Υπήρξε πραγματική εμπλοκή ή γίνονται πολιτικοί ελιγμοί;
Μετά την προηγούμενη σύσκεψη των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και
Κουβέλη και την προειδοποίηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς
ότι δεν θα ψηφίσει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που η τρόικα
απαιτεί να υιοθετηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των
δανειστών απείλησαν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και να διακόψουν τις
διαπραγματεύσεις....
Πραγματική ή προσχηματική, η απειλή της τρόικας χρησιμοποιήθηκε για να αρθούν οι επιφυλάξεις των πολιτικών αρχηγών και να συναινέσουν όλοι στο πακέτο των μέτρων που θα οδηγήσει σε εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.ευρώ προκειμένου να μην υποστεί «ασφυξία» η ελληνική οικονομία όπως προειδοποίησε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Παρά την προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για να επιτευχθεί συμφωνία στα εργασιακά, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επέμεινε και στην σημερινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Οικονομικών ότι αυτός και οι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν τις αλλαγές που αξιώνει η τρόικα στα εργασιακά.
«Θα επιμείνω μέχρι τέλους, αυτή είναι η σταθερή και αμετακίνητη άποψή μου», διεμήνυσε ο κ. Κουβέλης μετά την ολοκήρωση της συζήτησης με τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Στουρνάρα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επιχειρηματολόγησε ότι «εάν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της τρόικας θα αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων και θα τροφοδοτηθεί η ανεργία».
Πριν την έναρξη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο κ. Στουρνάρας είχε δηλώσει σιβυλλικά ότι τα μέτρα «αναγκαστικά πρέπει να κλείσουν σήμερα». Παρά την αγωνιώδη δήλωση του υπουργού των Οικονομικών φαίνεται ότι οι αξιώσεις της τρόικας για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων τορπιλίζουν την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ώστε το πακέτο των μέτρων να προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση το αργότερο μέχρι τις 11 Νοεμβρίου είναι πλέον ασφυκτικό. Οι ηγέτες της ευρωζώνης παρέπεμψαν την λήψη της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 12 Νοεμβρίου.
Τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας έχει περιγράψει με απόλυτη σαφήνεια ο κ. Σαμαράς ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ψήφιση των μέτρων το αργότερο μέχρι τις 11 Νοεμβρίου ώστε την επομένη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συναινέσουν στην παροχή της δόσης - μαμούθ των 31,5 δισ.ευρώ.
Το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών περιπλέκει τα πράγματα. Ο κ. Κουβέλης, με τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείες ούτε και επιτρέπει σε κάποιον να θεωρήσει ότι είναι ελιγμός ή επικοινωνιακό τέχνασμα, ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει «μέχρι τέλους» να λέει όχι στην περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Σύμμαχός του ο κ. Βενιζέλος ο οποίος χαρακτήρισε αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίγει η συζήτηση για τα εργασιακά.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ξεκάθαρα: «Εμείς θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον αλλά πρέπει αυτό να οδηγεί σε αποτέλεσμα», μοιάζοντας σαν να δεσμεύεται ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τα μέτρα.
Ο κ.Βενιζέλος κάλεσε τον κ.Σαμαρά να κινηθεί αμέσως «τις επόμενες ώρες» και να συνομιλήσει με τους ομολόγους του διότι, όπως είπε, το ζήτημα δεν είναι τεχνικό αλλά καθαρά πολιτικό...
Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποσυνδέσει το θέματων εργασιακών από τα υπόλοιπα πεδία όπου έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Είναι ερώτημα που δεν μπορεί προσώρας να απαντηθεί αν η τρόικα θα συναινέσει να αποσυρθεί συνολικά το εργασιακό πακέτο από την συμφωνία.
Η εμπλοκή μοιάζει ωστόσο πραγματική και όχι προσχηματική. Και λαμβάνει δραματικές διαστάσεις δεδομένης της τοποθέτησης του κ. Στουρνάρα πριν την έναρξη της σύσκεψης των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη ότι τα μέτρα «αναγκαστικά πρέπει να κλείσουν σήμερα» αλλά και αν συνυπολογιστεί η προειδοποίηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι «η παράταση της εκκρεμότητας δεν μας βοηθά».
Αυξάνει την ταμειακή πίεση και ανεβάζει τον λογαριασμό των μέτρων, εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ...
Τα πέντε σημεία του Βενιζέλου
Με πέντε σημεία προσήλθε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Τα σημεία στα οποία επέμεινε ο κ. Βενιζέλος στη δίωρης διάρκειας συνάντησή τους ήταν τα εξής:
α. Να ξεκινήσει άμεσα η πολιτική διαπραγμάτευση και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς να μη χάσει λεπτό ως προς αυτό.
β. Δεν γίνονται αποδεκτές οι αλλαγές στα εργασιακά.
γ. Να μην υπάρξει άλλου τύπου λογαριασμός, όπου θα μπαίνουν οι δόσεις για το χρέος και ο οποίος δεν θα είναι υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος και την επίβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Δηλαδή, να μην κατατεθεί η δόση του δανείου από την πλευρά των δανειστών σε έναν ειδικό λογαριασμό από τον οποίο θα εκταμιεύεται κάθε φορά ένα ποσό, ανάλογα με την πρόοδο του δημοσιονομικού προγράμματος.
δ. Να υπάρξει εσωτερική ισορροπία στα μέτρα, ούτως ώστε να μην εφαρμοστούν οριζόντιες περικοπές.
ε. Να μην υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε τι σκέπτεστε...