Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Πρόστιμο 90 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο


Αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ αποφάσισε την Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας εξαιτίας της εισβολής της στην Κύπρο το 1974.
Το Δικαστήριο επέβαλε το ποσό το ποσό αυτό ως αποζημίωση στην Κύπρο.Τα 30 από αυτά αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.
Η ποινή, η οποία ανακοινώθηκε το απόγευμα τη Δευτέρα από το ΕΔΑΔ είναι η πιο βαριά που έχει εκδοθεί εναντίον της Τουρκίας μέχρι σήμερα.
Νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η απόφαση δεν δεσμεύει τηνΤουρκία από πλευράς διεθνούς δικαίου, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων. 
Η πιο βαριά ποινή αποζημίωσης από το ΕΔΑΔ σε σχέση με την Κύπρο εναντίον της Τουρκίας επιβλήθηκε το 2009 και αφορούσε το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υποθέσεις αυτές είχαν ξεκινήσει πριν ιδρυθεί η λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...