Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Σταματήστε το δούλεμα με τις συντάξεις!

Η κοινωνία καταρρέει από υπερφορολόγηση, επιχειρήσεις κλείνουν ή φεύγουν, άνεργοι και ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς αντικείμενο εργασίας αθροίζουν άνω των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, περί τα 4 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ισάριθμοι δεν έχουν δικαίωμα στην δημόσια υγεία, που πληρώνεται κυρίως με τους φόρους της κοινωνίας, και είναι ανασφάλιστοι, αλλά το κράτος συνταξιοδοτεί μεταξύ άλλων, την παρθενία ή έστω την αγαμία...

Αυτά έχουν ειπωθεί πολλές φορές, αλλά είναι σκόπιμο να ανακεφαλαιώσουμε για να αντιληφθούμε το μέγεθος της αδικίας και τις επιπτώσεις στην κοινωνία.
Στοιχεία που είχαν διαρρεύσει προ διετίας, έδειχναν ότι τα ποσοστά αναπηρικών συντάξεων σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας, ειδικότερα Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης, Ευρυτανίας, και κάποιων άλλων, υπερέβαιναν το 20% επί του συνόλου των συντάξεων. Σκάνδαλα για ψευτοαναπηρικές συντάξεις έχουν ήδη σκάσει στη Ζάκυνθο, στη Χίο, στη Ρόδο, αλλά κανείς δεν έχει πάει ακόμη φυλακή, και πώς να πάει, όταν η Δικαστική Εξουσία έχει δεμένα τα χέρια πισθάγκωνα ή εμποδίζεται από τους ίδιους τους νόμους να απονείμει δικαιοσύνη.
Μεσοσταθμικά δηλαδή, περί του 12% των συνταξιούχων στην Ελλάδα ελάμβαναν σύνταξη αναπηρίας, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι λιγότερος του μισού. Επί σχεδόν 3 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ο αριθμός των συνταξιοδοτούμενων αναπήρων στην Ελλάδα ανέρχετο σε 360.000, δηλαδή χονδρικά πληρώναμε 180.000 ανθρώπους περισσότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με μέσον όρο αναπηρικής σύνταξης ίσως τις €5.000 και κόστος της δωρεάν περίθαλψης άλλα €1.000 ετησίως, ίσως δίναμε πάνω από €1 δισεκατομμύριο ετησίως σε ψευδοανάπηρους απατεώνες. Ο νοών νοείτω.
Μια μεγάλη μερίδα συντάξεων, επίσης δινόταν σε πεθαμένους, οι οποίοι με την απογραφή προσωπικής παρουσίας εβρέθηκαν ότι αριθμούσαν άνω των 40.000 μόνο για το ΙΚΑ, και υποθετικά έστω ότι είναι άλλοι μισοί όσοι βρεθήκαν στο ΙΚΑ για όλα τα υπόλοιπα ταμεία. Συνολικά ίσως και να ήταν και 60.000 οι νεκροί συνταξιούχοι. Σκάνδαλα με πλαστές συντάξεις νεκρών ή ανύπαρκτων ατόμων, που εισπράττονταν από υπαλλήλους των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ βγήκαν στο φως, ως και για άνδρες που έλαβαν επιδόματα τοκετού ή αδείας λοχίας.
Με μέσον όρο τα €11.000 ετησίως (€921 x 12 = €11.052) για 60.000 πεθαμένους ή ανύπαρκτους, ο Έλληνας φορολογούμενος ίσως πλήρωνε €660.000.000 ετησίως.
Οποιαδήποτε συζήτηση για επιστροφή των κλεμμένων από τους ψευδοανάπηρους, ή άλλου είδους απατεώνες, σκοντάφτει επάνω στα 10-12 χρόνια που χρειάζεται για να τελεσιδικήσει οποιαδήποτε υπόθεση στα ελληνικά δικαστήρια, δεδομένης της πενταετούς παραγραφής για αδικήματα αξίας κάτω των €150.000 ζημίας του κράτους, ακόμη και για τους αφανείς υπευθύνους που δικαιολογούσαν συντάξεις τυφλότητας για τερματοφύλακες και οδηγούς μέσων μαζικής μεταφοράς.
Από την άλλη, επί 440.000 συνταξιούχων κάτω των 60 ετών, το κόστος για τους 300.000 που πιθανόν να μην έχουν συμπληρώσει 35ετία και απλά βγήκαν με κάποιες από τις ευεργετικές διατάξεις, το ετήσιο κόστος για τον φορολογούμενο πιθανά υπερβαίνει τα €3,3 δισεκατομμύρια ετησίως για συντάξεις νεότητος.
Οι περιβόητες 32.000 άγαμες θυγατέρες, που ως πρότινος ελάμβαναν πλήρεις τις συντάξεις των γονέων τους εφόρου ζωής, εφόσον δεν παντρεύονταν, θα έχουν μειωμένο κόστος από τώρα και στο εξής, μόνον €720 μηνιαίως έκαστη, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Το ποσόν για την αγαμία τους μεταφράζεται σε ετήσιο κόστος περί τα €299.520.000 για τους Έλληνες φορολογούμενους.
Από την άλλη, το ασφαλιστικό ταμείο της ιδιωτικής επιχείρησης του ΟΤΕ, με λιγότερο από 12.000 ενεργούς υπαλλήλους, διαθέτει 56.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη από αυτό.
Στο μέγιστο ο ΟΤΕ έφτασε τους 17.000 υπαλλήλους, επί κ. Βουρλούμη το 2006. Αν λοιπόν ένας υπάλληλος εργάζεται 35 χρόνια, και συνταξιοδοτείται για άλλα 25 χρόνια ως το θάνατό του, τότε ο μέγιστος αριθμός συνταξιούχων θα πρέπει να είναι στο μέγιστο ίσος με τα 25/35 των υπαλλήλων του οργανισμού. Δηλαδή ο ΤΑΠ-ΟΤΕ θα έπρεπε να έχει στο μέγιστο 12.142 συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους.
Αν υποθέσουμε όμως, και λογικά, ότι η πλειοψηφία των συνταξιούχων πεθαίνοντας θα έχουν αφήσει πίσω τους μια χήρα ή έναν χήρο, τότε η κάθε σύνταξη θα δίδεται για άλλα π.χ. 10 χρόνια. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των συνταξιούχων κατά άλλο 1/3, οπότε ο μέγιστος αριθμός των ενεργών συντάξεων φτάνει ίσως τους 17.000 συνταξιούχους.
Όμως ο αριθμός των συνταξιούχων του ΤΑΠ-ΟΤΕ είναι 56.000! Κάτι δεν πάει καλά. Η πραγματικότητα λέγει ότι ο Ελληνικός Προϋπολογισμός επιχορηγεί το ταμείο του ΤΑΠ-ΟΤΕ με €535.000.000 ετησίως από τα λεφτά των υπόλοιπων φορολογούμενων. Αντίστοιχα το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ επιχορηγείται με €565.000.000 ετησίως ή περί τις €16.700 ετησίως ανά συνταξιούχο, από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, πέραν των ποσών που τους πληρώνει το ίδιο το ταμείο τους. Αντίστοιχα ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει συντάξεις ίσως €200.000.000 ετησίως στους συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής, ανεξάρτητα από την ηλικία τους ή τυχόν άλλα είσοδήματά τους.
Δηλαδή από τα λεφτά των κοριτσιών των €511 μικτών το μήνα, από το ΦΠΑ της τυρόπιτας του ανέργου που δεν λαμβάνει καν επίδομα ανεργίας, από την υπερφορολόγηση που θα καταλήξει σε κατασχέσεις σπιτιών των φτωχών από το ίδιο το κράτος, από την εξαθλίωση ενός ολόκληρου Λαού, πληρώνονται περίπου €6,56 δισεκατομμύρια ετησίως, σε πρόσοδα, ενάντια στο άρθρο 4 του Συντάγματος που επιβάλλει να είναι όλοι οι Έλληνες ίσοι απέναντι στο νόμο! Κάποιος πρέπει να μας δουλεύει πολύ άγρια. Το αστείο δεν είναι πια αστείο, και το κόστος σε κατεστραμμένες ανθρώπινες ζωές είναι πλέον ανυπολόγιστο.
Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, και αν ακόμη σήμερα δεν είναι, το να συνεχίζεται η ανισότητα αποτελεί προσβολή σε όσους υποφέρουν για να παρέχονται πρόσοδα σε λίγους πιο ίσους από τους υπόλοιπους.
Για την πληρωμή αυτών των προσόδων των €6,56 δισεκατομμυρίων ετησίως, που σε βάθος 20ετίας με τους τόκους τους υπερβαίνουν το μισό του κρατικού χρέους, καταστράφηκε και αποδομήθηκε η οικονομία, και φτωχοποιήθηκε η μεσαία τάξη της χώρας. Για την πληρωμή αυτών των προσόδων υποχρεώθηκαν οι νοικοκύρηδες να είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους στέλνοντας τις τράπεζες στο κόκκινο.
Τα αποτελέσματα τα είδαμε στην σύνθλιψη των μικρομεσαίων ανάμεσα στις συμπληγάδες της αυθαίρετης υπερφορολόγησης και της κατακρήμνισης της οικονομίας, με ταυτόχρονη τραπεζική απομόχλευση που στήνει τριπλή παγίδα σε όποιον είναι αρκετά ηλίθιος για να συνεχίζει να επιχειρεί σήμερα, ή έχει εγκλωβιστεί και δεν μπορεί να βγει.
Η πρόσφατη λύση για τη συνέχιση πληρωμής των προσόδων, που βρήκαν οι κρατιστές, είναι το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κρατιόνταν ανοιχτές καθυστερώντας τις πληρωμές τους προς το κράτος, περιμένοντας αυτή την περιβόητη ανάπτυξη. Περιμένετε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους του ιδιωτικού τομέα από αυτή την κίνηση.
Ας μη γελιόμαστε, ανάπτυξη στη ζοφερή σημερινή πραγματικότητα των τριπλών συμπληγάδων, δεν πρόκειται να έρθει. Ας μειωθούν τουλάχιστον τα πρόσοδα που πληρώνουν οι φόροι της κοινωνίας, που διαλύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, και που ρουφάνε το αίμα όσων ακόμη έχουν απομείνει όρθιοι για να φτιάχνουν κάποιοι Bloody-Mary για λίγους προσοδοθήρες. Αυτό το δούλεμα πρέπει να σταματήσει. Οριστικά.  Σήμερα όμως!
Του Αγη Βερούτη από capital.gr
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...