Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

"Το ΔΝΤ αναγνώρισε τα τραγικά του λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας"

LE MONDE
  Η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde δείχνει σοκαρισμένη από την αποκάλυψη μυστικής έκθεσης που αποκαλύπτει το mea culpa του ΔΝΤ στην περίπτωση του πρώτου σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα το 2010, στο οποίο αναγνωρίζει «σοβαρά λάθη»....

  Σε έγγραφο με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» του ΔΝΤ παραδέχεται ότι υποτίμησε σημαντικά τη ζημιά που προκάλεσε η συνταγή λιτότητας στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η αντίδραση στην κρίση έδωσε χρόνο στην Ευρωζώνη να περιορίσει τις επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη.
  Παράλληλα στο ίδιο έγγραφο το Ταμείο παραδέχεται κάποια από τα λάθη του, για τις εκτιμήσεις εξέλιξης του ελληνικού χρέους αλλά και για τη συνταγή λιτότητας που εφαρμόστηκε, ενώ πετά και τα βέλη του προς την Κομισιόν.
  Ουσιαστικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφήνει να εννοηθεί πως το μεγαλύτερο όφελος από το «πακέτο» του 2010 δεν το καρπώθηκε τόσο η Ελλάδα όσο ευρύτερα η Ευρωζώνη, καθώς όπως σημειώνεται η διάσωση ήταν μία κίνηση, η οποία «έδωσε στην Ευρωζώνη χρόνο να χτίσει ένα τείχος προστασίας που θα προστάτευε τα υπόλοιπα ευάλωτα κράτη-μέλη και απέτρεψε πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία».
  Αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται τη στιγμή που το ΔΝΤ ξεμπλόκαρε στις 31 Μαίου μια νέα οικονομική βοήθεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ, σημειώνει η Le Monde. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ξεπεράστηκαν κατά πολύ και το χρέος θα ξεπεράσει φέτος το 170% του ΑΕΠ του, υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα.
  Το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι η χώρα θα έμπαινε σε ανάπτυξη το 2012 ενώ στην πραγματικότητα η Ελλάδα βυθίζεται στην ύφεση και το 2013, για έκτη συνεχή χρονιά και παρά το δεύτερο πακέτο βοήθειας, σημειώνει.
  Η Le Monde δίνει έμφαση στο άρθρο της και στις διχογνωμίες που παρατηρούνται στο εσωτερικό της Τρόικα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...