Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Homo politikos pithikos


Εδώ και πολύ καιρό στο μυαλό μου τριγυρνά μια φράση. Μια φράση που την ζηλεύω, την σέβομαι και την θεωρώ συγκλονιστική.

Η φράση αυτή είναι " η απάντηση σε όλα αυτά πρέπει να είναι ακόμη περισσότερη δημοκρατία"

Μην την ψάξετε. Είναι ελεύθερη απόδοση και δεν θα μπορούσε να ανήκει σε έλληνα πολιτικό, καθώς κανείς από αυτούς δεν έχει τον πολιτικό πολιτισμό για να την προφέρει. Θα ήταν σαν να λες σε αναλφάβητο να γράψει το όνομα του, ή μάλλον ακόμα πιο απίθανο.

Την συγκλονιστική αυτή φράση την είπε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας αμέσως μετά το μακελειό με τα θύματα του Μπρειβικ. Θυμάμαι ότι την πρώτη φορά που την άκουσα, την επόμενη μέρα από το γεγονός, είχα μείνει να κοιτάω το άπειρο μέσα από την οθόνη της τηλεόρασης.

Κάθε φορά που ανακαλώ αυτή τη φράση , αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα απλά είναι γεμάτη από πολιτικούς, και πολίτες  κυρίως, πιθήκους. Πολίτες που έχουν τους πολιτικούς που τους αξίζουν και ίσως λίγο καλύτερους.

Αναγάγω το τραγικό αυτό γεγονός στην Ελλάδα. Φαντάζομαι ένας τρελός να θερίζει κόσμο και είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός της χώρας το πρώτο πράγμα που θα έλεγε είναι το κλασικό "η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται" και αμέσως μετά θα ρωτούσε τον ΣΥΡΙΖΑ αν καταδικάζει τα γεγονότα. Μέχρι εκεί.

Λογικό ακούγεται, αλλά ας μην μείνουμε στις υποθέσεις γιατί στο τέλος θα λέμε και για την Γιαγιά που δεν είναι τρόλεϊ.

Στα γεγονότα λοιπόν.

Στην Ελλάδα οι μισοί Έλληνες θεωρούν ότι για την κατάντια της χώρας, ευθύνεται ο Ανδρέας Παπανδρέου. Θεωρούν ότι έστησε το σύγχρονο πελατειακό κράτος και θεσμοθέτησε το ρουσφέτι. Αγνοούν όμως ότι στο στενό τους περιβάλλον όλο και κάποιον βολεμένο μεσήλικα έχουν που βρήκε στον ήλιο μοίρα εκείνη την αποχή των αθρόων βολεμάτων και προσλήψεων.

Στην Ελλάδα οι άλλοι μισοί που θεωρούν ότι εγκαθίδρυσε την πραγματική δημοκρατία ο Ανδρέας Παπανδρέου, έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ το οποίο κατά γενική ομολογία τίποτα δεν θυμίζει από το παλιό ΠΑΣΟΚ και πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Άμα ρωτήσεις έναν τέτοιο ψηφοφόρο θα ξέρει να σου πει ακόμα και τον ωροσκόπο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά αγνοεί ή κάνει πως αγνοεί ότι στο κόμμα που τώρα ανήκει, που τώρα ψηφίζει, ανήκει και η κυρία Κωνσταντοπούλου. Βελτιωμένο μοντέλο , κατά γενική ομολογία, και απόγονος του πιο μισαλλόδοξου Έλληνα πολιτικού που κυνήγησε λυσσαλέα τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην Ελλάδα οι διανοούμενοι homo politikos pithikos, παλεύουν για το δικαίωμα ψήφου στους νόμιμους μετανάστες. Δεν παλεύουν όμως το ίδιο για την απλή αναλογική, ούτε και για το τερατούργημα που λέγεται εκλογικός νόμος και τον τρόπο που υπολογίζει υπέρ του πρώτου κόμματος, κατά κύριο λόγο, ακόμα και τα λευκά ψηφοδέλτια. Ούτε για το όριο του 3%, που όλοι δήθεν συνωμοτικά λένε πως το έκαναν για να μην μπουν φιλοτουρκικά κόμματα στην βουλή, όταν όλα τα κόμματα έχουν Τούρκους στα ψηφοδέλτια τους που δεν ντρέπονται να φωτογραφηθούν κάτω από την σημαία της ανεξάρτητης Θράκης.

Στην Ελλάδα μάθαμε για το βαλιτσάκι της ΕΥΠ και μέσα από αυτό μάθαμε ακόμα και ότι ο κύριος Μιχαλολιάκος έχει προστάτη. Δεν μάθαμε όμως τίποτα για τους δήθεν τρομοκράτες που το "έσκασαν" κατά τη διάρκεια της άδειας από τις φυλακές. Εκεί δεν έπιασε τίποτα ο σούπερ ουαου κοριός.  Ακόμα και ο κύριος Γιωτόπουλος μέσα από την φυλακή καταφέρθηκε εναντίον του playmobil και εμείς ακούμε για την αντιτρομοκρατική που περιμένει μεγάλο χτύπημα. Κανείς δεν έκανε τον κόπο να ακούσει με κλειστά τα μάτια το έξοχο μανιφέστο του μεσήλικα τρομοκράτη. Αν βρεθεί κανένας "ανώμαλος" να το κάνει, θα συνειδητοποιήσει ότι στα δυο πρώτα λεπτά θα είναι σαν να ακούει τον ....κύριο Καμένο. Η φρασεολογία, πριν αρχίσει να λέει για ένοπλη πάλη ήταν ξένη προς κάθε τι αριστερό, πόσο μάλλον αναρχικό. Μέχρι και την φράση "Δ Ράιχ" χρησιμοποίησε αλλά δεν έκανε σε κανέναν εντύπωση. Οποίος έγραψε λοιπόν αυτο το μανιφέστο κατέβαλε τρομερή προσπάθεια να φανεί σαν μανιφέστο όντας κλεισμένος σε κάποιο γραφείο.

Στην Ελλάδα άνθρωποι όπως ο κύριος Λαζόπουλος θεωρούνται εξόχως αντιμνημονιακοί αν όχι αντισυστημικοί. Κανείς όμως δεν αντιλαμβάνεται ότι η κριτική του είναι επιλεκτική. Κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί δεν ασχολήθηκε με την ίδια ευκολία με τον κύριο Κοντομηνά, όπως με άλλους. Μήπως επειδή είναι ο εργοδότης του;  Μπα δεν νομίζω, φαίνεται καλό παιδί. Άλλωστε μάλλον τυχαίο θα είναι ότι η εκπομπή που ασκεί την πιο αιχμηρή κριτική στην Ελληνική τηλεόραση, η Ελληνοφρένεια, εκπέμπει από ένα κανάλι γερμανικών, μεταξύ άλλων, συμφερόντων.

Στην Ελλάδα, συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των τραπεζών και το ταχυδρομικό ταμιευτήριο. Κανείς όμως δεν διερωτάται που ήταν η επιβλέπουσα αρχή όταν λάμβαναν χώρα αυτά τα σκάνδαλα. Κανείς δεν διερωτάται πως σε περίοδο που οι Ελληνικές τράπεζες ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, μια τράπεζα εξαγόρασε όλες τις άλλες και βρέθηκε με το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα από το πουθενά.

Στην Ελλάδα θεωρούμε αυτονόητο όλοι οι γόνοι πολιτικών να θεωρούν ότι τους ανήκει, εκτός από την προσωπική κληρονομιά, και η πολιτική κληρονομιά από το μπαμπά τους. Και τους ψηφίζουμε. Όπως ψηφίζουμε και όλους τους υπόλοιπους χωρίς να αναρωτηθούμε ποτέ τι έχουν κάνει στη ζωή τους. Όπως ψηφίζουμε και όλους τους περιφερόμενους από κόμμα σε κόμμα παρηκμασμένους πολιτικούς.

Στην Ελλάδα πολλοί δέχθηκαν με ενθουσιασμό και ελπίδα του κυρίου Θεοδωράκη να ιδρύσει το "ποτάμι" Κανείς δεν αναρωτήθηκε όμως πως ένας τέτοιος φέρελπις πολιτικός άντεχε να μισθοδοτείται από τον μεγαλύτερο φορέα προπαγάνδας τα τελευταία χρόνια. Ούτε κανείς δεν αναρωτήθηκε ποιον εξυπηρετεί το νέο αυτο κόμμα. Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι αποτελεί ένα πρώτης τάξεως σωσίβιο για την κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει το Βατερλό των επερχόμενων  εκλογών με την διασπορά των ψηφοφόρων  του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ελλάδα έγινε της μόδας και μιλάνε για τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας. Κανείς δεν μιλάει για τις συμμαχικές αποζημιώσεις. Κανείς δεν μιλάει για τα στημένα αγγλικά πολυβόλα που σκότωναν ότι φάνταζε αριστερό. Κανείς δεν λέει ότι τον Γερμανικό στρατό τον διαδέχθηκε ο αγγλικός στρατός και ανέλαβε αυτός τις εκτελέσεις.

Στην Ελλάδα έγιναν της μόδας τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Συσπειρωθήκαμε όλοι γύρω από τον κύριο Τζωρτζ Κλούνεϊ και απαιτούμε την επιστροφή τους. Κανείς δεν νοιάζεται όμως που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Νίκη της Σαμοθράκης.

Αυτοί είμαστε όμως και αυτά μας αξίζουν. Και πολλά άλλα. Θα ψηφίσουμε κάποιο από όλα αυτά τα κόμματα που το κάθε ένα παίζει και έχει παίξει το ρόλο του στην κατάντια μας. Η Νέα Δημοκρατία, οπότε ξαναγίνουν εκλογές θα βγει πάλι κυβέρνηση έστω και μέσα από συνεργασία. Μπορεί να βρούμε πετρέλαιο, μπορεί να γίνουν αυξήσεις, μπορεί να πιάσουμε τους τρομοκράτες ή να μην τους πιάσουμε και να καταφέρουν ένα εντυπωσιακά μεγάλο χτύπημα. Πάντως θα γίνει ότι χρειάζεται για να ξαναβγεί κυβέρνηση.

Ελπίζω όλοι να καταλάβαμε ότι δεν συνδέω τον κύριο Καμένο με το playmobil. Απλά αυτός που έγραψε το μανιφέστο αντέγραψε την φρασεολογία του γιατί του φάνταζε αρκετά ανατρεπτική και αναρχική.

Σε κάθε περίπτωση αυτο που πρέπει να βελτιωθεί είναι ο Έλληνας πολίτης. Να μάθει τι σημαίνει δημοκρατία, να απαιτήσει καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του, να γυρίσει την πλάτη του σε όλους αυτούς. Τότε και μόνο τότε όλοι αυτοί οι πολιτικοί, όλων των παρατάξεων θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Η τουλάχιστον θα ξαναγίνουν κολοκύθα, όπως η άμαξα της Σταχτοπούτας.

Μέχρι τότε, homo politikos pithikos, θα μας πετάνε καμία μπανάνα και εμείς θα κάνουμε χαρούλες.

Στην Νορβηγία είπε " η απάντηση είναι ακόμα περισσότερη δημοκρατία". Τον ζηλεύω, και εύχομαι και η χώρα μου να φτάσει κάποτε σε αυτο το επίπεδο διανόησης. Ζηλεύω ακόμα και την φυλακή που βρίσκεται ο Μπρειβικ που είναι καλύτερη από όλα τα Ελληνικά νοσοκομεία και σχολεία. Μέχρι τότε βήμα εδώ στην Ελλάδα θα έχουν άνθρωποι σαν τον κύριο Πάγκαλο σαν τον κύριο Γεωργιάδη. Και άνθρωποι σαν τον κύριο Θεοδωράκη θα είναι οι Μεσσίες που ξεπήδησαν από τον βούρκο.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...