Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Πήρε και το τρίτο ντιμπέιτ ο Ομπάμα

Πήρε και το τρίτο ντιμπέιτ ο Ομπάμα
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Μπαράκ Ομπάμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ στην τρίτη και τελευταία τηλεμαχία για την προεδρία των ΗΠΑ, που επικεντρώθηκε στην εξωτερική πολιτική, τομέας τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε να χειριστεί καλύτερα και με δυναμικότητα, φέρνοντας τον αντίπαλό του σε αμυντική στάση...


Οπως επισημαίνει το CNN, ένας δυναμικός Μπαράκ Ομπάμα επικράτησε του Μιτ Ρόμνεϊ όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, με τους αναλυτές και μία επί τόπου δημοσκόπηση να του δίνουν τη νίκη στο τρίτο ντιμπέιτ, 15 ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Στο γκάλοπ του CNN/PRC, ο Αμερικανός πρόεδρος αποσπά 48% θετικές γνώμες έναντι 40% του Ρόμνεϊ.
Σύμφωνα με το CBS, ο Ομπάμα επικράτησε με ποσοστό 53% έναντι 23% του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.
Αναλυτές υποστηρίζουν ωστόσο ότι δεν είναι πολύ σίγουρο αν αυτή η τηλεοπτική νίκη θα έχει κάποιο σημαντικό αντίκτυπο.
Στην τρίτη τηλεμαχία, που διήρκεσε 90 λεπτά, οι δύο υποψήφιοι επικεντρώθηκαν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο πρώτο μέρος του ντιμπέιτ κυριάρχησε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
«Κάθε φορά που εκφράζετε μία άποψη, κάνετε λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.
Πήρε και το τρίτο ντιμπέιτ ο Ομπάμα
«Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ, αν και δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής. Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάντοτε στρατιώτες στο Ιράκ», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος προβάλλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας την τήρηση της υπόσχεσής του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.
Σε πολλές περιπτώσεις οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν, όπως στο θέμα της υποστήριξης του Ισραήλ, και προειδοποίησαν το Ιράν για τον πυρηνικό του πρόγραμμα.
Πήρε και το τρίτο ντιμπέιτ ο Ομπάμα
Όσον αφορά την οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν έγινε καμία αναφορά. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, δεν παρέλειψε όμως, ούτε και σ' αυτό το ντιμπέιτ -κάτι που συνηθίζει και σε ομιλίες του στην προεκλογική περίοδο- να ισχυριστεί ότι η πολιτική Ομπάμα οδηγεί την αμερικανική οικονομία στα βήματα της Ελλάδας.
«Συμφωνώντας με τον Ομπάμα σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Ρόμνεϊ τήρησε σώφρονα στάση και προσπάθησε να μετατοπίσει τη συζήτηση σε οικονομικά θέματα, στα οποία θεωρεί ότι είναι πιο ικανός», δήλωσε η Ντότι Λιντς καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας του American University.
Πήρε και το τρίτο ντιμπέιτ ο Ομπάμα
Ομπάμα και Ρόμνεϊ ισοβαθμούν στις δημοσκοπήσεις εθνικής εμβέλειας, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα διαθέτει σαφές προβάδισμα σε πολιτείες όπως το Οχάιο, όπου ο Ρόμνεϊ θα πρέπει να θριαμβεύσει εάν θέλει να ελπίζει ότι θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο.
«Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα έλεγε κανείς ότι θέλετε να εισαγάγετε πολιτικές της δεκαετίας του '80», σχολίασε ειρωνικά ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό από τον Μιτ Ρόμνεϊ της Ρωσίας ως του μεγαλύτερου εχθρού των ΗΠΑ και κάνοντας λόγο για απομεινάρια του ψυχρού πολέμου.
«Αρχικά είπατε ότι δεν πρέπει να έχουμε χρονοδιάγραμμα στο Αφγανιστάν, στη συνέχεια είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε. Τώρα λέτε ίσως, εξαρτάται, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο κάνετε λάθος, αλλά στέλνετε και μπερδεμένα μηνύματα στους στρατιώτες μας και στους συμμάχους μας», απάντησε είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε περιπαικτικά στον αντίπαλό του, όταν εκείνος ισχυρίστηκε ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό δεν διέθετε ποτέ λιγότερα πλοία από το 1917, θυμίζοντάς του ότι οι ΗΠΑ «έχουν επίσης λιγότερα άλογα και ξιφολόγχες».
Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ όταν ερωτήθηκε για τον αγώνα εναντίον της Αλ Κάιντα εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα. "Τον συγχαίρω για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και για τον πόλεμο κατά της ηγεσίας της Αλ Κάιντα. Αλλά δεν θα τα καταφέρουμε μόνο με τους σκοτωμούς».
Ο Μίτ Ρόμνεϊ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των Δημοκρατικών τήρησε αδύναμη στάση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
«Οσο θα είμαι πρόεδρος, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο», απάντησε ο Μπαράκ Ομπάμα δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι, εάν το Ισραήλ δεχθεί επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στο πλευρό του.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ ήλθαν για τελευταία φορά αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Λιν του Μπόκα Ρατόν, βόρεια του Μαϊάμι.
Αντίθετα με την οικονομία, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θεωρούνται αποφασιστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της επιλογής των αμερικανών ψηφοφόρων , εκτός έκτατων καταστάσεων.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...