Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Πανίσχυρη Συμμαχία: Άξονας Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας κατά της Τουρκίας

Πανίσχυρη Συμμαχία: Άξονας Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας κατά της Τουρκίας
Το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ίσως από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

Την ώρα που η Τουρκία έχει βγάλει τα πολεμικά της πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ουσιαστικά αυτό που επικυρώθηκε την Τετάρτη μετά την συνάντηση των τριών μερών είναι η διαμόρφωση του ενεργειακού άξονα Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου κόντρα στα συμφέροντα της Τουρκίας.
Όπως μπορεί τα να διαβάσετε και αναλυτικά στο ανακοινωθέν οι τρεις χώρες συμφωνούν και ενώνουν τις δυνάμεις του στο ζήτημα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα η Αίγυπτος «εκφράζει τη λύπη τη για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και για τις μη εγκεκριμένες σεισμικές έρευνες εντός της εν λόγω περιοχής» και υπογραμμίζει «τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ της».
Παράλληλα κάνει έκκληση στην Τουρκία να σταματήσει όλες τις σεισμικές έρευνες που έχει προγραμματίσει εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και να απέχει από κάθε παρόμοια ενέργεια στο μέλλον».

Διαβάστε όλο το πολύ σημαντικό κείμενο που υπογράφουν και οι τρεις υπουργοί:

Κοινό Ανακοινωθέν Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας (Λευκωσία, 29.10.2014)
Ακολουθεί μετάφραση στα ελληνικά του κειμένου του Κοινού Ανακοινωθέντος που υιοθετήθηκε στη σημερινή τριμερή συνάντηση της Λευκωσίας, όπου συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Hassan Shoukry και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης :
Κοινό Ανακοινωθέν
1. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Sameh Hassan Shoukry και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου 2014, τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία. Είναι η τρίτη συνάντηση αυτού του τύπου μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών.
2. Ένας από τους βασικούς σκοπούς της συνάντησης ήταν η προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης μεταξύ της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, που θα λάβει χώρα σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στις 8 Νοεμβρίου 2014 στο Κάιρο.
3. Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό ζήτημα, της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο και του περιφερειακού αντίκτυπου των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, ISIL/εξτρεμιστική απειλή, Λιβύη, Γάζα, ΕΔΜΑ).
4. Εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία για την εξάπλωση της τρομοκρατίας σε όλη την περιοχή και ειδικότερα για την επέλαση του ISIL, που απειλεί ακόμη και την άμεση γειτονία μας, οι τρεις Υπουργοί επαναδιατύπωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να εμποδιστεί η ροή ξένων μαχητών, να τεθεί υπό έλεγχο η χρηματοδότηση του ISIL και να αποκαλυφθεί η πραγματική ιδεολογία του.
5. Οι Υπουργοί εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση κατά ενός στρατιωτικού σημείου ελέγχου στο Σινά που προκάλεσε σημαντικές ανθρώπινες απώλειες. Από το σοβαρό αυτό συμβάν γίνεται φανερό ότι η τρομοκρατία συνιστά ξεκάθαρα απειλή που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα.
6. Οι τρεις πλευρές επαναδιατύπωσαν τη στήριξή τους στον αγώνα του αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία και ευημερία, καθώς και στην εφαρμογή του οδικού χάρτη, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου του σταδίου που αφορά στη διεξαγωγή των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Υπογράμμισαν, επίσης, τη σημασία που έχει, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η μάχη κατά της τρομοκρατίας στην Αίγυπτο.
7. Οι τρεις πλευρές εξέτασαν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου μηχανισμού των τριμερών πολιτικών διαβουλεύσεων και εξέφρασαν την άποψη ότι αυτό το σχήμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για τον περιφερειακό διάλογο και τη συνεργασία, συμβάλλοντας στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στη Ανατολική Μεσόγειο. Ο εν λόγω τριμερής μηχανισμός, ως θετικός παράγοντας στο συνολικό πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει σκοπό να λειτουργήσει εναντίον οποιασδήποτε χώρας της περιοχής.
8. Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν, επίσης, να επεκτείνουν τον διάλογο σε άλλα επίπεδα, μεταξύ άλλων, μέσω στενού συντονισμού και συνεργασίας στα πολυμερή φόρα, καθώς και στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται υπέρ της προώθησης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου.

9. Οι Υπουργοί εξέφρασαν τη λύπη τους για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και για τις μη εγκεκριμένες σεισμικές έρευνες εντός της εν λόγω περιοχής. Υπογράμμισαν ότι οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

10. Οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ της και απηύθυναν έκκληση στην Τουρκία να σταματήσει όλες τις σεισμικές έρευνες που έχει προγραμματίσει εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και να απέχει από κάθε παρόμοια ενέργεια στο μέλλον.

11. Υπογράμμισαν επίσης τη δέσμευση και τον σεβασμό των Κυβερνήσεών τους στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασαν τη θέση ότι η περιφερειακή ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία, προς όφελος των λαών της περιοχής, υπηρετούνται καλύτερα μέσω της προσχώρησης όλων των εμπλεκομένων χωρών στις καλά εδραιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου.
12. Οι τρεις Υπουργοί επαναδιατύπωσαν την κοινή τους πεποίθηση ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
13. Τέλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν σε περιφερειακό επίπεδο η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και η εντατικοποίηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασαν την προθυμία τους να εργαστούν από κοινού για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος της Μεσογείου από τη ρύπανση που προκύπτει από τις σχετικές με την εξόρυξη υδρογονανθράκων δραστηριότητες.
14. Αναγνωρίζοντας ότι ο τουρισμός είναι ένα ζωτικό στοιχείο για τις οικονομίες και των τριών χωρών, τα τρία μέρη συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά με σκοπό την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κοινών τουριστικών πακέτων και της ενίσχυσης της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των τριών χωρών. Η από κοινού προώθηση του τουρισμού, με τη συμμετοχή τόσο κρατικών όσο και ιδιωτικών φορέων, θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια και τις τουριστικές επισκέψεις τόσο μεταξύ των αντίστοιχων προορισμών, όσο και από ξένες αγορές.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...