενδιαφερόμενες πλευρές και αποσαφήνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής να παρεμβαίνει, σε αυτή τη φάση, σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, πριν δηλαδή ολοκληρωθεί.
Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν παρεμβαίνει και εξετάζει μια πρόταση εξαγοράς όταν αυτή υποβληθεί επίσημα, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Β. ΔΕΜΙΡΗΣ
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε τι σκέπτεστε...