Σάββατο 17 Μαΐου 2014

«Φωτιά» γύρω από το Καστελόριζο

«Φωτιές» ανάβει η Αγκυρα γύρω από το Καστελόριζο, στήνοντας εξέδρα εξόρυξης υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά της Μεσογείου, νοητά απέναντι από την Αττάλεια, σε μία περιοχή όπου συναντιούνται οι ΑΟΖ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Με τη μονομερή αυτή πράξη η Αγκυρα καταργεί αυτόματα την ΑΟΖ του Καστελόριζου, προχωρά το σχέδιο «μισό μισό Αιγαίο» και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, υποθηκεύοντας το μέλλον της Ελλάδας και της Κύπρου στην εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όπως έχει λεχθεί ότι υπάρχουν εκεί.
Δυστυχώς στην άκρως αυτή προκλητική ενέργεια έχει σύμμαχο τη γνωστή αμερικανική εταιρία Shell (!).

Οι τουρκικές εφημερίδες «Milliyet» και «Yeni Şafak», όπως εξάλλου ήταν αναμενόμενο, προέβαλαν πανηγυρικά όλο το θέμα. Τα δημοσιεύματα αυτά είναι εκτενή και στοχεύουν στο να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ώστε να περάσει με τον τρόπο αυτόν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι το συγκεκριμένο τμήμα της ΑΟΖ είναι... τουρκικό.
Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ποντάρει στο να συνεταιριστεί στα πιθανά κέρδη με τη Shell, καθώς πιστεύει ότι έτσι θα έχει σύμμαχο την Ουάσινγκτον. Εξάλλου από το τίποτα καλύτερο είναι να προσδοκά κέρδη, έστω και αν αυτά τα μοιραστεί.
Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, με ανακοίνωση που έσπευσε να εκδώσει, ανέφερε ότι η εξέδρα αυτή θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει εντός του έτους (!).
Αξιωματούχοι της Ελλάδος επισήμαναν ότι αν προχωρήσει ανενόχλητη η Αγκυρα ακόμα και μόνο στη γεώτρηση, στερεί αυτόματα από την Ελλάδα την ΑΟΖ του Καστελόριζου και τις όποιες δίκαιες διεκδικήσεις προβάλλει η χώρα μας βάσει του διεθνούς δικαίου.

dimokratianews.gr

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...