Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Μας λείπει το όραμα και το αναζητούμε όλοι στη χώρα"


Image«Μας λείπει το όραμα και το αναζητούμε όλοι, στη χώρα», ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε την εισήγηση του, το πρωί, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, στη Μονή Πετράκη.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος αναφορικά με τους κληρικούς και την αποστολή τους:


«Πρέπει να ομολογήσουμε» τόνισε «ότι πολλοί από εμάς, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, έχουμε κλειστεί στο παρελθόν, αρνούμαστε να δούμε τη στενόχωρη αλήθεια που μας περιβάλλει». Έκανε την προτροπή «να κοιτάξουμε στους πνευματικούς μας καθρέπτες και να παρακαλέσουμε τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος να μας δώσει αυτομεμψία. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει πρώτα να ομολογήσουμε τη δική μας κρίση και να πάρουμε τις ευθύνες μας. Η κρίση μας κρίνει, φέρνει στην επιφάνεια τα λάθη, τις παραλείψεις μας, τις αδυναμίες μας. Και για να μιλήσουμε για ποιμαντική, θα πρέπει, πρώτα, να έχουμε την αυτογνωσία ποιοι πραγματικά είμαστε και πώς μας βλέπει ο κόσμος, όχι μόνον ο στενός μας κύκλος, αλλά αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε, δηλαδή όχι μόνον όσοι δηλώσουν Ορθόδοξοι, αλλά και όλοι οι Έλληνες. Να η αποστολή, η ποιμαντική της Εκκλησίας μας. Δεν εξαντλείται σε καμιά υλική βοήθεια, αλλά δυναμώνει τις λυγισμένες ψυχές, δίνει το νόημα της ενότητας, εμπνέει ελπίδα και αισιοδοξία, δημιουργεί πρότυπα, προβάλλει το Όραμα. Το όραμα που μας λείπει και το αναζητούμε όλοι στη χώρα μας».

Ο αρχιεπίσκοπος, αφού αναφέρθηκε λεπτομερώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο ελληνικός λαός, τόνισε τη μεγάλη ευθύνη των κληρικών σε μια εποχή, όπου, όπως είπε, «όλα αλλάζουν, όπου η κοινωνία μας σταδιακά αποϊεροποιείται». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η οικονομική κρίση έχει εξαχρειώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει δημιουργήσει άγχος, θλίψη, αγανάκτηση και ανασφάλεια στον λαό μας.

Οι εργασίες της Ιεραρχίας θα συνεχιστούν έως την Παρασκευή και οι εισηγήσεις που θα αναπτυχθούν έχουν σχέση με την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ο αρχιεπίσκοπος έχει κατ΄επανάληψη δηλώσει ότι θέλει να γίνει προς όφελος του λαού. Την τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων, θα γίνουν οι εκλογές για την πλήρωση των μητροπόλεων Πρεβέζης και Ιερισσού.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...