Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Τέλος τα πρόστιμα από τις εφορίες;

Φωτογραφία για Τέλος τα πρόστιμα από τις εφορίες;
 Έρχεται το συμβόλαιο ειλικρίνειας.Τί είναι αυτό;

Αλλάζει τακτική το υπουργείο Οικονομικών για τους οφειλέτες της Εφορίας. Οι ποινικές διώξεις και τα διοικητικά πρόστιμα θα παραμερίζονται με την αποδοχή από τον υπόχρεο  ενός συμβολαίου ειλικρίνειας. Δελεαστικά ανταλλάγματα θα αποτελέσουν η εξόφληση του ληξιπρόθεσμου χρέους με γενναία έκπτωση και περισσότερες δόσεις. Ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την κατάσταση του φορολογουμένου....
Ειδικότερα, επιχείρηση «ξήλωμα» του ποινολογίου της εφορίας ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, με πυξίδα το νέο δόγμα που προβλέπει αντί για διώξεις και εξοντωτικές φoρο-ποινές και πρόστιμα, την υπογραφή «συμβολαίου ειλικρίνειας» με την εφορία με αντάλλαγμα πλούσιες δόσεις και απαλλαγές από χρηματικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και κατάργηση των ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο που σήμερα ενεργοποιούνται για οφειλή άνω των 5.000 ευρώ και δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου και, σε περίπτωση επιχείρησης, ανάλογα με τον τζίρο της.


Στην αντίπερα όχθη αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για εκ προθέσεως φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο φθάνοντας μέχρι και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο ποινολόγιο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τις αρχές του έτους, περιλαμβάνει τις ακόλουθες ανατροπές.

- Κατάργηση των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για την πρώτη φορολογική παράβαση. Δεν θα επιβάλλεται η αυτοτελής ποινή που φθάνει σήμερα μέχρι τα 1.150 ευρώ όταν διαπιστώνεται για πρώτη φορά φορολογική παράβαση ανεξάρτητα από το είδος και την έκταση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν στοιχειοθετείται πρόθεση για φοροδιαφυγή.

Μεταξύ των περιπτώσεων για κατάργηση των προστίμων είναι η έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων εκ παραδρομής, η μη έκδοση στοιχείου για συναλλαγή όπως τιμολόγιο, απόδειξη παροχής, δελτίο αποστολής κ.ά. όταν υπάρχει άλλο αντίστοιχο στοιχείο, η διαπίστωση τυπικών παραβάσεων που δεν επηρεάζουν έσοδα και έξοδα.

- Δεν θα απορρίπτονται από τους ελεγκτές τα Βιβλία και Στοιχεία για τυπικές παραβάσεις και για «ψύλλου πήδημα», ενώ από το 2013 θα καταργηθεί ο απαρχαιωμένος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και θα αντικατασταθεί με την ηλεκτρονική καταγραφή των εσόδων - εξόδων.

- Διαγραφή ενός μεγάλους μέρους των προσαυξήσεων μέχρι και 80% και τμηματική καταβολή του πρόσθετου φόρου ακόμα σε 40 δόσεις για τους φορολογούμενους που θα αποδεχτούν τις «φορολογικές αμαρτίες» του παρελθόντος και θα υποβάλουν νέα ή συμπληρωματική δήλωση.

Το μέτρο αφορά περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις και οι οποίοι θα υποβάλουν αρχικές, διορθωτικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις αποδεχόμενοι τον πρόσθετο φόρο που πρέπει να καταβάλουν για τα παρελθόντα έτη (δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρου υπεραξίας, μεταβίβασης ή αυτομάτου υπερτιμήματος ή τέλος συναλλαγής ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κ.ά.).

Το σπάσιμο του φόρου σε δόσεις θα είναι ανάλογο του χρόνου γέννησης της υποχρέωσης, το είδος και το ύψος του φόρου, τις οικονομικές αντοχές του φορολογούμενου και το ιστορικό του. Για οφειλές από φόρο εισοδήματος και ακινήτων που αφορούν το τρέχον έτος, οι δόσεις θα είναι λιγότερες συγκριτικά με χρέη που έχουν ήδη εδώ και πολλά χρόνια καταστεί ληξιπρόθεσμα.

- Ακύρωση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των ποινικών διώξεων για όσους έλθουν σε συμφωνία διακανονισμού των υποχρεώσεών τους (οικειοθελής συμμόρφωση), με εξαίρεση προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

Επίσης, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνολικού οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από το συμβόλαιο με την εφορία θα παρέχεται έκπτωση μέχρι και 30%.

- Ειδικά για τις επιχειρήσεις θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικές παραβάσεις του παρελθόντος και τμηματική καταβολή των οφειλών σε δόσεις που ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, το είδος και το ύψος του τζίρου τους.

Το σχέδιο προβλέπει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα (τρίμηνο ή εξάμηνο) θα επαναπροσδιορίζεται το καταβαλλόμενο ποσό από τον οφειλόμενο φόρο, έτσι ώστε να αντιστοιχεί σε ποσοστό των ακαθάριστων εσόδων. Ετσι, αν για παράδειγμα κάποιο μήνα τα έσοδα της επιχείρησης είναι μειωμένα, θα μειώνεται αυτόματα και το ποσό της δόσης, ενώ αν τα έσοδα είναι αυξημένα, θα αναπροσαρμόζεται.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος που θα βεβαιώνεται αυτόματα θα κυμαίνεται στο 3%-5% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία, ανάλογα με την έδρα, το μέγεθος και το είδος της δραστηριότητας.

- Κατάργηση ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ όπως ισχύει σήμερα.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής (απόκρυψη εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, καταθέσεις, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κ.ά.), θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς που φθάνουν μέχρι και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Πέραν των ποινικών και άλλων κυρώσεων, στους παραβάτες θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις επί του οφειλόμενου φόρου που δεν θα μειώνονται ακόμα και αν έρθουν σε συμβιβασμό με την εφορία.

Το νέο πλάνο - Στόχος η ενίσχυση των εισπράξεων του Δημοσίου

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας το πολιτικό στίγμα, έλεγε ότι προχωράμε σε πλήρη ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος για τις ποινές της εφορίας, θα βάλουμε τέλος στο ανελέητο κυνηγητό των φορολογούμενων με απειλές για φυλάκιση και κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν φέρνουν ρευστό στα δημόσια ταμεία, αφού φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αδυνατούν λόγω αντικειμενικής οικονομικής στενότητας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το ίδιο στέλεχος τόνιζε ότι το μέγα ζητούμενο για εμάς δεν είναι η τιμωρία των φορολογούμενων, αλλά με ποιον τρόπο θα ενισχυθούν οι εισπράξεις του Δημοσίου και θα αποτραπεί ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού.

Το βάρος πέφτει και στην ανακοπή της «χιονοστιβάδας» των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που λόγω κρίσης διογκώνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Φέτος, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν τα 45 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 2 δις. ευρώ σε σχέση με το 2011.

Μέχρι σήμερα το Δημόσιο έχει εισπράξει περίπου 800 εκατ. ευρώ από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ ο στόχος του Μνημονίου είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εισπραχθεί 2 δισ. ευρώ.

Οφειλές στο Δημόσιο - Κλείσιμο υποθέσεων με διαδικασίες-εξπρές

Εντολή για κλείσιμο «εκκρεμών» φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν με εξπρές- διαδικασίες συμβιβασμού μεταξύ των φορολογούμενων και των Αρχών έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στη σύσκεψη που είχε χθες με την ηγεσία του ΣΔΟΕ και υπηρεσιακούς παράγοντες για τον καλύτερο συντονισμό του ελεγκτικού έργου.

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την επιτόπου είσπραξη των προστίμων από τις ελεγκτικές αρχές, για να μην παραπέμπεται η υπόθεση και να χρονίζει στα «συρτάρια» των εφοριών, αφού με βάση το ισχύον καθεστώς ο φάκελος με τις παραβάσεις αποστέλλεται στις εφορίες προκειμένου αυτές να εισπράξουν τα πρόστιμα.

«Υπάρχει ακόμη πολύ λίπος στη φοροδιαφυγή, δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο τις δαπάνες», δήλωνε χθες με νόημα ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη, όπου αποφασίσθηκε έκτακτο σχέδιο δράσης.

Το σχέδιο προβλέπει:

Ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση της Επιτροπής Συμβιβασμού με στόχο την άμεση ολοκλήρωση χιλιάδων υποθέσεων που χρονίζουν και στερούν έσοδα από το Δημόσιο.

Νομοθετική ρύθμιση για να εισπράττονται από τις ελεγκτικές Αρχές τα πρόστιμα που καθορίζονται.

Απογραφή και διασταύρωση όλων των εκθέσεων ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταβολή των προστίμων.

Δημιουργία άμεσης διασύνδεσης όλων των συστημάτων του υπουργείου (TAXIS, ELENXIS και ISIS).

Διενέργεια άμεσων ελέγχων στους λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης και ο γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Θ. Θεοχάρης.
πηγή
planet-greece

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...