Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Εκλεψε την παράσταση από την Α. Μέρκελ

Spiegel: «Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής εδώ και χρόνια που δεν κυριαρχείται από τη Μέρκελ»
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ ενώ συνομιλεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ. Ο διεθνής Τύπος υποστηρίζει ότι ο Φ. Ολάντ κατάφερε να επιβάλει τη δική του γραμμή στη Σύνοδο Κορυφής
Τα φώτα του διεθνούς Τύπου τράβηξε στην «παρθενική» του εμφάνιση σε Σύνοδο Κορυφής ο Φρανσουά Ολάντ, με τα περισσότερα δημοσιεύματα να επισημαίνουν ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας κατάφερε να επιβάλει τη δική του γραμμή.


Ο Φρανσουά Ολάντ ξαναζωντανεύει την ένταση ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο, γράφει η γαλλική Le Monde, επισημαίνοντας πάντως ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ο μεγάλος κερδισμένος από το πρώτο ραντεβού των Ευρωπαίων ηγετών αφού κατάφερε να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των ευρωομολόγων.
«Οι Γερμανοί είναι εξοργισμένοι με την αδιαλλαξία Ολάντ» σημειώνει η Figaro, ενώ η Liberation αναφέρει ότι ο κ. Ολάντ έκλεψε την παράσταση από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται το Spiegel, που συνοψίζει την άποψη την οποία υιοθέτησαν τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ την επόμενη ημέρα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, παρότι αρκετά εξ αυτών εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το εάν ο Γάλλος πρόεδρος θα καταφέρει να επιβάλει τη δική του γραμμή. «Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής εδώ και χρόνια που δεν κυριαρχείται από τη Μέρκελ» συμπληρώνει το Spiegel, που σχολιάζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έμοιαζε σαν να παρέδωσε τα φώτα της δημοσιότητας στον Ολάντ. Επιπλέον τονίζει ότι με το να εστιάσει στο ζήτημα των ευρωομολόγων, ο Ολάντ επέλεξε σκοπίμως να συγκρουστεί με τη Μέρκελ και να δείξει ότι το δίδυμο «Μερκοζί» αποτελεί πλέον παρελθόν.
Η εφημερίδα Die Zeit συμφωνεί και γράφει «Ο Ολάντ καθορίζει την ευρωπαϊκή ατζέντα» και σημειώνει ότι η Μέρκελ βρέθηκε σε θέση άμυνας. «Είναι δύσκολο να λες συνέχεια όχι, όταν η κατάσταση στην Ευρώπη δεν βελτιώνεται. Είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν ένας άλλος διατυπώνει αδιάκοπα προτάσεις» αναφέρει η εφημερίδα.
«Πορεία σύγκρουσης» μεταξύ Ολάντ και Μέρκελ διαβλέπει η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, που εκτιμά ότι αμφότεροι επιδόθηκαν σε μια τακτική διαδοχικών, ίσων πληγμάτων, έχοντας εξασφαλίσει ο καθένας από την πλευρά του σημαντικούς συμμάχους.
Ατζέντα Ολάντ για την Ευρώπη
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...