Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Διπλωματικό και οικονομικό «bras de fer» στην Ανατολική Μεσόγειο….

Διπλωματικό και οικονομικό «bras de fer» στην Ανατολική Μεσόγειο….Ένα απίστευτης έκτασης διπλωματικό και οικονομικό bras de fer παίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο (Λίβανος, Ισραήλ, Κύπρος και Αίγυπτος), νοτίως της Ελλάδας αλλά και στο Ιόνιο όπως μας επισημαίνει ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος.
Αιτία τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο…
αξίας άνω των 5,5 τρις ευρώ!

Ο καθηγητής αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Καναδά προκειμένου να συντονίσει τις έρευνες της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά της οποίας είναι ομότιμος ερευνητής.
Ας μην ξεχνάμε ότι μετά το πέρας των μεταπτυχιακών σπουδών του από το Πανεπιστήμιο του Berkeley της Καλιφόρνιας το 1966 προσελήφθη στο Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου της Καναδικής Κυβέρνησης, με στόχο την έρευνα υδρογονανθράκων στην Κεντρική Αλμπέρτα, Βορειοανατολική Βρετανική Κολομβία, την θαλάσσια περιοχή του Beaufort MacΚenzie και των εκβολών του ποταμού Mac-Kenzie και τα πολικά νησιά του Καναδά (Canadian Arctic Islands). Ένα τρίτο των επιστημονικών δημοσιεύσεων του σχετίζονται με την έρευνα σε αυτές τις περιοχές.
To Geopolitics and Daily News επικοινώνησε μαζί του για να μας σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις.
»Το απόθεμα, ΜΟΝΟ, σε φυσικό αέριο ( δεν συμπεριλαμβάνω το αργό πετρέλαιο) της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της υπεράκτιας Κρήτης και του Ιονίου ανέρχεται κατά το USGS REPORT 2010 και την προσομοίωση, κατά την PGS, της υπεράκτιας Κρήτης με την λεκάνη της Λεβαντίνης, σε 508 Τρις κυβικά πόδια ( 14.4 τρις Μ3) φυσικού αερίου, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λεκάνη φυσικού αερίου στον κόσμο. Πρώτη είναι η λεκάνη της Δυτικής Σιβηρίας με 643τρις κυβικά πόδια (18.2 τρις Μ3) φυσικού αερίου, τρίτη η λεκάνη Rub Al Khalil της Αλγερίας με 426 τρις κυβικά πόδια ( 12.1 τρις Μ3), τέταρτη η λεκάνη Greater Gawar Uplift της Σαουδικής Αραβίας με 227 τρις κυβικά πόδια ( 6.4 τρις Μ3) φυσικού αερίου και πέμπτη η λεκάνη Zagros Foki Belt με 212 τρις κυβικά πόδια ( 6.0 τρις Μ3) φυσικού αερίου. Η αξία της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης και της υπεράκτιας Κρήτης και του Ιονίου ανέρχεται σε περίπου $ 5 τρισεκατομμυρίων ή 3,85 τρις Ευρώ ( με βάση την τιμή των $ 10/ 1000 κυβικά πόδια η $ 10/GJ)» μας είπε ο Α.Φώσκολος.
Και συνέχισε: »Για να δώσουμε ένα μέτρο του ενεργειακού πλούτου που υπάρχει στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης και της υπεράκτιας Κρήτης και του Ιονίου, 508 τρις κυβικά πόδια ή 14.4 τρις Μ3 φυσικού αερίου, παραθέτω τα στοιχεία από την ετήσια έκθεση της BP Statistical Review of World Energy 2013 όπου τα αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΠΑ+Καναδά+Μεξικού ανέρχονται σε 387 τρις κυβικά πόδια ή 10.8 τρις Μ3. Τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους για τον τεράστιο ορυκτό πλούτο που έχουμε. Και βεβαίως τα αποθέματα της Βορείου Θάλασσας σε φυσικό αέριο είναι 2 τρις Μ3 και του Αζερμπαιτζάν 0.9 τρις Μ3 όταν μόνο η Ελλάδα έχει πολύ πιθανά αποθέματα 4.3 τρις Μ3.»
«Τα κέρδη από το φυσικό αέριο για την Ελλάδα μπορούν να υπερβούν το 1 τρις ευρώ» μας λέει ο καθηγητής Φώσκολος και σημειώνει: «Το Ρωσικό φυσικό αέριο σε λίγο δεν θα φτάνει ούτε για τη Ρωσία , γιατί οι ανάγκες της είναι μεγάλες. Τα 2/3 των αποθεμάτων της, 1165 τρις κυβικά πόδια ή 33 τρις Μ3 φυσικού αερίου (ετήσια έκθεση της BP Statistical Review of World Energy 2013) χρειάζονται για εσωτερική κατανάλωση, δηλαδή η εξαγώγιμη ποσότητα ανέρχεται σε 11 τρις Μ3 φυσικού αερίου που είναι τόση όση και η εξαγώγιμη ποσότητα από την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, η Ρωσία με τις δεσμεύσεις που έχει με την Κίνα, έχει πολύ λιγότερες ποσότητες εξαγώγιμου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχώς υποχωρούν στην παραγωγή φυσικού αερίου από την Βόρειο Θάλασσα. Και εδώ είναι το θέμα. Η Ευρώπη θα προστατεύσει την Ελληνική ΑΟΖ για να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου ή θ” αφήσει τους Τούρκους να πάρουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο;» αναρωτιέται ο Αν. Φώσκολος.  geopolitics.com.gr
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...