Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Αττική: Μία ευρωπαϊκή περιφέρεια χωρίς... αποχέτευση





Αντιμέτωπη με πολυάριθμα, μακροχρόνια και δισεπίλυτα προβλήματα βρίσκεται η περιφέρεια Αττικής. Τα «ανοιχτά» ζητήματα που καλείται να επιλύσει ο νέος περιφερειάρχης περιγράφονται εύγλωττα σε βίντεο που είχε δημιουργήσει τον Νοέμβριο του 2012 η Περιφέρεια Αττικής. Τι αναφέρει λοιπόν η εν λόγω οπτικοακουστική παραγωγή;


«Η ομορφιά αυτού του τόπου οδήγησε ολοένα και περισσότερο κόσμο στο να τον επιλέξει ως μόνιμο τόπο κατοικίας του και τελικά να εκτινάξει τον πληθυσμό της Αττικής σε περίπου πέντε εκατομμύρια κατοίκους. Μία τέτοια όμως, πυκνότητα πληθυσμού δημιούργησε αναπόφευκτα και προβλήματα» σημειώνεται.

150.000 σηπτικοί βόθροι

«Η απουσία υποδομών αποχέτευσης οδήγησε στο να δημιουργηθούν περισσότεροι από 150.000 σηπτικοί βόθροι και κατά συνέπεια στη λειτουργία ενός δικτύου από περισσότερα από 800 φορτηγά βυτία τα οποία συλλέγουν καθημερινά τα λύματα και τα εναποθέτουν στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων μεταμόρφωσης. Μία συνολική αντιμετώπιση του θέματος υγιειονομικής ταφής απορριμμάτων δεν έχει ακόμη δοθεί.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής δέχεται 7.000 τόνους ημερησίως. Ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, ένα μεγάλο έργο που θα μπορούσε να έχει ανακουφίσει το πρόβλημα απορριμμάτων στην Αττική βρίσκεται μετέωρο, παγιδευμένο σε δικαστικές διαμάχες. Παράνομες χωματερές συνεχίζουν να δημιουργούνται και να λειτουργούν έστω και σε μικρότερο βαθμό. Το πρόβλημα γίνεται περισσότερο αντιληπτό στα νησιά της περιφέρειας όπου τα σκουπίδια απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε πρόχειρες ανοικτές χωματερές ή ακόμη και καίγονται, δημιουργώντας τελικά μεγάλες περιβαλλοντικές συνέπειες και σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ύδρευση

Τα νησιά μαστίζονται από ένα ακόμη σοβαρό και για πολλά χρόνια άλυτο πρόβλημα. Έλλειψη νερού. Με εξαίρεση τη Σαλαμίνα όλα τα νησιά της περιφέρειας Αττικής υδροδοτούνται με νερό που μεταφέρονται ακτοπλοϊκώς με βυτία και υδροφόρες από την Ηπειρωτική Αττική, μία λύση χρονοβόρα, ακριβή και πολλές φορές αναποτελεσματική. Ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, στο ζενίθ, δηλαδή, της τουριστικής περιόδου.

Οι χώροι αναψυχής και πρασίνου δεν είναι ακόμη αρκετοί. Το πράσινο στην Αθήνα, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες στατιστικές, είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Μόνο δύο τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο.

Τα περισσότερα ολυμπιακά έργα που κόστισαν στον Έλληνα φορολογούμενο δισσεκατομμύρια ευρώ σήμερα παραμένουν εγκαταλελειμμένα βορά σε λαθρομετανάστες, συμμορίες και κλέφτες» σημειώνεται στο βίντεο.

Ωστόσο, ύστερα από περίπου ενάμιση χρόνο από την δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου βίντεο, τα προβλήματα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, άλυτα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...