Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Οι πτωχοί Ελληνες πηδούν ψηλά!!!

Ο Ολυμπιακός είναι Πρωταθλητής Ευρώπης! Με μία θρυλική ανατροπή στην τελευταία περίοδο και με νικητήριο καλάθι του Πρίντεζη στο τέλος, οι Πειραιώτες επέστρεψαν στον θρόνο τους, κερδίζοντας την ΤΣΣΚΑ με σκορ 61-62. Τρέλαναν την Ευρώπη οι Πειραιώτες.
Posted Image

Η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία της διοργάνωσης είναι γεγονός! Τέτοια ανατροπή σε τελικό Ευρωλίγκας δεν ξανάγινε! Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς στο τέλος της τρίτης περιόδου έχαναν με σκορ 53-40, αλλά πραγματοποίησαν μία συγκλονιστική ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο (8-22), κουβαλώντας πολλά κιλά "καρύδια" πάνω τους, καταφέρνοντας να γυρίσουν ένα ματς που θεωρούνταν χαμένο. Οι Πειραιώτες έβγαλαν άμυνες, σημείωσαν μεγάλα σουτ και στο τέλος το καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη αποδείχτηκε νικητήριο, προσφέροντας στους ερυθρόλευκους το δεύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ιστορίας τους.


Ο Έισι Λο συμπεριλήφθηκε κανονικά στη 12άδα, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να παίρνει το ρίσκο, καθώς ο Αμερικανός ήθελε πάση θυσία να αγωνιστεί. Στη 12άδα προτιμήθηκε ο Παπαδόπουλος αντί του Βασιλόπουλου, προφανώς για μία ακόμα λύση στη γραμμή των ψηλών. Οι ερυθρόλευκοι άρχισαν το ματς με τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Kέσελ, Άντιτς, Ντόρσεϊ και η ΤΣΣΚΑ άρχισε με τους Τεόντοσιτς, Σισκάουσκας, Κιριλένκο, Κριάπα, Κρστιτς.

Καλές άμυνες και από τις δύο ομάδες, πολλές άστοχες επιθέσεις εκατέρωθεν και χαμηλό σκορ στην πρώτη περίοδο. Ο Ολυμπιακός έπειτα από ένα καλό αρχικό διάστημα δεν είχε καλές επιλογές στην επίθεση. Ο Κέσελ ανέλαβε αρχικά τον Κιριλένκο και ο Σισκάουσκας τον Σπανούλη. Με ατομική ενέργεια του Άντιτς, ο Θρύλος άνοιξε το σκορ (2-0), αλλά ισοφάρισε άμεσα ο Σισκάουσκας (2-2). Με τρίποντο του Σπανούλη στο 4' από την κορυφή, η πειραϊκή ομάδα προηγήθηκε με 5-2.

Η ΤΣΣΚΑ δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους προ το καλάθι, σκοράροντας μόλις δύο πόντους στο πρώτο πεντάλεπτο. Ο Ολυμπιακός, όμως, συμπλήρωσε γρήγορα πέντε ομαδικά φάουλ και η ομάδα της Μόσχας πήγε γρήγορα στις βολές και το 5-2 του 4'. Ο Τεόντοσιτς μείωσε σε 5-4 στο 6'. Από εκείνο το σημείο και μέχρι το 13', οι Μοσχοβίτες σκόραραν μόνο από τη γραμμή των βολών. Ο Ντόρσεϊ συμπλήρωσε δύο φάουλ στο 8', κάνοντας και τέσσερα λάθη.

Οι παίκτες του "Ντούντα" δεν είχαν καθαρό μυαλό και "εγκλωβίστηκαν" στην άμυνα της ρωσικής ομάδας. Ο Θρύλος προηγήθηκε για τελευταία φορά με 7-6 έπειτα από ατομική ενέργεια και καλάθι του Παπανικολάου στο 7'. Έτσι, το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την ΤΣΣΚΑ να προηγείται με 10-7, με τους τελευταίους έξι πόντους της από τη γραμμή των βολών. Έγιναν λίγα σουτ εκατέρωθεν στην πρώτη περίοδο, όπου οι δύο ομάδες έκαναν από επτά λάθη. Η ΤΣΣΚΑ είχε 2/5 δίποντα, 0/2 τρίποντα και 6/8 βολές, ενώ ο Ολυμπιακός 2/7 δίποντα, 1/5 τρίποντα και καμία βολή! Από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας πήρε προβάδισμα στο σκορ.

H TΣΣΚΑ μπήκε πιο δυνατά στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να δημιουργήσει και να σκοράρει. Αποτελεί κοινό μυστικό πως δεν βγαίνουν τα μαρκαρίσματα στις δύο ομάδες, καθώς η ρωσική ομάδα διαθέτει πιο ψηλά κορμιά. Οι τυπικά γηπεδούχοι συντήρησαν μία διαφορά και προηγήθηκαν με 11-16 στο 15'. Στο 15', ο Ολυμπιακός σκόραρε για πρώτη φορά εντός πεδίας ύστερα από "στείρα" οκτώ λεπτά.

Σε εκείνο το σημείο, αφήνιασε ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος σημείωσε τρία συνεχόμενα τρίποντα και η διαφορά "εκτοξεύτηκε" στο +12 για την ΤΣΣΚΑ, που προηγήθηκε με 25-13 στο 16'. Βρήκε το παιχνίδι ο Μίλος για να κάνει σπουδαία εμφάνιση. Οι ερυθρόλευκοι ήταν άστοχοι και είναι χαρακτηριστικό πως έκαναν την πρώτη τους ασίστ στην αναμέτρηση στο 15' (Σπανούλης σε Παπανικολάου, που κάρφωσε, μειώνοντας σε 13-19). Ο Ολυμπιακός βρήκε σκοράρισμα στο πρώτο ημίχρονο μόνο από τρεις παίκτες του: 9 ο Σπανούλης, 9 ο Παπανικολάου και 2 ο Άντιτς. Έτσι, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προηγήθηκε με 34-20 ύστερα από 20 λεπτά αγώνα.

Ο τελικός είχε... στραβώσει για τον Ολυμπιακό. Για τα καλά. Η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε 38-22', με δύο συνεχόμενα καλάθια του Κρστιτς. Το +16 ήταν η μεγαλύτερη διαφορά για τους Ρώσους στο 22'. Δύο τρίποντα, ένα από τον Παπανικολάου και ένα από τον Σπανούλη μείωσαν τη διαφορά στο 23' (41-30). Στο μεταξύ, ο Τεόντοσιτς είχε πετύχει το τέταρτό του τρίποντο στον τελικό, κόντρα στην πρώην ομάδα του. Η ΤΣΣΚΑ, όμως, απάντησε από το τρίποντο με δύο σερί εύστοχα σουτ από τους Κριάπα και Κιριλένκο. Το σκορ έγινε 47-31 υπέρ των Ρώσων στο 25'.

Είναι εκπληκτικό πως είχαμε φτάσει στο 26' και ο Ολυμπιακός σκόραρε μόνο με τρεις παίκτες. Σπανούλης, Παπανικολάου και Άντιτς! Με το σκορ στο 47-34 υπέρ του φαβορί. 15 ο Σπανούλης, 12 ο Παπανικολάου και 7 ο Άντιτς. Καμία άλλη βοήθεια. Η ΤΣΣΚΑ έφτασε τη διαφορά στη μεγαλύτερη τιμή της στο 28', καθώς προηγήθηκε με 51-34 έπειτα από καλάθια των Σισκάουσκας, Γκόρντον και Σβεντ. Πλέον, τα δεδομένα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν.



01:55 πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, σκόραρε τέταρτος παίκτης από τον Ολυμπιακό. Ο Σλούκας με 1/2 βολές μείωσε σε 53-35. Με λέι απ του Πρίντεζη στον αιφνιδιασμό, η πειραϊκή ομάδα μείωσε σε 53-37 στο 29'. Η πειραϊκή ομάδα είχε αρχίσει την απέλπιδα προσπάθειά της για να ανατρέψει τα δεδομένα. Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το σύνολο του "Ντούντα" να μαζεύει ακόμα περισσότερο τη διαφορά με τρίποντο του Μάντζαρη από τη γωνία (53-40).

Ο Ολυμπιακός είχε να καλύψει ακόμα 13 πόντους διαφορά. Είχε δέκα λεπτά στη διάθεσή του. Στο 31', ο Σλούκας με νέο τρίποντο μείωσε στους 10! Στο ίδιο λεπτό, ο Πρίντεζης κατέβασε τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό με ωραίο χουκ! 53-45! Ρε Θρύλε, αν το κάνεις κι αυτό! Ο Ολυμπιακός, χωρίς τον αρχηγό του, έκανε ένα μικρό θαύμα! Νέο τρίποντο από τον Κέσελ και 53-48 στο 32'! Ερυθρόλευκο σερί 14-0! Η ΤΣΣΚΑ σκόραρε στο 34' και "έγραψε" το 55-48, σκοράροντας έπειτα από περίπου πέντε αγωνιστικά λεπτά. Οι ερυθρόλευκοι είχαν κάποιες άστοχες επιλογές και στο 35' το σκορ παρέμενε αναλλοίωτο.

Στη συνέχεια ο Πρίντεζης πήγε στις βολές, όπου και μείωσε σε 55-50, ενώ στη συνέχεια με ένα ψυχωμένο λέι-απ από τον ίδιο μείωσε την διαφορά στο τρίποντο (55-52). Σε εκείνο το σημείο οι διαιτητές με το έτσι θέλω πήγαν στις βολές τον Κρστιτς, ενώ έκανε βήματα, ο οποίος ευστόχησε "γράφοντας το 57-52. Στην επόμενη επίθεση ο Ολυμπιακός έκανε λάθος, με τον Κιριλένκο να σημειώνει ένα απίθανο καλάθι (59-52). Ο ψυχωμένος Παπανικολάου, όμως, με ένα ακόμη τρίποντο μείωσε την διαφορά στους τέσσερις (59-55).

Πλέον η κάθε φάση είχε σημασία, με τον Ολυμπιακό να βγάζει άμυνα, αλλά το τρίποντο του Μάντζαρη ήταν άστοχο. Η βολή του Κιριλένκο έκανε το 60-55, ο Σπανούλης αστόχησε από την περιφέρεια, αλλά το επιθετικό ριμπάουντ του Παπανικολάου και η βολή του έριξε την διαφορά (60-56). Ο Πρίντεζης με λέι-απ μείωσε την διαφορά στο σουτ (60-58) στο 1'07'', ενώ στη συνέχεια ο Τεόντοσιτς με βολή "έγραψε" το 61-58. Οι Ρώσοι στη συνέχεια έστειλαν στις βολές τον "Παπ", ο οποίος έβαλε και τις δύο, μειώνοντας στον πόντο (61-60), ενώ έμεναν 10'' πριν τελειώσει ο τελικός.

Ο Ολυμπιακός έκανε φάουλ πάνω στον Σισκάουσκας, ο οποίος έχασε και τις δύο βολές, ενώ στην τελευταία επίθεση, ο Πρίντεζης σημείωσε το νικητήριο καλάθι του αγώνα, με τους Πειραιώτες να κερδίζουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με σκορ 61-62.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...