Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

BBC: Οι Έλληνες και το φακελάκι

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ιστοσελίδα edosafakelaki.org

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ιστοσελίδα edosafakelaki.orgΤρόπους αντίστασης κατά της ενδημικής διαφθοράς βρίσκουν οι Έλληνες με έναν αριθμό ιστοσελίδων να επιτρέπουν στους πολίτες την καταγγελία περιπτώσεων δωροδοκίας, αναφέρει ρεπορτάζ του BBC News Magazine από την Αθήνα....


Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ιστοσελίδα edosafakelaki.org όπου πολίτες σημειώνουν περιστατικά κατά τα οποία τους ζητήθηκε να δώσουν φακελάκι ώστε να εξυπηρετηθούν. Εξηγείται μάλιστα αναλυτικά τι σημαίνει και πώς προφέρεται ο όρος «φακελάκι».

Η Χριστίνα Τρεμόντι που είχε την ιδέα και ίδρυσε την ιστοσελίδα εξηγεί ότι πήρε την απόφαση όταν χρειάστηκε να δώσει φακελάκι σε γιατρό του κρατικού νοσοκομείου στην Καλαμάτα ώστε δοθεί η έκτακτη περίθαλψη που απαιτούταν στην περίπτωση του παππού της, βετεράνου πολέμου που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.

Σημειώνεται ότι μέσα σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα στην ιστοσελίδα αναρτήθηκαν χίλιες αναφορές δωροδοκίας. Το 60% αυτών αφορούν το ΕΣΥ, το 15% χρήματα που δόθηκαν για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης και το 4% για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Αναφέρεται επίσης η υποχώρηση της Ελλάδας στη λίστα αντίληψης διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας από την 80ή στην 94η θέση πέρυσι, τη χειρότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Το δημοσίευμα στέκεται επίσης στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, με αναφορά και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σημειώνεται πάντως ότι οι καταγγελίες για φακελάκι σε ελεγκτές της εφορίας είναι λίγες, καθώς αυτοί που πληρώνουν συνήθως θέλουν να κρύψουν κάτι.

Ο Διομήδης Σπινέλλης, που παραιτήθηκε από τη γενική γραμματεία συστημάτων πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο BBC ότι η διαφθορά φαίνεται να πλήττει περισσότερο τα πιο ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας, τους λιγότερο πληροφορημένους και μορφωμένους, αυτούς με τη μικρότερη γνώση περί πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες, αυτούς που δεν γνωρίζουν το φορολογικό κώδικα. «Εκβιάζονται από αυτούς που υποτίθεται ότι πρέπει να τους υπηρετούν και αυτό είναι πολύ θλιβερό», λέει ο κ. Σπινέλλης.

Προσθέτει δε ότι η απλή καταγγελία τέτοιων περιστατικών δεν είναι αρκετή. Σημειώνει ότι απαιτείται μεταρρύθμιση του συστήματος είσπραξης φόρων και των δημοσίων υπηρεσιών.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/220662/bbc-oi-ellines-kai-to-fakelaki/#ixzz2GowwSTIa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...