Σκληρή κριτική στον απερχόμενο περιφερειάρχη Αττικής άσκησε η Ρένα Δούρου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πολιτικής του συνδυασμού της για τον κοινωνικό - οικολογικό μετασχηματισμό, την προστασία και την διαχείριση του περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Αττικής.

Αναφερόμενη στον Γιάννη Σγουρό τόνισε πως «αποδείχθηκε ότι είναι ο καλύτερος μαθητής των εντατικών μαθημάτων της κυβέρνησης και της τρόικας μη διεκδικώντας τίποτε. Αντιθέτως. Φρόντισε να δημιουργήσει και να καλλιεργήσει εκείνες τις συνθήκες για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Δηλαδή των ιδιωτικοποιήσεων και της εκχώρησης δημόσιων αγαθών, σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος».
Στον αντίποδα της υποταγής Σγουρού στις μνημονιακές επιταγές η Ρένα Δούρου παρουσίασε το μοντέλο «μιας πραγματικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται και στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και στους πόρους κάθε περιοχής, στοχεύοντας στην ισορροπία και τη συνέργεια των τομέων παραγωγής. Μία τέτοιου είδους ανάπτυξη διαφυλάσσει το περιβάλλον και διανέμει την παραγόμενη αξία στο σύνολο του πληθυσμού». Την ώρα που ο απερχόμενος περιφερειάρχης βρίσκεται εκτεθειμένος για τις παραβάσεις που διαπίστωσε το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος όσον αφορά την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, ο Γ. Σγουρός όχι μόνο δεν έκανε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια ώστε να αποτρέψει ένα έργο άκρως επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον, αλλά αντιθέτως είναι σήμερα συνυπεύθυνος για την υλοποίηση μιας επένδυσης που δεν εντάσσεται σε καμία ευρωπαϊκή κατεύθυνση και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου με χρήματα των Ελλήνων πολιτών.
Η υποψήφια περιφερειάρχης σημείωσε ακόμη πως «τα ΜΜΕ αλλά και οι υποστηρικτές των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων επιχειρούν να συκοφαντήσουν την περιβαλλοντική προστασία εμφανίζοντάς τη δήθεν ως τροχοπέδη της ανάπτυξης. Ενίοτε επιχειρώντας να γελοιοποιήσουν σοβαρά επιχειρήματα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος».
Σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην παθητική στάση του απερχόμενου περιφερειάρχη στην κυβερνητική εκστρατεία ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στην Αττική λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο κ. Σγουρός «δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον κ. Φούχτελ, κανένα πρόβλημα με το ΤΑΙΠΕΔ και ότι όλη η περιουσία πάει σε ένα Δ.Σ. που ομιλεί την αγγλική και απλώς ξεπουλάει».
Αναφερόμενη δε στο θέμα των σκουπιδιών και την κερδοσκοπικά επιχειρούμενη διαχείριση των απορριμμάτων που η κυβέρνηση προωθεί, σημείωσε ότι «κάποιοι βουλευτές και εξέχοντα στελέχη των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., ούτε λίγο ούτε πολύ με εξυπνάδες, ατάκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα, δεν είναι μνημονιακά».
Μέσα σε αυτό το κλίμα η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τη Ρένα Δούρου, έλαμψε «είτε με την απουσία της από τα μέτωπα αγώνα για την αμφισβήτηση των μνημονιακών πολιτικών είτε με την πλήρη ευθυγράμμισή της με τις κεντρικές πολιτικές των δραστικών περικοπών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτικών εκχώρησης δημόσιας περιουσίας και υποδομών».
Την Πέμπτη η υποψήφια περιφερειάρχης σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του συνδυασμού Δύναμη Ζωής για το φλέγον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που πλέον έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Στη συνέντευξη τύπου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού και στη σκανδαλώδη διαδικασία που ακολουθήθηκε με τη συμμετοχή του Γιάννη Σγουρού.
Στην εκδήλωση θα είναι παρών και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, που από τη θέση του στις Βρυξέλλες έδωσε σκληρή μάχη ώστε να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ότι τα έργα στον ΧΥΤΑ Γραμματικού παραβιάζουν κατάφωρα την εθνική και κοινοτική νομοθεσία θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο το περιβάλλον.