Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Τιερί Μπρετόν: «Το ΔΝΤ δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην Ευρώπη»

Ο πρώην Γάλλος υπουργός Οικονομίας Τιερί Μπρετόν, επικρίνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ...
Τιερί Μπρετόν: «Το ΔΝΤ δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην Ευρώπη»
 
δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο Europe1:

« Το ΔΝΤ δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην Ευρώπη και είναι λάθος να τοποθετούνται πολιτικοί στη διεύθυνσή του».

«Σε μια εκλογική εκστρατεία» είπε, «από την οποία εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας και από την οποία, επίσης, εξαρτάται το ευρώ και η Ευρώπη, δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε, ας αφήσουμε τους 'Έλληνες να λύσουν τα προβλήματά τους. 'Ήμουν ικανοποιημένος βλέποντας ότι, πριν την παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ, τα κόμματα που μπορούν να κυβερνήσουν ανέβαιναν στις σφυγομετρήσεις. Μετά την καταστροφική συνέπεια των δηλώσεων, είδαμε ότι τα ακραία κόμματα ανέβηκαν….Δεν θα πρέπει να ξαναγίνει κάτι τέτοιο.

Το ΔΝΤ δημιουργήθηκε μια δεδομένη εποχή και σε ένα συγκεκεριμένο πλαίσιο, θεωρώ ότι δεν ταιριάζει σήμερα για την Ευρώπη. Με άλλα λόγια εάν θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, θα πρέπει να το επιδιώξουμε μόνοι μας».

Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους προηγούμενους διευθυντές του ΔΝΤ ο κ. Μπρετόν υπογράμμισε ότι πάντα είχε ως επικεφαλής υψηλούς λειτουργούς ( υπαλλήλους) εκτός από ορισμένες αποτυχημένες περιπτώσεις πολιτικών. «Θεωρώ ότι είναι λάθος το να τοποθετούνται πολιτικοί στη Διεύθυνση του ΔΝΤ. Ένας πολιτικός παραμένει πολιτικός για όλη του τη ζωή, κουβαλάει την ιστορία ( της πολιτικής του δράσης) που δεν ξεχνιέται. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι ότι βεβαίως οι Ελληνες θα προσωποποιήσουν το ΔΝΤ και αυτό είναι επικίνδυνο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφέρθηκε στα σχόλια και μηνύματα που κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο, όπου οι Ελληνες αναρωτιούνται «με ποιο δικαίωμα η Κριστίν Λαγκάρντ δίνει μαθήματα όταν κατά τη δική της θητεία στο υπουργείο οικονομίας δεν είχε καλύτερα αποτελέσματα στη Γαλλία».

«Η Κριστίν Λαγκάρντ», εξήγησε, «δημιούργησε κατά τη θητεία της, πλέον των 9.000 ευρώ χρέους ανά Γάλλο πολίτη, που ήταν περισσότερο από τις 8.600 ευρώ ανά 'Ελληνα, που δημιούργησε ο πιο σπάταλος υπουργός, Γιώργος Αλογοσκούφης. Να λοιπόν, που για λόγους διακυβέρνησης χάνουμε τη νομιμοποίησή μας να δίνουμε μαθήματα. Ας μας κάνουν τη χάρη, λοιπόν, ν' αφήσουν την Ευρώπη να λύσει τα προβλήματά της μόνη της.
Το ΔΝΤ δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην Ευρώπη», υπογράμμισε επανειλημμένα ο πρώην υπουργός.

Ο Τιερί Μπρετόν ο οποίος είχε το υπερυπουργείο Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας από το 2005 έως το 2007. Θεωρείται ότι υπήρξε « δάσκαλος»για την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα στην πολιτική, στο εξωτερικό εμπόριο (2005-2007). Το 2007, μετέβη στις ΗΠΑ ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οπότε η Κριστίν Λαγκάρντ ανέλαβε υπουργός Οικονομίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...