Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Η απίστευτη γραφειοκρατία με το απόσπασμα ενσήμων του ΙΚΑ! Μια τρελή προσωπική ιστορία!


Ο Θεός να σε λυπηθεί αν τυχόν χρειάζεσαι κάτι από το ελληνικό κράτος και τους φορείς στους οποίους χρόνια πληρώνεις σημαντικά ποσά με το έτσι θέλω. Πέρυσι λοιπόν το καλοκαίρι χρειάστηκα ένα ενημερωμένο απόσπασμα του ατομικού μου λογαριασμού από το ΙΚΑ για να το προσκομίσω σε άλλη δημόσια υπηρεσία....

Στοιχείο 1ο = η περιβόητη διασύνδεση των δημοσίων υπηρεσιών παραμένει όνειρο απατηλό και εμείς καλούμεθα σε ρόλο μη αμοιβόμενου ταχυμεταφορέα να διακομίζουμε τα έγγραφα.
Σπεύδω λοιπόν στο ΙΚΑ όπως άλλες φορές ώστε να ζητήσω κάτι για το οποίο χρειάζεται μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Μια εκτύπωση, 2 σφραγίδες και μια υπογραφή.
Ξέρετε πρέπει να τα τυπώσετε από το ίντερνετ, ήταν η απάντηση της υπαλλήλου στο γκισέ. Στο ερώτημα πού, πως, τι, απήντησε κάτι μισόλογια για ermis κτλ.
Στοιχείο 2ο = και δεν κάνεις τη δουλειά σου και δεν καταλαβαίνεις τι πρέπει να κάνεις
Επιστρέφω στο σπίτι προσπαθώντας να δω τι χρειάζεται. Στο ermis δεν απαντούσε κανένας, στο ΚΕΠ κανένας. Καταφέρνω κάνω την εγγραφή και μετά σπεύδω στο ΚΕΠ της περιοχής μου για την καταχώρηση ορισμένων στοιχείων ώστε η υπηρεσία έκδοσης αποσπάσματος λογαριασμού ΙΚΑ να είναι ενεργή.  Εν τω μεταξύ ούτε στα ΚΕΠ ήξεραν να με κατατοπίσουν.
Στοιχείο 3ο = μεγααααάλες μεταρυθμίσεις δίχως προετοιμασία και ενημέρωση του προσωπικού
Η υπηρεσία μετά από δύο ημέρες ενεργοποιήθηκε. Αλλά βουαλά! Το σύστημα δεν μπορεί να συνδεθεί με το ΙΚΑ.
Στοιχεία 4ο= πληρώνουμε αρκετά εκ. € για συστήματα που δεν λειτουργούν
Τελικώς τυπώνω τις σχετικές κάρτες στην οθόνη, πάω στο ΙΚΑ, βάζω τις φωνές, μαζεύονται και μου τα δίνουν. Για μια δουλειά 1 λεπτού χρειάστηκα μερικές ημέρες, κάποια δρομολόγια και αρκετά lexotanil.
Στοιχείο 5ο = και το δημόσιο φοβέρα θέλει
Μετά από κανένα μήνα, διαπίστωσα ότι η υπηρεσία τελικά λειτουργεί. Ε ήταν και η μόνη φορά. Έκτοτε επειδή επίτηδες το παρακολουθώ, ουδέποτε έχει λειτουργήσει.
Στοιχείο 6ο = κι αν σου κάτσει;
Μια μέρα πριν λίγους μήνες διαπίστωσα ότι πλέον το ΙΚΑ παρέχει τη δυνατότητα εκτύπωσης των ενσήμων μέσω της ιστοσελίδας του. Πράγματι με τους κωδικούς της δουλειάς, δοκίμασα την υπηρεσία και τύπωσα τα ένσημα μου. Επιτέλους αναφώνησα. Ούτε ουρές, ούτε ermis, ούτε τίποτε!
Αμ δε όμως!
Διαπιστώνω ότι στη σελίδα κάτω κάτω λέει “δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλους φορείς”! Προσέξτε! Το εκδίδει το ΙΚΑ, τυπώνεται μέσω μιας διαδικασίας που απαιτεί κωδικούς κτλ, είναι για να το παρέχει ο εργοδότης στον εργαζόμενο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλους φορείς!
Στοιχείο 7ο = στο ΙΚΑ άραγε αν πάρω ποτέ σύνταξη θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω;
Δηλαδή πλήρωνε Έλληνα για ermis και συστήματα έκδοσης στα site του ΙΚΑ μερικά εκατομμυριάκα αλλά επειδή είτε δε δουλεύουν είτε είναι για προσωπική χρήση (αφού δεν μπορώ να το δώσω πουθενά), τρέχα τελικά στο ΙΚΑ φορτωμένος με ένα σωρό παλιόχαρτα να τους τα τρίψεις στη μούρη, για να πάρεις το επτασφράγιστο μυστικό!
Κι όλα αυτά στην Ελλάδα των συγχωνεύσεων, του μνημονίου, της Τρόικας και των…διαρθρωτικών αλλαγών!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...