Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

«Ο Λύκος Προ Των Πυλών»: Η μεγάλη έρευνα του καθηγητή Πανά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

«Ο Λύκος Προ Των Πυλών»: Η μεγάλη έρευνα του καθηγητή Πανά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Πλησιάζει ο καιρός που ο Έλληνας θα κληθεί να επιλέξει αυτούς που θα αναλάβουν τη διακύβερνηση του Δήμου που κατοικεί.
Ο καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς πραγματοποίησε ακόμη μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα έρευνα δίνοντας βήμα έκφρασης όχι στους πολίτες αλλά στους υποψηφίους Δημάρχους!


Το αποτέλεσμα της έρευνας (που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο makeleio.gr) είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του πολίτη που θέλει να γνωρίζει τις προθέσεις αυτών που ζητούν τη ψήφο του.

Για ακόμη μία φορά, ο καθηγητής Πανάς αφήνει στην άκρη τον εντυπωσιασμό και δίνει έμφαση στην ουσία: ο Έλληνας δε χρειάζεται προεκλογικές μεγαλοστομίες ούτε δηλώσεις εντυπωσιασμού από αυτούς που το σύστημα φροντίζει να αναδεικνύει.

Ο λύκος που βρίσκεται προ των πυλών δεν είναι παρά η μνημονιακή δέσμευση των κατ' ευφημισμόν κυβερνώντων τη χώρα για περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων από το κεντρικό κράτος.

Με την πολυετή κρίση να μαστίζει και να φτωχοποιεί το μέσο Έλληνα, η διαφαινόμενη εκ νέου αφαίμαξη των πόρων για τους Δήμους θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και έλλειψη ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.Έχουν αντιληφθεί αυτήν την πραγματικότητα οι υποψήφιοι Δήμαρχοι;

Είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη ζωής για τους Δήμους και τους δημότες τους; Καταλαβαίνουν τα πραγματικά προβλήματα που έχει ο μέσος ψηφοφόρος τους;

Σε αυτά - και πολλά άλλα - θεμελιώδη ερωτήματα δίνει απάντηση η έρευνα του καθηγητή Πανά που για ακόμη μία φορά ταράζει τα λιμνάζοντα νερά παρουσιάζοντας μια έρευνα που δεν είναι φτιαγμένη για να τραβήξει τα βλέμματα του απωχαυνωμένου τηλεθεατή των συστημικών μεγαλοκάναλων αλλά να παράσχει ένα βήμα έκφρασης στους υποψηφίους δημάρχους και ένα εργαλείο αξιολόγησης της κατάστασης στον Ελληνα πολίτη.

"Η συγκεκριμένη έρευνα αναδεικνύει σε κάποιο βαθμό συγκεκριμένες απόψεις των υποψηφίων Δημάρχων για το Δήμο τους - όσων φυσικά μας έκαναν την τιμή να απαντήσουν - και θέλουμε να πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενημερωθούν καλύτερα οι πολίτες πριν επιλέξουν τον "άρχοντα" του Δήμου τους" σημειώνει χαρακτηριστικά ο τ. Πρόεδρος Τμήματος Στατιστικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς.

panas18


Πρώτο ερώτημα που τέθηκε στους υποψηφίους Δημάρχους; Ποιο είναι - κατά την άποψη τους - το σημαντικό πρόβλημα του Δήμου που διεκδικούν. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι εστιάζουν στην υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής των πολιτών, αντιλαμβανόμενοι ότι οι τοπικές διοικήσεις έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν τους κατοίκους της κάθε περιοχής να διεκδικήσουν το δικαίωμα για μια πιο όμορφη ζωή.
panas19


Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι δύο στους τρεις υποψηφίους Δημάρχουνς την ίδια στιγμή που αντιλαμβάνονται ότι πρώτος στόχος τους πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, απαντούν (σε ποσοστό 66%) ότι η ποιότητα ζωής στο Δήμο που διεκδικούν βελτιώθηκε την περασμένη τετραετία!
panas20

Γιατί - κατά τη γνώμη τους - βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής στο Δήμο τους; Οι απαντήσεις τους δείχνουν ότι στο μυαλό τους δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη λειτουργία των Δήμων ως φορέων και δε λαμβάνουν υπόψιν τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης.
panas22
panas23
panas24

Όταν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι καλούνται να αναδείξουν τους λόγους που υποβάθμισαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων δείχνουν να έρχονται πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η φτώχεια, η ανεργία φταίνε για αυτό εκτιμούν... Πετώντας στην ουσία το μπαλάκι πίσω στην κεντρική εξουσία και τις πολιτικές της μνημονιακής λαίλαπας.
panas26
panas27

Τα προβλήματα των Δήμων είναι πολλά και είναι σοβαρά και δε λύνονται ούτε άμεσα ούτε με μαγικά κόλπα. Και αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι που στην πλειοψηφία τους εκτιμούν ότι η μάχη επίλυσης των σημαντικοτέρων προβλημάτων του Δήμου τους θα είναι πολυετής.
panas28

Σχεδόν άπαντες εκτιμούν ότι ο Δήμος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομική ανάπτυξη! Θεωρούν, μάλιστα, ότι η ανάπτυξη αυτή θα έρθει με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Κάτι δύσκολο, βέβαια, αν πέσει νέο τσεκούρι στα έσοδα των Δήμων από τα μνημονιακά γεράκια.
panas29
panas31

Οι Δήμοι, πάντως, φαίνονται ήδη προετοιμασμένοι (κατά την κρίση των υποψηφίων Δημάρχων):
panas32
panas33

Γιατί θα πάνε, όμως, οι πολίτες στις κάλπες; Για να πάρουν θέση στα τοπικά προβλήματα ή για να τιμωρήσουν τη μνημονιακή πολιτική του ολέθρου; Στο ερώτημα αυτό οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες:
panas34

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης είναι πολύ σημαντικός:
panas35

Άρωμα "προεκλογικής αισιοδοξίας" έχουν τα αποτελέσματα της επόμενης ερώτησης της έρευνας του καθηγητή Πανά:
panas36
Αντίθετα, πιο ρεαλιστική δείχνει η εκτίμηση τους στα επόμενα δύο ερωτήματα:
panas37
panas38

Η αναντιστοιχία πόρων και υποχρεώσεων είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τις απαντήσεις των υποψηφίων Δημάρχων:
panas40
Όσο για τις προοπτικές και μάλιστα σε βάθος δεκαπενταετίας;
panas43
 Η έρευνα του καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά δείχνει στον Έλληνα πολίτη πως σκέφτονται και πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση αυτοί που διεκδικούν την εμπιστοσύνη του.

Είναι, πλέον, στη κρίση του καθενός από εμάς να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πολύτιμο εργαλείο για να είμαστε βέβαιοι ότι κάναμε το δικό μας καθήκον ως πολίτες: ότι επιλέξαμε τον πλέον κατάλληλο να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες και ότι δεν πέσαμε θύματα εντυπωσιασμού, κενολογιών και προπαγάνδας.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...