Τρίτη 6 Μαΐου 2014

«Πράξη αυτοκτονίας του Βενιζέλου» λέει ο Θόδωρος Πάγκαλος

«Το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 45% και βρέθηκε στο 4% και αυτό έγινε επί αρχηγίας Βενιζέλου»
«Πράξη αυτοκτονίας του Βενιζέλου» λέει ο Θόδωρος ΠάγκαλοςΈντονη κριτική προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο για το δίλημμα που έθεσε με την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση αν τα ποσοστά της Ελιάς δεν είναι επαρκώς υψηλά, άσκησε την Τρίτη μέσω του ραδιοσταθμού BHMA FM 99,5 ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε την τακτική του αντιπροέδρου της κυβέρνησης «αυτοκτονική» διότι δίνει κίνητρο στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ΝΔ!

Συνέντευξη Θ. Πάγκαλου μέρος 1ο

«Είναι πράξη αυτοκτονίας αυτό που έκανε ο κ. Βενιζέλος και είπε» τόνισε ο Θόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη. Και συνέχισε για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ θυμίζοντας το τι είχε κάνει και στο Ζάππειο μετά τις εκλογές του 2007: «Ο κ. Βενιζέλος φημολογείται γενικώς και γίνεται αποδεκτός, λόγω φαντάζομαι της ρητορικής του ικανότητας και της ταχύτητας να γράφει κάποια πράγματα, ως ένας έξυπνος άνθρωπος. Λοιπόν, έρχεται τώρα – και δεν είναι η πρώτη φορά, διότι όλοι θυμόμαστε το Ζάππειο, όπου όρμησε ενώ δεν τον περίμενε κανείς και είπε "εγώ είμαι εδώ και σας καλώ να αλλάξουμε ηγεσία για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές" και όμως ο Παπανδρέου αντιστάθηκε, ορθώς κατά τη γνώμη μου, και κέρδισε θριαμβευτικά τις εκλογές και ο Βενιζέλος δεν πήρε τίποτα και αποδοκιμάστηκε εντελώς – και τι σημαίνει αυτό που είπε; Μέχρι στιγμής, είναι το σημαντικότερο επιχείρημα που ακούστηκε, κατά τη γνώμη μου, για να ψηφίσει κανείς ΝΔ. Αυτό το 40% που δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει και θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα, όπως λέει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, θέλει σταθερότητα και να μην πέσει η κυβέρνηση και αμφιταλαντεύονται να ψηφίσουν το κόμμα Σαμαρά ή το κόμμα Βενιζέλου, τώρα τούς έδωσε το επιχείρημα να ψηφίσουν Σαμαρά».
Συνέντευξη Θ. Πάγκαλου μέρος 2ο


Και ο Θόδωρος Πάγκαλος προσέθεσε: «Και εγώ ταλαντεύομαι. Γιατί να ψηφίσω Βενιζέλο που δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει και δεν μας το έχει πει – ούτε καν το ποσοστό, αν θέλει 4, 5 ή 6% ή 10% και 12 και 15%; Διότι το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 45% και βρέθηκε στο 4% και αυτό έγινε επί αρχηγίας Βενιζέλου».

«Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και είναι πράξεις αυτοκτονίας» προσέθεσε ο Θόδωρος Πάγκαλος, «διότι φαίνεται ότι δεν πάνε καλά οι δημοσκοπήσεις. Είναι ένας άθλιος και αφελής εκβιασμός, ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά. Εκβιάζεις τον Σαμαρά να πει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν Βενιζέλο, για να μην πέσει η κυβέρνηση; Εκβιάζει τους ψηφοφόρους; Θύμωσε; Κι εγώ είμαι έξαλλος, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι πήγαμε πολύ μπροστά τη χώρα σ’ αυτά τα χρόνια που προσπαθήσαμε, κι ας είχαμε κάποιες αδυναμίες ή ατασθαλίες και διάφορα λαμόγια. Όλα αυτά υπήρχαν, διότι είμαστε αντιπροσωπευτικοί της κοινωνίας, αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε άξιοι τέτοιας αποδοκιμασίας και τέτοιας απαξίωσης και είμαι αγανακτισμένος γι’ αυτό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάω εγώ στον άλλον και θα του πω ότι επειδή είμαι θυμωμένος θα σε τιμωρήσω αν δεν με ψηφίσεις και θα καταστήσω εαυτόν αόρατο και θα φύγω. Ας πούμε ότι παίρνει ο κ. Βενιζέλος 5% και δεν του φτάνει και φεύγει από την κυβέρνηση. Θα πάει πού; Και θα πάρει λιγότερο μετά σε εκλογές; Είναι πράξη αυτοκτονίας, είναι γελοίο αυτό!»

Συγκεκριμένα την Τρίτη 6 Μαΐου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το ΠΑΣΟΚ, τον Ευ. Βενιζέλο, τις ευρωεκλογές και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Για το ΠΑΣΟΚ, τον Ευ. Βενιζέλο και τις ευρωεκλογές
«Ούτε πρώην παράταξή μου είναι το ΠΑΣΟΚ ούτε είμαι το κόμμα. Είμαι κάπου στη μέση. Η τελευταία επαφή μου με το ΠΑΣΟΚ είναι όταν δεν πήγα στη γενική συνέλευση της «Ελιάς» και δεν πήγα διότι δεν με κάλεσαν και δεν είμαι τόσο ψώνιο για να παραπονιέμαι ότι ήταν απαραίτητη η παρουσία μου. Μπορεί να υπήρχαν πιο σημαντικές παρουσίες, αλλά είναι λίγο περίεργο να μην καλεί ο κ. Βενιζέλος αυτόν που ήταν (υψηλότερα) στην κυβερνητική ιεραρχία του κόμματος του οποίου σήμερα ηγείται. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν ο Παπανδρέου και μετά εγώ, ως πρώτος αντιπρόεδρος, και μετά ο Βενιζέλος. Τουλάχιστον έτσι ήταν και δεν θυμάμαι να είπε κάτι… Μου φαίνεται λοιπόν παράξενο μέσα σε ένα χρόνο – ή πρέπει να μου αποδείξει κάποιος ότι μέσα σ’ αυτό το χρόνο έκανα κάτι για να μην είμαι τίποτα στην παράταξη. Πέρασαν δυο-τρεις μέρες, εγώ δεν είπα τίποτα, και κάποιος ρώτησε δυο φερέφωνα του κ. Βενιζέλου, τον κ. Κουκουλόπουλο και τον κ. Κωνσταντινόπουλο, γιατί δεν ήρθε ο Πάγκαλος στην εκδήλωση και απάντησαν υβριστικότατα «ποιος είναι ο Πάγκαλος και γιατί να ασχολούμαστε μαζί του και με τον κάθε Πάγκαλο και επιτέλους να ασχολούμαστε με σοβαρά και όχι με γελοία πράγματα». Έμεινα άναυδος όταν αντιμετώπισα τέτοιου είδους επίθεση και το λογικό θα ήταν να πουν συγγνώμη επειδή δεν με κάλεσαν και να μην υπάρχει θέμα σήμερα. Βγάζω λοιπόν το συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους ηγετική ομάδα δεν αρμόζει και δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ και για την παρουσία τέτοιων προσώπων ευθύνεται ο κ. Βενιζέλος.
Όταν υπάρχει τέτοια ηγετική ομάδα, δεν ξέρεις πώς να προφυλαχθείς και δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέλλον με την παρούσα ηγεσία. Αυτό το συμπέρασμα βγάζω.
Και αυτό που έκανε χθες… το νομοσχέδιο κάνει δύο πράγματα: χωρίζει τις λαϊκές σε παραγωγούς και εμπόρους και ξέρεις με τι έχεις να κάνεις. Δεν βλέπω σε τι κακό μπορεί να οδηγήσει αυτό είτε τους παραγωγούς είτε τους καταναλωτές. Θα μπορούσαν οι παραγωγοί να πουλάνε και κάτι άλλο και να έχουν μια ταμπέλα, αλλά να ξέρει κανείς αν αγοράζει από έμπορο ή παραγωγό. Και εξωφρενικό είναι το άλλο, ότι θα πρέπει να κληρώνονται κάθε χρόνο οι θέσεις και να έχει κάποιος την τύχη να αλλάζει θέση και να έχει μια καλή και όχι να την έχουν μόνο αυτοί που την έχουν κατακτήσει είτε με μέσο πολιτικό είτε λαδώνοντας και να είναι μονίμως ευνοημένοι. Δεν το βρίσκω κακό και άδικο και όμως το ΠΑΣΟΚ αυτό το καταψήφισε και το νομοσχέδιο δεν περνάει. Ευνοεί μερικές εκατοντάδες ανθρώπους που καταχρώνται το θεσμό των λαϊκών αγορών και φτύνει εκατομμύρια καταναλωτές το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του και αποδεικνύεται ότι είναι ένα κόμμα της αρπαχτής, της κομπίνας, της πελατείας και της λοβιτούρας.
Δεν με εκπλήσσει ο κ. Τσίπρας, διότι θα υποσχεθεί μέχρι τις εκλογές και άλλα πράγματα και ο θεός να μας δώσει κουράγιο να τα ακούσουμε. Αλλά αυτό είναι το κόμμα που έχει θέσει στόχο την εξουσία με βάση την παλαιοκομμουνιστική λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, είχαμε θέσει άλλη λογική και είχαμε εγκαταλείψει αυτή τη νοοτροπία, λέγοντας ως σοσιαλδημοκράτες πως ό,τι είναι εφικτό και πραγματοποιήσιμο είναι θεμιτό. Ό,τι δεν είναι και δεν ταιριάζει με τις ιδέες μας, δεν το επιδιώκουμε. Αυτή είναι η διαφορά.
Είναι πράξη αυτοκτονίας αυτό που έκανε ο κ. Βενιζέλος και είπε. Είναι σε ένα άλλο επίπεδο. Ο κ. Βενιζέλος φημολογείται γενικώς και γίνεται αποδεκτός, λόγω φαντάζομαι της ρητορικής του ικανότητας και της ταχύτητας να γράφει κάποια πράγματα, ως ένας έξυπνος άνθρωπος. Λοιπόν, έρχεται τώρα – και δεν είναι η πρώτη φορά, διότι όλοι θυμόμαστε το Ζάππειο, όπου όρμησε ενώ δεν τον περίμενε κανείς και είπε «εγώ είμαι εδώ και σας καλώ να αλλάξουμε ηγεσία για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές» και όμως ο Παπανδρέου αντιστάθηκε, ορθώς κατά τη γνώμη μου, και κέρδισε θριαμβευτικά τις εκλογές και ο Βενιζέλος δεν πήρε τίποτα και αποδοκιμάστηκε εντελώς – και τι σημαίνει αυτό που είπε; Μέχρι στιγμής, είναι το σημαντικότερο επιχείρημα που ακούστηκε, κατά τη γνώμη μου, για να ψηφίσει κανείς Ν.Δ. Αυτό το 40% που δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει και θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα, όπως λέει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, θέλει σταθερότητα και να μην πέσει η κυβέρνηση και αμφιταλαντεύονται να ψηφίσουν το κόμμα Σαμαρά ή το κόμμα Βενιζέλου, τώρα τούς έδωσε το επιχείρημα να ψηφίσουν Σαμαρά. Διότι κι εγώ ταλαντεύομαι. Γιατί να ψηφίσω Βενιζέλο που δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει και δεν μας το έχει πει – ούτε καν το ποσοστό, αν θέλει 4, 5 ή 6% ή 10% και 12 και 15%, διότι το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 45% και βρέθηκε στο 4% και αυτό έγινε επί αρχηγίας Βενιζέλου; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και είναι πράξεις αυτοκτονίας, διότι φαίνεται ότι δεν πάνε καλά οι δημοσκοπήσεις. Είναι ένας άθλιος και αφελής εκβιασμός, ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά. Εκβιάζεις τον Σαμαρά να πει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν Βενιζέλο, για να μην πέσει η κυβέρνηση; Εκβιάζει τους ψηφοφόρους; Θύμωσε; Κι εγώ είμαι έξαλλος, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι πήγαμε πολύ μπροστά τη χώρα σ’ αυτά τα χρόνια που προσπαθήσαμε, κι ας είχαμε κάποιες αδυναμίες ή ατασθαλίες και διάφορα λαμόγια. Όλα αυτά υπήρχαν, διότι είμαστε αντιπροσωπευτικοί της κοινωνίας, αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε άξιοι τέτοιας αποδοκιμασίας και τέτοιας απαξίωσης και είμαι αγανακτισμένος γι’ αυτό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάω εγώ στον άλλον και θα του πω ότι επειδή είμαι θυμωμένος θα σε τιμωρήσω αν δεν με ψηφίσεις και θα καταστήσω εαυτόν αόρατο και θα φύγω. Ας πούμε ότι παίρνει ο κ. Βενιζέλος 5% και δεν του φτάνει και φεύγει από την κυβέρνηση. Θα πάει πού; Και θα πάρει λιγότερο μετά σε εκλογές; Είναι πράξη αυτοκτονίας, είναι γελοίο αυτό!
Δεν ξέρω λοιπόν τι θα κάνει, αλλά ξέρω ότι έδωσε ένα σύνθημα αυτή τη στιγμή στη χώρα και αυτό που εισπράττεται δεν λέγεται ακόμα – εκτός από εμάς που κάνουμε τομή στην αλήθεια – και είναι «ψηφίστε Σαμαρά». Αυτή είναι η αλήθεια. Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Η μία είναι του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι άμα πάει στις ευρωεκλογές και πάρει – διότι δεν θέλω να σας πω τι θα πάρει στις δημοτικές, που είναι διάφορα πράγματα που θα πάρει, εν πάση περιπτώσει – έστω και 1% πάνω από τον κυβερνητικό συνασπισμό ή μερικές ψήφους, πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές. Αυτό δεν το λέει καμία κοινοβουλευτική πρακτική και είναι μια παπάρα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι εξουσιομανής και οι διάφοροι περίεργοι άνθρωποι που τον εκφράζουν και έχει αποδοκιμαστεί από τον κόσμο και το σωστό είναι αυτό που έχουμε πει και εμείς ότι οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές δεν έχουν καμία σχέση με τις εθνικές εκλογές που δίνουν την κυβερνητική πλειοψηφία και εφόσον υπάρχει αυτή, υπάρχει και κυβέρνηση και πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Κι έρχεται τώρα μόνος του και χωρίς να τον προκαλεί κανείς ο κ. Βενιζέλος, υπό την πίεση ενδεχομένως δημοσκοπικών ερευνών, και λέει «αν δεν με ψηφίσετε, θα προκαλέσω εκλογές». Διότι αυτό σημαίνει ότι θα φύγει από την κυβέρνηση.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπαίνει στην παράταξη της αστάθειας, διότι γίνεται κόμμα αμφιβολίας και όχι σταθερότητας. Προκαλεί τον εαυτό του. Επειδή θύμωσε; Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Γέρος, έλεγε δύο πράγματα: πρώτον, να ευγνωμονείς αυτούς που σε ψήφισαν και δεύτερον, να είσαι θυμωμένος με αυτούς που δεν σε ψήφισαν. Νομίζω ότι είχε απόλυτο δίκιο, διότι δεν οδηγούν σε καμία σοβαρή ανάλυση της πραγματικότητας. Ο κ. Βενιζέλος όφειλε πολύ σοβαρά να κάτσει – και δεν το κάνει, διότι προφανώς δεν έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του – και να αναλύσει το πασίδηλο γεγονός γιατί σε όλα τα κοινωνικά κινήματα και τους μαζικούς χώρους ο χώρος της Κεντροαριστεράς θριαμβεύει και κατοχυρώνει τη θέση του και παίρνει τον ΔΣΑ, το ΤΕΕ, το Εργατικό Κέντρο και ενισχύει την παρουσία του αλλού και όμως ως πολιτικός χώρος, ως κόμμα, μπαίνει στο περιθώριο. Ε, εγώ γι’ αυτό λέω ότι υπάρχει πρόβλημα με την πολιτική εκπροσώπηση. Δεν εξηγείται αλλιώς.»
Για τον Στ. Θεοδωράκη
«Καλό θα ήταν να προσέχει λιγάκι, διότι κάπου έχει αρχίσει να τον βαριέται ο κόσμος. Θα σας πω τρία πράγματα που με ενόχλησαν. Το πρώτο είναι αυτή η ιστορία με το Κερατσίνι, η οποία είναι μπούρδα. Το δεύτερο είναι η φωτογραφία που έβγαλε στο Κερατσίνι, όπου έχει κάτσει κάτω. Αρχηγός είναι, αυτόκλητος, αλλά δεν χρειάζεται να κάτσει κάτω για να δείξει ότι είναι δημοκρατικός. Η υπερβολή… Και το τρίτο είναι ότι θα πάει, λέει, στη Σαμοθράκη να κάνει το συνέδριο του κόμματός του. Καλή είναι η Σαμοθράκη, όμορφη, αλλά…»
Για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις προτάσεις των κομμάτων
«Δεν έχουν μάθει τίποτα. Είναι τεράστια η αντίσταση του μηχανισμού των κομμάτων. Δεν ήταν ποτέ το πρόβλημα η ηγεσία. Η ηγεσία αποφασίζει, αλλά υποκύπτει στην πίεση. Αν είναι πραγματική η αναθεώρηση και όχι προσχηματική, χρειάζεται. Αν είναι προσχηματική, έχουμε κάνει ήδη δύο και δεν χρειάζεται, διότι άλλαξαν λεπτομέρειες και τα βασικά θέματα έχουν μείνει κατά πώς έχουν. Τα βασικά θέματα, κατά την άποψή μου, είναι οι εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά πρώτα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να εκλέγεται από το λαό. Αν το αποφασίσουν αυτό, πρέπει να έχει εξουσίες. Αν όχι, δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό και μπορεί να εκλέγεται από τη Βουλή. Θα το κάνουμε αυτό ενσυνειδήτως (αν εκλέγεται από το λαό) για να αποφύγουμε το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα που έχουμε. Ο πρωθυπουργός είναι παντοδύναμος και δεν τον περιορίζει κανείς και θα έχει εκεί (ο ΠτΔ) τη δυνατότητα να διαλύει τη Βουλή ή να προκαλεί αλλεπάλληλα συμβούλια πολιτικών αρχηγών για να αλλάξεις τη σύνθεση της κυβέρνησης επί εθνικής κρίσεως. Όπως είναι, νομίζω ότι πρέπει να το δούμε αυτό το θέμα και η κρίση για το αν μπορεί να αποδώσει ή όχι η αναθεώρηση πρέπει να είναι επί τη βάσει ενός καταλόγου. Για την πρώτη ανάγνωση ενός καταλόγου, δεν χρειάζεται να συζητήσουμε. Για τη δεύτερη πρέπει να δούμε, επειδή αλλάζει ο αριθμός των ψήφων. Πρέπει όλα τα κόμματα στη Βουλή να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αν πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια θέματα. Σωστά λοιπόν ανοίγει τη συζήτηση η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δούμε πού θα το πάει, αν θα το χρησιμοποιήσει για λόγους προβολής. Ο κ. Παυλόπουλος είναι βουλευτής; Α, ωραία… Τότε υπάρχουν προϋποθέσεις για να ναυαγήσει για τρίτη φορά η αναθεώρηση. Ο κ. Βενιζέλος επίσης, είναι αρχηγός κόμματος και μπορεί να πει ότι αν κάνουμε αναθεώρηση που δεν συμφωνεί (δεν συμμετέχει). Θα πρότεινα λοιπόν να κάνουμε μια αναθεώρηση στην οποία δεν συμμετέχουν βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων που είναι συνταγματολόγοι.»
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...