Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Κυρίαρχος ο Τσίπρας που εξελέγη με ποσοστό 74,04%

- Στη δεύτερη θέση εξελέγη η Σίσσυ Βωβού με 157 ψήφους (ποσοστό 4,69%) και στην τρίτη θέση ο Πάνος Ηλιόπουλος με 22 ψήφους (ποσοστό 0,6%) - Ποσοστό 30,1% για την ενισχυμένη Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη...

Την προσωπική και πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσε το ιδρυτικό  συνέδριο του κόμματος, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, μετά από πενθήμερες δραματικές εργασίες και σκληρές παρασκηνιακές και δημόσιες συγκρούσεις.

Δεν είναι κυρίως η άνετη εκλογή  του κ. Τσίπρα στη θέση του προέδρου, η οποία έτσι κι αλλιώς αναμενόταν, αφού δεν υπάρχουν δελφίνοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήταν κυρίως το γεγονός της πλήρους κυριαρχίας επί των πολιτικών θέσεων του κόμματος για τα κρίσιμα ζητήματα της στρατηγικής του, όπως η στάση του έναντι του ευρώ, το πώς θα διαχειριστεί το πρόβλημα του χρέους και των μνημονίου και η στρατηγική των κυβερνητικών συμμαχιών, εάν κληθεί να έχει ρόλο στη διακυβέρνηση τη χώρας.

Επί των θεμάτων αυτών έγινε τον τελευταίο χρόνο μεγάλης εσωκομματική σύγκρουση, η οποία προς το παρόν λήγει υπέρ της "ρεαλιστικής" προσέγγισης της ηγετική ομάδας και του κ. Τσίπρα και σε βάρος της αριστερής πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνης, η οποία ζητούσε πιο ριζοσπαστικές πολιτικές τάξης με τους δανειστές.

Ο νέος  ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση ότι δεν θα επιδιώξει τη μονομερή διαγραφή χρέους, δεν φλερτάρει με την έξοδο από το ευρώ και θα επιδιώξει κυβερνητικές συμμαχίες με ευρύτερες και πέραν της αριστεράς δυνάμεις.

Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσιπρας μίλησε στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου, όχι μόνο για την "Αριστερά", άλλα και για τη "δημοκρατία". Σκοπός του από την αρχή το συνεδρίου και ειδικά με τα ανοίγματά του στην κεντροαριστερά και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους φιλελεύθερους και δημοκρατικά ευαίσθητους κεντροδεξιούς, ήταν να εμφανιστεί ως ο εκφραστής ενός ευρύτερου αντιμνημονιακη, δημοκρατικού μετώπου - εξ ού και τα σχόλια περί προφίλ "Ανδρέα Παπανδρέου"...

Υπό την έννοια αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει πλέον την εκλογική του διεύρυνση προς το κέντρο, κάτι που από την ηγεσία του θεωρείται αναγκαίος όρος για την εκλογική του επικράτηση.

Ο κ. Τσιπρας προσπάθησε ταυτόχρονα να εκπέμψει ένα μήνυμα ισχύος και για την εσωτερική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δέχθηκε σκληρές επικρίσεις, για ανατροπή όλης της παράδοσης της Ριζοσπαστικής αριστεράς, ως προς την εσωκομματική δημοκρατία. Είναι αμφίβολο ωστόσο εάν σε αυτό το μέτωπο είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Από τη μια διέλυσε όσες συνιστώσες μπορούσε να διαλύσει σε αυτή τη φάση και πέτυχε απόφαση για τη διάλυση των υπολοίπων σε εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά δεν είναι διόλου βέβαιο ότι αυτές θα υλοποιήσουν την απόφαση, που ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Από την άλλη επιχείρησε να διαλύσει τις τάσεις, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά: οι διαφωνούντες κατέβηκαν με χωριστά ψηφοδέλτια για την εκλογή της κεντρικής επιτροπής. Απέτρεψε δηλαδή τις λίστες, αλλά βρήκε μπροστά του χωριστά ψηφοδέλτια. Και πάντως είναι βέβαιο ότι έχει να αντιμετωπίσει πλέον την καχυποψία της αριστερής πτέρυγας του κόμματος ότι επιδιώκει εκκαθαρίσεις προκειμένου να ολοκληρώσει μια συντηρητική στροφή στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετατροπή του σε ένα κεντροαριστερό κόμμα, που θα είναι περίπου η διαδοχή κατάσταση του ΠΑΣΟΚ!

Την ίδια ώρα, περισσότερο από 30% των ψηφισάντων κατάφερε να πάρει η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά ως τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Το τελικό αποτέλεσμα με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στο 100% έδωσε 30,1 % στην τάση που εκπροσωπεί ο κ. Λαφαζάνης.

Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων η Αριστερή Πλατφόρμα αυξάνει σημαντικά τη δύναμή της εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τη Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...