Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

34 εκατ. ευρώ στον Δήμο Μαραθώνα, χωρίς διαχειριστικό Ελέγχο κακοδιαχείρισης. Κάποιοι χοροπηδάνε μαζί σας κύριε Δήμαρχε.

Ο κόσμος βλέπει, θυμάται και σταθμίζει

Σχετικό Άρθρο με ένα κλικ στον τίτλο:
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ – Δάνεια επί δανείων από τις πρώην Κοινότητες Βαρνάβα & Γραμματικού, χωρίς διαχειριστικό έλεγχο και απονομή δικαιοσύνης

( http://varnavasnews.blogspot.gr/2012/12/blog-post_18.html#.Udp9-qzLnyW )


---
Τη «μερίδα του λέοντος» της ειδικής επιχορήγησης του Υπουργείου Εσωτερικών πήρε ο Δήμος Μαραθώνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου:


Οικονομική ενίσχυση ύψους 33.430.739 € έλαβε ο Δήμος Μαραθώνος, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, για την κάλυψη του 75% των συνολικών χρεών του νέου Καλλικρατικού Δήμου. Οι συνολικές υποχρεώσεις του Δήμου Μαραθώνος τον Ιανουάριο του 2011, με το ξεκίνημα της λειτουργίας του νέου Δήμου Μαραθώνος, βάσει των επίσημων απογραφικών στοιχείων, ξεπερνούσαν τα 45.000.000€ . Σε αυτά τα χρέη προστέθηκαν και ένα πλήθος τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων σε βάρος των τέως Κοινοτήτων Γραμματικού και Βαρνάβα, αλλά και κατασχέσεις σε βάρος του τέως Δήμου Μαραθώνος.
Από τα χρήματα αυτά, που υποχρεωτικά κατατέθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έχει ήδη απορροφηθεί το 85% για την εξόφληση χρεών ύψους 20.000.000 € προς την ΕΥΔΑΠ , προερχόμενα κυρίως από τον τέως Δήμο Μαραθώνος, και την εξόφληση χρεών ύψους 7.000.000 € προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προερχόμενα από τις πρώην Κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα.
Η αποτελεσματικότητα των ενεργειών του Δήμου Μαραθώνος έφερε ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια από τα αντίστοιχα Υπουργεία αλλά και τον Αθηναϊκό Τύπο με χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» στις 26/05/2013 που αναδεικνύει το Δήμο μας πρώτο σε ποσό χρηματοδότησης και τέταρτο σε ποσοστό απορρόφησης.
Ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ανέφερε: «Η χρηματοδότηση αυτή ήταν το πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα της Μαραθώνιας προσπάθειας που από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε για την οικονομική εξυγίανση του νέου Καλλικρατικού Δήμου. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από τα 160.000.000 € συνολικά που δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών σε 140 Δήμους της χώρας, τα 34.000.000€ διεκδικήθηκαν επιτυχώς και χορηγήθηκαν στο Δήμο μας. Ο αγώνας μας πραγματικά δικαιώθηκε. Το όφελος είναι προφανές. Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Μαραθώνος ξεκίνησε με ένα χρέος που ανά κάτοικο ξεπερνούσε τα 1.500 €. Σήμερα το χρέος είναι ανά κάτοικο κάτω από 500€. Αν τα 34.000.000 € δεν χρηματοδοτούσαν παλαιά χρέη αλλά νέα έργα, σήμερα θα μπορούσαμε να μιλάμε για ασφαλτοστρώσεις όλων των οδών του Δήμου ή για κατασκευή 60 σχολείων ή 70 γηπέδων ποδοσφαίρου ή 1.000 νέων παιδικών χαρών ή ακόμα και για αντικαταστάσεις όλων των αγωγών ύδρευσης του Δήμου μας κλπ. Τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα τη χαρακτήριζα «μάννα εξ ουρανού» στη μάχη της οικονομικής εξυγίανσης και υπάρχει πιθανότητα να προκύψει και νέα, περί τα τέλη του 2013, εξαλείφοντας παντελώς τη «μαύρη τρύπα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...