Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Νέα επεισόδια σε Aγκυρα και Κωνσταντινούπολη


Επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δύο πόλεις, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στην 'Αγκυρα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πορεία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών προς την έδρα της κυβέρνησης, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες πριν καταστρέψουν διαφημιστικές πινακίδες, φωτεινούς σηματοδότες και σπάσουν τα τζάμια των γύρω καταστημάτων. Δύο αυτοκίνητα και ένα περίπτερο με εφημερίδες τυλίχτηκαν στις φλόγες. Σύμφωνα με το Ανατολή, 56 άνδρες των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν. Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν....


Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, γύρω από τα γραφεία του πρωθυπουργού στη συνοικία Μπεσικτάς. Οδοφράγματα είχαν στηθεί στους δρόμους και η αστυνομία διέλυσε το πλήθος ρίχνοντας δακρυγόνα. Η ηρεμία επανήλθε σήμερα το πρωί.
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν καταλάβει την πλατεία Ταξίμ και το μικρό πάρκο Γκεζί όλη τη νύχτα γιορτάζοντας την αποχώρηση της αστυνομίας από την πλατεία Ταξίμ. Η ανακοίνωση από τις αρχές της καταστροφής του πάρκου για την διαμόρφωση του χώρου βάσει ενός νέου οικιστικού σχεδίου, ήταν η αιτία των μαζικών διαδηλώσεων.
Πολλά οδοφράγματα παραμένουν σε αρκετούς δρόμους που οδηγούν στην πλατεία.

Αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002, ο Ερντογάν έδωσε χθες εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία και το μικρό πάρκο Γκεζί. Ωστόσο ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα υπαναχωρήσει στην απόφασή του να υλοποιηθεί το οικιστικό σχέδιο.

Φωτογραφίες από τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη:

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02578/filename_ext_2578674k.jpg

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02578/filename_ext_2578676k.jpg

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02578/filename_ext_2578677k.jpg

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02578/filename_ext_2578678k.jpg

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02578/filename_ext_2578681k.jpg

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02578/filename_ext_2578682k.jpg

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02578/filename_ext_2578680k.jpg
Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...