Γράφει ο Θέμης Δαγκλής
Κάθε μέρα που περνάει, η Δημοκρατική Αριστερά θυμίζει όλο και περισσότερο το ΠΑΣΟΚ του… Γιώργου... Το προηγούμενο διάστημα, και με διάφορες αιτιάσεις, δυο
βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε χαμηλότερους ή υψηλότερους
τόνους διακήρυξαν την πρόθεση τους να μην ψηφίσουν τα μέτρα. Στις αρχές της εβδομάδας σε αυτούς προστέθηκε και η Μαρία Ρεπούση.
Και οι τρεις πάντως, τα μάζεψαν, όπως άλλωστε είχε προβλέψει και ο Φώτης Κουβέλης στην τελευταία του συνέντευξη: «Μη βιαστείτε να προδικάσετε τη στάση του Βουδούρη και του Μιχελογιαννάκη»,
είπε πει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Αυτή η στάση των βουλευτών θυμίζει πολύ
έντονα την παρακμή του Γιώργου, το καλοκαίρι του 2011.
Ο ίδιος ο κ. Κουβέλης προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για τα
σκληρά μέτρα, τα απέδωσε στην πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση από
εξωτερικούς παράγοντες και από παράγοντες του εξωτερικού: «Είναι
προφανές ότι οι όποιες παρεκκλίσεις δεν αποτελούν επιλογή της
κυβέρνησης– πόσo μάλλον της ΔΗΜΑΡ- αλλά επιβάλλονται από την πραγματικότητα», δήλωσε στην «Καθημερινή».Αυτά πάντως δεν πείθουν πια πολλούς στο κόμμα όπου αντιμετωπίζουν με τρόμο και τα δύο ενδεχόμενα που ανοίγονται μπροστά τους. Είτε να ψηφίσουν αυτά τα μέτρα, που αντιτίθενται σε ότι έλεγε ο κ. Κουβέλης προεκλογικά, είτε να τα καταψηφίσουν, ενδεχομένως να ρίξουν την κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στις οποίες εκείνοι θα εξαφανιστούν.
Αυτός ο τελευταίος φόβος είναι και το πραγματικό κίνητρο που κρατάει τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.
Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι το κόμμα δεν βράζει. Λέγεται ότι για την Κεντρική Επιτροπή, που θα γίνει στα μέσα Σεπτέμβρη και όταν ανακοινωθούν επισήμως τα μέτρα, ετοιμάζεται κείμενο από την αντιμνημονιακή μειοψηφία. Ωστόσο και όσοι στηρίζουν την ηγεσία έχουν εκνευριστεί.
Ιδιαίτερα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς που έχουν καταψηφίσει όλα τα μνημόνια δεν ανέχονται να παριστάνουν τους κοινωνικά πιο ευαίσθητους ο Μιχελογιαννάκης και ο Βουδούρης, που όπως λένε χαρακτηριστικά, ψήφισαν το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο και συνολικά περικοπές στις συντάξεις ύψους 5 δισ. Αυτή όμως είναι η μια πλευρά του λόφου.
Γιατί και η πτέρυγα που θέλει να προχωρήσει διαφορετικά είναι δυσαρεστημένη. Με άρθρο του στο Protagon o Μάνος Ματσαγγάνης, από τους πιο προβεβλημένους οικονομικούς εγκεφάλους της ΔΗΜΑΡ τάσσεται κατά της στάσης που πήρε το κόμμα του στην εφεδρεία με «κόκκινες γραμμές» τύπου «όχι στην εφεδρεία», «όχι στη μείωση των αποδοχών των δικαστικών» και τα παρόμοια, όχι: δεν υπάρχουν περιθώρια να ενισχυθεί το δίκτυ κοινωνικής ασφάλειας για αυτούς που το έχουν ανάγκη», έγραψε. Άλλο ένα παράδειγμα είναι ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης που έθεσε το ερώτημα, κατά πόσον μπορεί να συγκυβερνά ένα κόμμα υποδεικνύοντας «πολιτικά ανεύθυνους» υπουργούς.
Το κακό κλίμα ενισχύεται καθημερινά και από την αρνητική δημοσιότητα που απολαμβάνει η ΔΗΜΑΡ το τελευταίο διάστημα. Η υπόθεση Σκοπούλη έχει δημιουργήσει μια αρνητική αύρα για το κόμμα, και η ενασχόληση των ΜΜΕ και του διαδικτύου με τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Α. Παπαδόπουλο, για θέματα που καμιά σχέση δεν έχουν με την πολιτική, δεν είναι ότι πιο ευχάριστο για τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε τι σκέπτεστε...