Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Μέτωπο ΣΕΒ-ΠΑΣΟΚ για τις μειώσεις των κατώτατων μισθών

Σκληρή προσωπική επίθεση κατά του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλου

Της Κατερίνας Γαλανού


Μέτωπο ΣΕΒ-ΠΑΣΟΚ για τις μειώσεις των κατώτατων μισθών  Ευρύτερη πολιτική σκοπιμότητα και αλλοίωση του θεσμικού ρόλου του ΣΕΒ αποδίδει η Ιπποκράτους στο Δημήτρη Δασκαλόπουλο, στη σκιά της αντιπαράθεσης που προκλήθηκε από την κατηγορία «κύκλων του ΣΕΒ» σε βάρος του Ευάγγ. Βενιζέλου σχετικά με τη μείωση των κατώτατων μισθών και των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Λίγες ώρες από τη «διαρροή κύκλων του ΣΕΒ» ότι ο κ. Βενιζέλος πίσω απο την πλάτη των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε τη μείωση των κατώτατων μισθών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «σήκωσε το γάντι» τηλεφώνησε
στον κ. Δασκαλόπουλο, ο οποίος κατά δήλωση της κ. Γεννηματά «με μεγάλη άνεση είπε ότι αυτός ο ίδιος είναι οι 'κύκλοι του ΣΕΒ'». Υστερα απ' αυτή την επιβεβαίωση ήρθε και σκληρή προσωπική επίθεση κατά του κ. Δασκαλόπουλου.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Δασκαλόπουλος παρεμβαίνει απροκάλυπτα σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο», διαπίστωσε χθες η Φώφη Γεννηματά και θύμισε ότι την επομένη των εκλογών «ενθουσιασμένος ο πρόεδρος του ΣΕΒ διατύπωσε τη θέση ότι η κάλπη ανέδειξε ένα γόνιμο αδιέξοδο», ενώ ήταν και ο πρώτος που ένα χρόνο πριν πρότεινε δημοψήφισμα, για τον εάν θα πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή να επιστρέψει στη δραχμή.
Αλλοίωση
«O κ. Δασκαλόπουλος, με τις κινήσεις του αυτές, αλλοιώνει το θεσμικό ρόλο του ΣΕΒ και επιτρέπει στον καθένα να κάνει τις υποθέσεις του για το τι γίνεται την περίοδο αυτή στη χώρα», τόνισε η κ. Γεννηματά, ενώ άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανίχνευαν πίσω «ύποπτες προθέσεις» επιχειρηματικών παραγόντων -όχι απαραίτητα μελών του ΣΕΒ- να επιτείνουν τη σύγχυση και την πολιτική αβεβαιότητα.
Oσον αφορά στην ουσία της «κατηγορίας» του κ. Δασκαλόπουλου για τον κ. Βενιζέλο, η κ. Γεννηματά θύμισε ότι δημοσίως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αναφέρει πως η «σκληρή θέση της τρόικας, σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό», διαμορφώθηκε «και υπό την πίεση ελληνικών εργοδοτικών και επιχειρηματικών κύκλων που, με τη βοήθεια των νομικών τους συμβούλων, πίεζαν προς την κατεύθυνση αυτή, με συναντήσεις και επαφές που είχαν απευθείας με την τρόικα».
Παρότι ο κ. Βενιζέλος δεν είχε αναφερθεί ειδικά στο ΣΕΒ «κύκλοι του ΣΕΒ που είχαν τη μύγα μυγιάστηκαν», τόνισε η κ. Γεννηματά σημειώνοντας πως οι μάσκες έπεσαν, οι κύκλοι έχουν ονοματεπώνυμο και είναι ο ίδιος ο κ. Δασκαλόπουλος.
Η Ιπποκράτους σημειώνοντας ότι ούτε η διανειακή σύμβαση ούτε ο σχετικός νόμος καθιστά υποχρεωτική τη μείωση του κατώτατου μισθού και γενικά των αποδοχών για τις επιχειρήσεις προκάλεσε τους διάφορους κύκλους του ΣΕΒ «αν θέλουν να δείξουν τα φιλεργατικά τους αισθήματα, δεν έχουν παρά να μη μειώσουν τους κατώτερους μισθούς στις επιχειρήσεις τους και να συμφωνήσουν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο τη σύναψη ή την ανανέωση των κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα θέμα με τη λήξη της ισχύος των προηγούμενων συλλογικών συμβάσεων».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...