Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

"Μαύρη" έκθεση Citigroup: "Στο 10% οι πιθανότητες της Ελλάδας να μείνει στο ευρώ"

H πλέον "μαύρη" έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, εδώ και αρκετούς μήνες, δημοσιεύθηκε πριν λίγη ώρα, προέρχεται από το τμήμα αναλύσεων του αμερικανικού κολοσσού Citigroup και ούτε λίγο, ούτε πολύ, δίνει στην Ελλάδα
πιθανότητα παραμονής στην ευρωζώνη, μόλις 10%! 
«Συνεχίζουμε να θεωρούμε πιθανό ότι η Ελλάδα θα βγει από τη ζώνη του ευρώ, θα συμβεί δηλαδή το λεγόμενο Grexit, τους επόμενους 12 έως 18 μήνες σε ποσοστό 90%και, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, νομίζουμε ότι είναι ολοένα και πιο πιθανό η έξοδος αυτή να συμβεί τους επόμενους 6 μήνες περίπου, πολύ πιο πιθανόν τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, ανάλογα με τα αποτελέσματα της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα», αναφέρει το κείμενο του Μάικλ Σόντερς, αναλυτή του επενδυτικού κολοσσού.
Από εκεί και πέρα προσπαθεί να περιγράψει τον ακριβή μηχανισμό εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (από την στιγμή που δεν προβλέπεται διαδικασία "αποβολής" μιας χώρας από το ευρώ, ούτε καν οικειοθελούς εξόδου) και ο αναλυτής ομολογεί ότι "Ο ακριβής μηχανισμός υπό τον οποίο η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ δεν είναι σίγουρος. Ίσως υπάρξει για κάποια αποχή όσον αφορά την τραπεζική κίνηση ή μαζικές εκροές καταθέσεων από την Ελλάδα, ή πιο αυστηρούς όρους στις τραπεζικές συναλλαγές, απέναντι στην χώρα μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παύση εγγύησης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΕ κλπ".
Και μετά; Μετά η Citigroup προβλέπει ότι "Το ελληνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 60%, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό τα έτη 2013 έως 2016, αλλά το πόση αναμένεται να είναι η πτώση του εθνικού νομίσματος είναι ασαφές". Δηλαδή τοποθετεί την αξία ενός νέου εθνικού νομίσματος σε πρώτη φάση περίπου στο 40% της σημερινής αξίας του ευρώ, περίπου 145 παλαιές δραχμές.
Σε ότι αφορά τον χρόνο εξόδου από την ευρωζώνη, θεωρεί ότι υπάρχει η πιθανότητα του Σεπτεμβρίου, αλλά περιορισμένη, ενώ θεωρεί πολύ πιθανό τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές της σημειώνουν, κάτι που είναι ήδη γνωστό, ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αν και δεν είναι αρνητική στην επιμήκυνση των δύο ετών. Όμως ένα τρίτο πακέτο στήριξης θα ήταν απαραίτητο για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι «υπάρχει πιθανότητα να καταφέρει η Ελλάδα να πάρει τη θετική αξιολόγηση της Τρόικας το Σεπτέμβριο» και να πάρει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρω.

Αλλά προεξοφλούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η χρηματοδότηση το Δεκέμβριο, καθώς θα είναι αρνητική η αξιολόγηση της Τρόικας.

Προβλέπει λοιπόν, ασύντακτη ελληνική χρεοκοπία τοn Δεκέμβριο, λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης από την τρόικα, παύση της εγγύησης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, άρα της τραπεζικής δανειοδότησης, άρα έλλειψη ρευστότητας και αναγκαστική έξοδο από το ευρώ!
Και σε όλο αυτό το σκηνικό δίνει πιθανότητα 90% για τους επόμενους 18 μήνες.
Πόσο πραγματικά πιθανό είναι να συμβούν τα παραπάνω; Κατά την εκτίμησή μας δεν αποκλείονται αλλά δεν συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθναότητες. Υποτιμούν την βούληση της Ελλάδας να μείνει στο ευρώ, όπως επίσης δεν λαμβάνουν υπ'όψιν ότι τυχόν έμμεση "αποβολή" της με παύση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ θα είχε "ιστορικές" επιτπώσεις στην ευρωζώνη και στην γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής.
Μπορεί ισχυροί αμερικανικοί κύκλοι να επιθυμούν το ξήλωμα της .ευρωζώνης να αρχίσει από την Ελλάδα, αλλά άλλοι εξίσου ισχυροί όχι απλώς το απέυχονται, αλλά θα κάνουν ότι μπορούν για να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά γεωστρατηγικού χάους η ελληνική χρεοκοπία. Γιατί δεν ξεχνούν ότι η Ρωσία καραδοκεί... Φυσικά αν η εγχώρια πολιτική σκηνή αποκτήσει νέο πρωταγωνιστή μετά από πιθανές εκλογές που δεν θεωρεί φετίχ το ευρώ, τότε όλα αλλάζουν... 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...