Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Οι δημότες θα πληρώσουν την "κακοδιαχείριση" των Δήμων


Την επιβολή νέων τοπικών τελών και φόρων, μεταξύ των οποίων και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, θα έχουν στη διάθεσή τους πλέον οι δήμοι που παρουσιάζουν ελλείμματα, προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς εξυγίανσης...
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2013-2016 (ΜΠΔΣ), που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, οι δημότες που τυγχάνει να κατοικούν σε δήμους που παρουσιάζουν ελλείμματα, θα κληθούν να πληρώσουν ουσιαστικά, τα "της κακοδιαχείρισης" στο δήμο τους.
Ετσι ο κάθε ελλειματικός δήμος θα μπορεί εκτός από τους περιορισμούς σε δαπάνες να βάλει νέα τοπικά τέλη και φόρους. Παράλληλα, ο δήμος θα είναι υποχρεωμένος να αυξήσει τον συντελεστή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) μέχρι και 3 τοις χιλίοις για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική του περιφέρεια καθώς και να προχωρήσει σε αύξηση από 0,5% έως και 2% των τελών επί των ακαθάριστων εσόδων που επιβάλλονται στα καταστήματα και του τέλους παρεπιδημούντων που καταβάλλουν στους δήμους οι ξενοδόχοι.

Αυτό θα γίνεται μέσα από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ που δημιουργείται. Οπως σημειώνεται στο μεσοπρόθεσμο, το Παρατηρητήριο θα μπορεί, εφόσον οι αρχικές του υποδείξεις προς τον "προβληματικό" δήμο για την οικονομική του εξυγίανση δε φέρουν αποτέλεσμα, να ζητεί από το υπουργείο Εσωτερικών να "βάλει" το συγκεκριμένο δήμο στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης, επιβαρύνοντας την τσέπη του δημότη.

Αναλυτικότερα στο κεφάλαιο ΣΤ.4. "Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ" και στην παράγραφο 6 (υποπαράγραφοι στ' και ζ'):
"Εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρή απόκλιση σε σχέση με τους τιθέμενους στόχους, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Παρατηρητηρίου, υπάγεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Η ένταξη στο ανωτέρω Πρόγραμμα συνεπάγεται την υποχρέωση εφαρμογής, κατά περίπτωση μέρους ή του συνόλου, των κάτωθι παρεμβάσεων:
στ) αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές
ζ) αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3‰ και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%".

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...