Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

O θάνατος του... περιπτερά - (τσιγάρα:40% αύξηση του φόρου, 5,5% αύξηση εσόδων)

«Βουλιάζουν στα βαθιά νερά» του μνημονίου, όπως έλεγε και το λαϊκό άσμα, οι περιπτεράδες.
Περισσότερες από 3.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ψιλικατζίδικα) και περίπτερα έκλεισαν τον τελευταίο χρόνο, λόγω κυρίως της αύξησης του λαθρεμπορίου τσιγάρων, αλλά και της φορολογικής πολιτικής που ακολουθήθηκε...

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις των συνδέσμων του κλάδου (του Ελληνικού Συνδέσμου Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης) πάνω από 12.000 άτομα βρέθηκαν στην ανεργία, ενώ κατά 50 μειώθηκαν  οι χονδρέμποροι καπνικών.
 
Σημειώνεται ότι στον κλάδο απασχολούνται 12-13.000 καπνοκαλλιεργητές με 12.000 εργαζόμενους (εποχιακούς και μη) στον πρωτογενή τομέα και στην μεταποίηση, καθώς και 50.000 χιλιάδες οικογένειες λιανεμπόρων και μικροπωλητών. Ωστόσο λόγω των οικονομικών δεδομένων μετά και τις αυξήσεις στον ΕΦΚ και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των λιανοπωλητών ο αριθμός των σημείων πώλησης έχει μειωθεί σε 24.000 το 2012 από 32.000 το 2009.
 
Σε αντίθετηκατεύθυνση κινείται το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Από το 2008 έως σήμερα υπερτριπλασιάσθηκε, με αποτέλεσμα να περάσει από το 4% το 2008 σε πάνω από 14% φέτος. Προκαλούνται έτσι τεράστιες ζημιές στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και είναι αυτονόητο ότι μειώνονται και τα δημόσια έσοδα.
 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το  2010 τα έσοδα από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καπνικών προϊόντων, είχαν υστέρηση κατά 779 εκατ. Ευρώ ή 21% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, ενώ το 2011 τα έσοδα από ΕΦΚ καπνικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 464 εκατ. Ευρώ ή 14% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα.
 
Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως προκύπτει από την πορεία των δημοσίων εσόδων, η κατά 40% αύξηση της φορολογίας από το 2009 έως σήμερα αύξησε τα έσοδα μόνον 5,5%!
 
Για να αντιμετωπισθεί και να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση το υπουργείο επιδιώκει να αναμορφώσει τη διαδικασία φορολόγησης ώστε και η ελληνική καπνοκαλλιέργεια με έμφαση στα υψηλής ποιότητας καπνά να στηριχθεί, αλλά και να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο.
 
Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει αποφασιστεί η  εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων φορολόγησης με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των διαφόρων φόρων που επιβάλλονται (αύξηση στον πάγιο και μείωση στον αναλογικό).

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...