Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Αρχίζουν οι καταθέσεις για τη "Λίστα Φαλτσιάνι"

ImageΟ πρώτος μάρτυρας που έχει κληθεί να καταθέσει στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη για τη "λίστα Φαλτσιάνι" είναι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες. Η «λίστα Φαλτσιάνι» ή «λίστα Λαγκάρντ» που φέρεται να περιλαμβάνει ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις σε τράπεζα της Ελβετίας...


Η έρευνα διατάχθηκε πριν λίγες ημέρες από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, αφορά τη διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με τη μη αξιοποίηση «λίστας», που το 2010 η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ είχε παραδώσει στον ομόλογο της Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στην επίμαχη λίστα, βάση των δημοσιευμάτων και καταγγελιών, περιλαμβάνονται τα ονόματα 1991 Ελλήνων φοροφυγάδων, φυσικών και νομικών προσώπων, με καταθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών στην εν λόγω τράπεζα.

Η παρέμβαση Πεπόνη έχει στόχο άμεσα να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει λίστα και αν ναι, να εξακριβωθεί που βρίσκεται.

Στην παραγγελία του ο εισαγγελέας τονίζει ότι εφόσον εξακριβωθεί η ύπαρξη της λίστας, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφων, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος κάθε υπευθύνου κρατικού υπαλλήλου που δεν αξιοποίησε το επίμαχο υλικό προστατεύοντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν φοροδιαφύγει και μάλιστα με αδήλωτα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζακίτης θα καλέσει σε κατάθεση και άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που είναι σε θέση να γνωρίζουν αν πράγματι υπήρξε και που βρίσκεται η επίμαχη λίστα.

Η επίμαχη λίστα ήρθε στα χέρια των γαλλικών αρχών, όταν στα τέλη του 2008 συνελήφθη το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Γενεύης, Εβρέ Φαλτσιάνι, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει σε διάφορες χώρες CD με τα ονόματα περισσοτέρων από 20 χιλιάδων μεγαλοκαταθετών, Γάλλων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών, Ισπανών, Ελλήνων κ.α.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...