Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Επιμένει ο Φ. Κουβέλης στη «ρήτρα ισοδύναμων»

 ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

Το οικονομικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ θα επαναφέρει στις συσκέψεις των επόμενων ημερών με το υπουργείο Οικονομικών τα ισοδύναμα μέτρα που έχει επεξεργαστεί, ύψους 4 δισ. ευρώ

Εάν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, στην αυριανή σύσκεψη οι Α. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα μπορέσουν να «κλειδώσουν» τα μέτρα
Εάν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, στην αυριανή σύσκεψη οι Α. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα μπορέσουν να «κλειδώσουν» τα μέτρα...
Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες αποστέλλει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, επιλέγοντας «σκληρή» διαπραγματευτική γραμμή απέναντι στους δανειστές, όπως καταγράφηκε από τις δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
«Πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο τη «γραμμή» που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση σε σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικας για οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και απολύσεις στο Δημόσιο.
Ο κ. Κουβέλης δεν έχει συναντηθεί ακόμα με την τρόικα, αλλά συνεργάτες του αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν υπάρξει αίτημα των εκπροσώπων των δανειστών. Συχνή είναι η επικοινωνία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθώς και χτες συνομίλησαν προκειμένου να ενημερωθεί ο κ. Κουβέλης για τις τελευταίες επαφές με την τρόικα.
Αβάσιμη εμμονή
Στη ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν ότι η τρόικα επιμένει αβάσιμα σε μία σειρά μέτρων -όπως οι απολύσεις- τη στιγμή που έχουν κατατεθεί μετρήσιμα ισοδύναμα μέτρα. Αντί των απολύσεων στο Δημόσιο και της εφεδρείας, που αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τη Δημοκρατική Αριστερά, αντιπροτείνεται η συνταξιοδοτική ωρίμανση, η οποία, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Αν. Μανιτάκη, θα συμβάλει έτσι ώστε να ξεπεραστεί ο αριθμός των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το 2015.
Ο κ. Κουβέλης και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι τώρα είναι ευκαιρία να ανοίξει το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με στόχο να «απομειωθούν» τα επώδυνα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
«Πρώτος στόχος είναι η επιμήκυνση του προγράμματος για να ''μοιραστούν'' τα μέτρα σε βάθος χρόνου», αναφέρει ηγετικό στέλεχος του κόμματος και τονίζει ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο μετά την έκθεση της τρόικας.
Το οικονομικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ θα επαναφέρει στις συσκέψεις των επόμενων ημερών με το υπουργείο Οικονομικών τόσο το θέμα της «ρήτρας των ισοδύναμων», για το οποίο έχει γνώση η τρόικα, καθώς και τα ισοδύναμα μέτρα που έχει επεξεργαστεί ύψους 4 δισ. ευρώ. Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από τη ΔΗΜΑΡ το σύνολο των μέτρων που αντιπροτείνει σε αντικατάσταση των οριζόντιων περικοπών.
Διπλό μήνυμα
Η σκληρή διαπραγματευτική γραμμή του Φ. Κουβέλη αποπέμπει και ένα διπλό μήνυμα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ.
Ως προς την κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ τονίζει την παρουσία της ως ισότιμου κυβερνητικού εταίρου, χωρίς όμως να προκαλεί κυβερνητικές αναταραχές.
Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης δηλώνει προς το εσωτερικό του κόμματος -κυρίως στους διαφωνούντες- πως, παρά το γεγονός ότι η προγραμματική συμφωνία έχει ξεπεραστεί από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, το κόμμα παραμένει σταθερό στη θέση για την προστασία των οικονομικά αδύναμων.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...