Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Παρέλυσε η οικονομική ζωή στην Κύπρο - Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους και σοβαρές ελλείψεις σε αγαθά

Με μετρητά οι περισσότερες συναλλαγές

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστού στην αγορά επηρεάζει αλυσιδωτά όλους τους τομείς της καθημερινότητας στην Κύπρο και πλέον οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που μόνο σε καιρό πολέμου θα ζούσαν. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν καταβάλλει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και έχουν παγώσει τις πληρωμές....

Τα ΑΤΜ των τραπεζών έχουν πλέον στερέψει από χρήματα λόγω της υπερβολικής ζήτησης σε μετρητά και σε πολλές περιπτώσεις να υποκαταστήματα βγάζουν ανά πελάτη μόνο 40 ευρώ.
Μεγάλες ωστόσο ουρές σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες στα ΑΤΜ που βρίσκονται έξω από υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας. Ο κόσμος πηγαίνει από το πρωί προκειμένου να αποσύρει χρήματα για τις συναλλαγές του.
Λόγω του συνωστισμού αλλά και του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στα ΑΤΜ της Λαϊκής Τράπεζας, σημειώνονται διαπληκτισμοί μεταξύ των πολιτών ακόμα και μεταξύ πολιτών και υπαλλήλων της Τράπεζας.
Άδεια κινδυνεύουν να μείνουν και τα ράφια των υπεραγορών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Υπεραγορών Αντρέα Χατζηαδάμου.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηαδάμου είπε πως τα αποθέματα των υπεραγορών αρκούν για ακόμα δύο τρεις ημέρες, προσθέτοντας πως αν δεν εξευρεθεί λύση και οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει πρόβλημα.
«Αν δεν υπάρξει λύση και αν οι προμηθευτές δεν ανακαλέσουν την απόφαση τους να εφοδιάζουν τις υπεραγορές μόνο με μετρητά, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και κενά στα ράφια των υπεραγορών.
Προς το παρόν τα αποθέματα που έχουν οι υπεραγορές μπορούν να διαρκέσουν ακόμα δύο με τρεις ημέρες. Μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αν δεν βρεθεί λύση θα υπάρξει πρόβλημα», εκτιμά ο κ. Χατζηαδάμου.
Επιπλέον, ανέφερε πως οι υπεραγορές τις τελευταίες μέρες πάσχουν από ρευστότητα, αφού στο πλαίσιο της συνδρομής και της στήριξης του Κύπριου καταναλωτή και της κυπριακής οικονομίας διεξάγουν τις συναλλαγές τους με πιστωτικές κάρτες και επιταγές.
Ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών δήλωσε ότι «η κατάσταση τις τελευταίες τρεις μέρες έχει επιδεινωθεί στο μέγιστο. Από τη στιγμή που ο κόσμος κρατά την ελάχιστη ρευστότητα για τη διαβίωση του, σίγουρα δεν θα ασχολείτο με το λιανικό εμπόριο»  και κάλεσε την πολιτική ηγεσία «να πάρει ομόψυχα και ομόφωνα τις αποφάσεις και να είναι σίγουρη πως ο κόσμος θα τη στηρίξει».
Με μετρητά δουλεύουν πλέον και τα περισσότερα πρατήρια καυσίμων.
Όμως ορατός είναι ο κίνδυνος κάποια πρατήρια να βάλουν λουκέτο καθώς οι πολίτες έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...