Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Τέλος εποχής για το αφορολόγητο όριο στα ακίνητα - Οι νέοι συντελεστές φορολόγησης

Τέλος εποχής για το αφορολόγητο όριο στα ακίνητα - Οι νέοι συντελεστές φορολόγησηςΚατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα και αγροτεμάχια. Όλα θα φορολογούνται...
Από το πρώτο κιόλας ευρώ της αντικειμενικής αξίας και από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο θα φορολογείται πλέον η ακίνητη περιουσία, ...
σύμφωνα με τις νέες αλλαγές που φέρνει το τρίτο Μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας. Οι παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για την τελευταία "ταφόπλακα" στην δοκιμαζόμενη αγορά ακινήτων, καθώς και το τέλος εποχής για το αφορολόγητο όριο που γνωρίζαμε τόσα χρόνια.

Κυβέρνηση και Τρόικα στοχεύεουν στην άντληση περί των 3 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα θα καταργηθούν το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Μάλιστα, η φορολογητέα ύλη διευρύνεται, καθώς θα αφορά όλα τα ακίνητα,  ήτοι κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα και αγροτεμάχια. Δεδομένου του ότι το 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ, στην περίπτωση που το αφορολόγητο όριο διαμορφώνονταν στις 100.000 ευρώ αυτομάτως επτά στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρούνταν από το νέο φόρο.

Πληροφορίες του "R" αναφέρουν ότι ο μέσος φορολογικός συντελεστής θα κυμανθεί μεταξύ 0,12-2% επί της αντικειμενικής αξίας και θα υπάρχουν 8 ή 10 φορολογικά κλιμάκια. Ωστόσο τα ποσοστά μπορεί να μεταβληθούν με το στόχο να είναι πάντα 3 δισ. ευρώ. Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι ο φόρος για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ θα ανέλθει σε 150 ευρώ, ποσό που είναι μικρότερο από το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Επίσης, νέες επιβαρύνσεις στη φορολογία ακινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο κάνοντας πιο ακριβή την μεταβίβαση τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες περιορίζονται οι φοροαπαλλαγές στα ακίνητα και συγκεκριμένα στις μεταβιβάσεις, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές.

Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει:

- Το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο εξετάζεται να μειωθεί κατά 50% και να διαμορφωθεί στα 75.000 ευρώ

-Μείωση του αφορολογήτου ορίου για αγορά πρώτης κατοικίας. Τα όρια σήμερα ανέρχονται σε 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τις οικογένειες. Στις προθέσεις είναι η μείωση των ανωτέρω ποσών στα 150.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 200.000 για τις οικογένειες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...