Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

F. Mullen: Ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, πλήγμα για τους Τουρκοκύπριους

Ενδεχόμενη αποχώρηση της Κύπρου από την ευρωζώνη θα προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά στην οικονομία των Τουρκοκυπρίων, καθώς θα εμποδίσει την κίνηση των τουριστών από τις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία προς το βόρειο τμήμα, αναφέρει η Fiona Mullen, αναλύτρια για τα θέματα Κύπρου στο Economist Intelligence Unit (EIU), σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου....


Aπευθυνόμενη σε συνέδριο του Economist με θέμα «Tι βρίσκεται μπροστά στην Κύπρο με τη νέα κυβέρνηση», η κα Mullen που διευθύνει επίσης το Κέντρο Sapienta Economics στη Λευκωσία, υποστήριξε ότι υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη γιατί η Ευρώπη την τιμωρεί κατά κάποιο τρόπο αφήνοντας την να λύσει μόνη της τα προβλήματά της.

«Η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να ετοιμάσει ένα πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό σχέδιο και από ότι βλέπουμε δεν έχουν την τεχνική βοήθεια από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», λέει.

«Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί αν η Κύπρος εγκαταλείψει το ευρώ και αρχίσει να χρησιμοποιεί άλλο νόμισμα, αυτό θα χάσει αμέσως την αξία του, όπως έγινε στην Αργεντινή. Θα οδηγηθούμε στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων προκειμένου να εξασφαλισθεί η επιβίωση του κράτους», τονίζει και υπογραμμίζει: «Αυτό σημαίνει ότι η πράσινη γραμμή θα κλείσει και το βόρειο τμήμα της Κύπρου θα χάσει ένα εκατομμύριο τουρίστες που περνάνε κάθε χρόνο την πράσινη γραμμή. Αυτό είναι βαρύ πλήγμα για την οικονομία των Τούρκο- Κυπρίων».

Η αποχώρηση της Κύπρου από το ευρώ θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και επιπλοκές στην Τουρκία, τους Τουρκοκύπριους και σ΄όλη την περιοχή, τονίζει η αναλύτρια . «Η Ρωσία ήδη προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και να δημιουργήσει ναυτική βάση στη Λεμεσό, κάτι που δεν αρέσει φυσικά στην Τουρκία», αναφέρει.

Η ίδια υποστηρίζει ότι η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία δεν καταλαβαίνει τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη. «Οι Κύπριοι δεν εμπιστεύονται πλέον την Ε.Ε. και κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι έτοιμοι να δεχτούν βοήθεια από οπουδήποτε, αλλά το ερώτημα είναι με ποιο κόστος», υπογραμμίζει.

Η ίδια αναφέρει ότι πριν την κρίση υπήρχε στην περιοχή μια πολύ έντονη σύμπτωση συμφερόντων που προέκυπτε από την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας, την ανάγκη του Ισραήλ να βελτιώσει τις σχέσεις του με τα κράτη της Μέση Ανατολής και τη σταθερότητα που χρειάζονταν οι Κύπριοι, Έλληνες και Tούρκοι.

«Αν συνεργαστούν όλοι, είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουν περισσότερα χρήματα και θα εμπεδώσουν την ειρήνη στην περιοχή», λέει.

«Αν η Τουρκία προσφέρει -ως κίνηση καλής θέλησης- ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη σταθεροποίηση της Κύπρου, αυτό θα εκτιμηθεί από την ελληνική πλευρά που πάντα παραπονιόταν ότι η Τουρκία δεν τους έδωσε ποτέ τίποτα. Αυτό θα αυξήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών», καταλήγει η αναλύτρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...