Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ποιοι Ανένταχτοι στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ για οικολογική αριστερή διακυβέρνηση

Σε παρέμβαση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν 16 στελέχη και ανένταχτοι από το χώρο της πολιτικής οικολογίας και της ευρύτερης Αριστεράς.



Δαμάσκος Δ.
Παρέμβαση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με οικολογικό πρόσημο, κάνουν 16 στελέχη και ανένταχτοι από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας και της ευρύτερης Αριστεράς.

Έχοντας συγκροτήσει την Πολιτική Κίνηση για μια Ελληνική Οικολογική Αριστερά (ΕΛ.ΟΙΚ.Α), συνυπογράφουν κείμενο στο οποίο καλούν σε ενότητα όλες τις δυνάμεις που στοχεύουν στην «ουσιαστική αλλαγή, και όχι απλά μεταρρύθμιση, της κοινωνίας, μια αλλαγή με προοδευτικό , οικολογικό πρόσημο».

Δηλώνουν συνοδοιπόροι «στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ» και, όπως εξηγούν στο κείμενό τους αποφάσισαν να συμμετέχουν στη συλλογική προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού κοινωνικού και οικολογικού προτάγματος που θα απαντά στην ολομέτωπη επίθεση του νεοφιλελευθερισμού.

Οι υπογράφοντες είναι προσωπικότητες με διαδρομή στο οικολογικό κίνημα, με δράση τόσο στον πανεπιστημιακό χώρο αλλά και σε κινήματα πόλης, ανένταχτοι αλλά και προερχόμενοι από κόμματα της Αριστεράς, ορισμένοι εκ των οποίων αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜΑΡ.

Το κείμενο στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν
ο μηχανολόγος κ. Δημήτρης Δαμάσκος -έχει συνδέσει το όνομά του με τους αγώνες κατοίκων κατά των ΧΥΤΑ σε Γραμματικό, Κερατέα και αλλού, ο πολιτικός επιστήμονας κ. Θέμης Δημητρακόπουλος - υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, που είχε διαφωνήσει προεκλογικά με επιλογές της και αποχώρησε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου από το κόμμα, η διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας/Ερευνήτρια κυρία Μαρία Ηλιού, ο δικηγόρος κ. Βασίλης Κουνέλης (έχει αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ), ο καθηγητής στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας -επικεφαλής του περιφερειακού σχήματος "ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΑ" που υποστηρίχθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους στις περιφερειακές εκλογές, ο κοινωνιολόγος κ. Γιάννης Κουρής , η δικηγόρος κυρία Βικτώρια Μακρή, ο Πανεπιστημιακός, Νομικός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Μπάλιας ο οποίος υπήρξε μέλος της ΔΗΜΑΡ και αποχώρησε, όπως οι συνυπογράφοντες το κείμενο αρχιτέκτονες κ. κ. Νίκος Συμεωνίδης και Σωτήρης Σωτηρόπουλος.
Επίσης, το κείμενο-διακήρυξη υπογράφουν ο μηχανολόγος κ. Φίλιππος Μπογοσιάν , ο διδάκτωρ Ιατρικής, Αγγειοχειρουργός κ. Δημήτρης Παρθένης, η σύμβουλος επιχειρήσεων κυρία Κατερίνα Σκορδά, ο πανεπιστημιακός - νομικός περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σαμιώτης, η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια κυρία ΄Ελενα Τρίπατζη και η δημοσιογράφος κυρία Ευγενία Χριστιανούδη.

Όπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Θ. Δημητρακόπουλος, μέλος του συντονιστικού της κίνησης ΕΛ.ΟΙΚ.Α - στο οποίο επίσης μετέχουν οι κ.κ. Μπάλιας και Παρθένης - «στην παρούσα συγκυρία αποφασίσαμε να συμπλεύσουμε με το ΣΥΡΙΖΑ ως ιστορική ευκαιρία για αριστερή διακυβέρνηση και για να ενισχυθεί το οικολογικό βλέμμα που χρειάζεται όσο τίποτε άλλο σήμερα ο τόπος και η ελληνική Αριστερά».

Και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι ο καθένας μας πρέπει να πάρει θέση. Σε καμιά περίπτωση, η Κίνηση δεν είναι προεκλογικό όχημα, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει ως δεξαμενή σκέψης και ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να συσπειρωθεί όσο γίνεται περισσότερος κόσμος στην αριστερή οικολογική διακυβέρνηση».

Στο κείμενο-διακήρυξη οι «16» εκτιμούν ότι η πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη χώρα είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα του κυρίαρχου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, «με την πρόσθετη επιβάρυνση μιας διεφθαρμένης, ατελέσφορης και ιδιοτελούς πολιτικής και κρατικής διοίκησης».

Έτσι, απευθύνονται σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο που αναζητά έναν καινούριο σημείο εκκίνησης για τον τόπο, και αρνείται το μοντέλο μιας στρεβλής δανεικής και τεχνητής «ευημερίας» που «οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης» ονόμασαν «ανάπτυξη» αλλά οδήγησε και οδηγεί στη μαζική ανεργία και την κοινωνική απαξίωση.

Χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, βασικό εκφραστή «μιας Αριστεράς, φορέα του καινούργιου και του βιώσιμου για την κοινωνία και τον τόπο». Και δηλώνουν ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, συντάσσονται με την ευρωπαϊκή , ριζοσπαστική και οικολογική Αριστερά, «όπως απαιτεί ένα πολύ μεγάλο και συνειδητοποιημένο κομμάτι του ελληνικού λαού».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...