Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Η μόλυνση του Ασωπού φτάνει στις Βρυξέλλες

  Ένα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας χαρακτηρίζει η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου την υπόθεση του μολυσμένου ποταμού Παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας χαρακτηρίζει η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου την υπόθεση του μολυσμένου ποταμού. Η μόλυνση του Ασωπού, των υπόγειων υδάτων και εδαφών της ευρύτερης περιοχής με βαρέα μέταλλα θα απασχολήσει από εδώ και στο εξής τις υπηρεσίες του ευρωκοινοβουλίου, αφού η Επιτροπή Αναφορών συμπέρανε ότι υφίσταται ζήτημα παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας. Ζήτησε για το λόγο αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε απτή παρέμβαση ενός ευρωπαϊκού οργάνου, που κατά πάσα πιθανότητα θα καλέσει την ελληνική διοίκηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία.
Πρέπει να τονισθεί ότι η Κομισιόν μέχρι σήμερα άφηνε στην άκρη το θέμα, παρά το γεγονός ότι έχει γίνει αρκετές φορές αποδέκτης ανάλογων καταγγελιών και ερωτήσεων.
«Η διάσταση των απόψεων μεταξύ των δυο οργάνων δείχνει πώς ένα θεσμικό όργανο όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί γραφειοκρατικά σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ως δημοκρατικός θεσμός έχει στρέψει την προσοχή του στα προβλήματα που απασχολούν τους λαούς της Ευρώπης» τονίζει ο Γιώργος Μπάλιας, διδάκτωρ νομικής και δικηγόρος του δήμου Οινοφύτων στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Οπως σημειώνει, «αν το ευρωκοινοβούλιο κρίνει ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος από την Κομισιόν δεν είναι η πρέπουσα ενδέχεται να προβεί σε διάφορες κινήσεις, μεταξύ των οποίων η προσφυγή στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Η απρόσμενη τροπή ήρθε ύστερα από αναφορά του δήμου Οινοφύτων προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία καταγγέλεται η ελληνική διοίκηση για «συστηματικές και αδιάλειπτες παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας» για τα εξής θέματα:
* Για την προστασία της πτηνοπανίδας της περιοχής (Οδηγία 79/409).
* Για να εμποδιστεί ή να περιοριστεί η εισαγωγή στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα των επικίνδυνων ουσιών (Οδηγία 2006/11).
* Για τη διάθεση των τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται από μονάδες της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού (τύποι και ποσότητες αποβλήτων, χώροι προσωρινής και οριστικής αποθήκευσης και μέθοδοι επεξεργασίας), (Οδηγία 80/68).
* Για την ποιότητα του πόσιμου νερού, η οποία πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας (Οδηγίες 91/689 και 2006/12).
* Για την πρόληψη και αποκατάσταση επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και εδαφών που έχουν ρυπανθεί από τις απορρίψεις τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων (Οδηγίες 2000/60 και 2004/35).
Ζήτημα δημόσιας υγείας
Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου είναι ένα όργανο που δέχεται καταγγελίες από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Απαξ και θεωρήσει τα θέματα που θίγονται «παραδεκτά» όπως έγινε στην καταγγελία του δήμου Οινοφύτων, γίνεται αποφασιστικό βήμα για ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Μετά απ' αυτό είναι πολύ πιθανό να δούμε στα Οινόφυτα πραγματογνώμονες και ειδικούς επιστήμονες που θα διερευνούν τη βασιμότητα των καταγγελιών.
Τον περασμένο Ιανουάριο ο δήμος Οινοφύτων έκανε προσφυγή και προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με την οποία ζητούσε αποκατάσταση των μολυσμένων υδάτων και εδαφών της περιοχής καθώς και τη λήψη μέτρων πρόληψης.
Δυο από τα κυριότερα σημεία της προσφυγής αξίωναν έλεγχο των βιομηχανιών σχετικά με την εφαρμογή βέλτιστων τεχνικών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης καθώς και την ολοκλήρωση της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων σε κεντρικό επίπεδο.
Ομως η προσφυγή προς το ΥΠΕΚΑ κατατέθηκε στις 14/1/2010 και επειδή, όπως καταγγέλεται, παρήλθε το προβλεπόμενο διάστημα τριών μηνών εντός του οποίου η διοίκηση όφειλε να δώσει απαντήσεις, ο δήμος κατέθεσε αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ για την παράλειψη της διοίκησης.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...