Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Κύμα διαδηλώσεων σε τείχος αδιαλλαξίας

Κύμα διαδηλώσεων σε τείχος αδιαλλαξίας
Συνεχίζονται για 10η ημέρα οι διαδηλώσεις που έχουν συνταράξει την Τουρκία, καθώς οι διαδηλωτές εμφανίζονται τόσο ανυποχώρητοι όσο και ο ίδιος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με μπαράζ δηλώσεών του εμφανίστηκε να μην εγκαταλείπει την αδιάλλακτη στάση του, λέγοντας ότι «η υπομονή κάποτε τελειώνει».
Μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν ογκωδέστατες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, αλλά και στη Μερσίνα, στα Αδανα και αλλού, στις οποίες σε αρκετές περιπτώσεις σημειώθηκαν και πάλι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και μεταξύ πολιτών, καθώς οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους.
Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος έχει ξεκινήσει περιοδεία σε πόλεις της γείτονος, έγιναν κατά τη χθεσινή συγκέντρωση των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος στο αεροδρόμιο της Αγκυρας φωνάζοντας «είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τις ζωές μας για σένα Ταγίπ».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός απαντώντας στο σύνθημα ανέφερε: «Ημασταν υπομονετικοί, θα είμαστε υπομονετικοί, όμως η υπομονή τελειώνει κάποτε». Επιπλέον ο Ερντογάν χαρακτήρισε εκ νέου τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ως «πλιατσικολόγους» και τόνισε: «Λογαριασμό μπορεί να μας ζητήσει μόνο ο λαός και όχι κάποιες περιθωριακές ομάδες». Την ίδια ώρα, πάντως, στην Κωνσταντινούπολη οι συγκεντρωμένοι φώναζαν το σύνθημα: «Η αντίσταση, η αντίσταση θα πετύχει.
Οι μάσκες του Γκάι Φοξ, οι τουρκικές σημαίες και τα πορτρέτα του Κεμάλ Ατατούρκ έχουν την τιμητική τους στην πλατεία Ταξίμ και στα οδοφράγματα από τα καμένα λεωφορεία
Οι μάσκες του Γκάι Φοξ, οι τουρκικές σημαίες και τα πορτρέτα του Κεμάλ Ατατούρκ έχουν την τιμητική τους στην πλατεία Ταξίμ και στα οδοφράγματα από τα καμένα λεωφορεία
Εμείς είμαστε οι άνθρωποι, τα αδέρφια, εκατομμύρια». Λίγο νωρίτερα στις ομιλίες του στη Μερσίνα και στα Αδανα, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «δειλούς», «βάνδαλους» και «αναρχικούς» γιατί «καθυβρίζουν τον πρωθυπουργός της χώρας, ενώ καίνε και καταστρέφουν». Κάλεσε επίσης τους οπαδούς του να δώσουν «ένα μάθημα στους ανθρώπους αυτούς μέσα από τις κάλπες».
Στην περιοδεία, την οποία ξεκίνησε ο Ερντογάν από τη Παρασκευή που γύρισε από το ταξίδι του στις χώρες του Μαγκρέμπ, σύμφωνα με αναλυτές εγκαινίασε την προεκλογική περίοδο για τις τοπικές εκλογές του 2014, θέλοντας έτσι να διαψεύσει και όλες τις φήμες που έκαναν λόγο για διεξαγωγή πρόωρων εθνικών και προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες να γίνουν το 2015. Στο πλαίσιο αυτής της κίνησης έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του και, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθούν αντιδιαδηλώσεις στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη στις 15 και στις 16 Ιουνίου αντίστοιχα.
Οι διαδηλωτές εμφανίζονται τόσο ανυποχώρητοι όσο και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με μπαράζ δηλώσεών του εμφανίστηκε να μην εγκαταλείπει την αδιάλλακτη στάση του
Οι διαδηλωτές εμφανίζονται τόσο ανυποχώρητοι όσο και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με μπαράζ δηλώσεών του εμφανίστηκε να μην εγκαταλείπει την αδιάλλακτη στάση του
Οι οπαδοί του Ερντογάν και του AKP έχουν κάνει πάντως, σύμφωνα με μαρτυρίες, την παρουσία τους αισθητή στους δρόμους δίπλα στους αστυνομικούς, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξαν αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ πολιτών στα Αδανα, στη Σμύρνη και την Αττάλεια. Επιπλέον, στην Αγκυρα η Αστυνομία επιτέθηκε με σφοδρότητα το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν συνολικά 28 άνθρωποι, 3 εκ των οποίων σοβαρά, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην περιοχή Γκάζι της Κωνσταντινούπολης.
Οπως σημειώνουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι συγκεντρώσεις αυτού του Σαββατοκύριακου ήταν οι μεγαλύτερες από την αρχή των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με το Ρόιτερ, πηγές αναφέρουν ότι η συνεχιζόμενη ένταση και οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει μία αίσθηση πολιορκίας εντός της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος και φυσιογνωμίες με κύρος, αν και φοβούνται να διαχωρίσουν δημόσια τη θέση τους από τη γραμμή του πρωθυπουργού, εκφράζουν ανησυχίες για τη παντοδυναμία του Ερντογάν και τη σκληρή στάση του.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν και χθες το «παρών» στην πλατεία Ταξίμ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν και χθες το «παρών» στην πλατεία Ταξίμ
Σε δηλώσεις με τις οποίες διαχωρίζει τη θέση του από τη θέση της κυβέρνησης να κατασκευάσει το εμπορικό κέντρο στο πάρκο Γκεζί προχώρησε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης μέσω Twitter. Ο Χουσεΐν Αβνί Μουτλού ζήτησε συγνώμη για τα λάθη και τις υπερβολές στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί και είπε ότι, εάν μπορούσε, θα ήθελε να είναι και αυτός εκεί μαζί με τους συγκεντρωμένους στο πάρκο.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η Ταξίμ ένωσε τις αντίπαλες εξέδρες
Η βία των δυνάμεων ασφαλείας είναι η αντανάκλαση της βίας που έχουν δεχθεί πρώτα οι αστυνομικοί, ισχυρίζεται ο επικεφαλής της ένωσης αστυνομικών
Η βία των δυνάμεων ασφαλείας είναι η αντανάκλαση της βίας που έχουν δεχθεί πρώτα οι αστυνομικοί, ισχυρίζεται ο επικεφαλής της ένωσης αστυνομικών
Μία από τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες συγκεντρώσεις των πρώτων 10 ημερών της εξέγερσης της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όταν δεκάδες χιλιάδες οπαδοί των μεγαλύτερων ομάδων ποδοσφαίρου της Τουρκίας συναντήθηκαν για να διαδηλώσουν. Οι ultras των Μπεσίκτας, Φενερμπαχτσέ, Γαλατασαράι, αλλά και άλλων ποδοσφαιρικών ομάδων, που κατά το παρελθόν είχαν απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης για τις μεταξύ τους συγκρούσεις, κατέκλυσαν την Ταξίμ και όλοι μαζί τραγουδούσαν συνθήματα κρατώντας αναμμένες φωτοβολίδες.
Το γεγονός ότι διάλεξαν ως κύριο σύνθημά τους «Η Αντίσταση είναι παντού», σύμφωνα με κάποιους σχολιαστές καταδεικνύει το πόσο πολύ έχουν επηρεάσει τη μέχρι πρότινος καθημερινότητα της Κωνσταντινούπολης τα γεγονότα που ακολούθησαν την προσπάθεια εκκένωσης του Πάρκου Γκεζί για να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής στη θέση του ενός εμπορικού κέντρου. Κάποιοι εκ των οπαδών ανέβηκαν στην ταράτσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ατατούρκ και με φωτοβολίδες και βεγγαλικά έκαναν τη νύχτα μέρα. Την ίδια ώρα γύρω από την Ταξίμ στις γειτονιές του Σερασελβιλέρ, Τιουνέλ, Ελαμαντάγ και Ταρλαμπάσι, άλλες ομάδες διαδηλωτών πραγματοποιούσαν τις δικές τους συγκεντρώσεις.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αυτοκτόνησαν 6 Τούρκοι αστυνομικοί
Καταγγελία ότι οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας των αστυνομικών τις τελευταίες 10 ημέρες που έχει ξεσπάσει η εξέγερση στην Τουρκία, η απαξίωση και η δριμεία κριτική εναντίον της αστυνομίας έχουν οδηγήσει στην αυτοκτονία 6 αστυνομικούς, πραγματοποίησε χθες ο επικεφαλής της ένωσης αστυνομικών Emniyet Sen, Φαρούκ Σεζέρ.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet, ο Σεζέρ ανέφερε ότι «η βία που βλέπετε από πλευράς της αστυνομίας είναι η αντανάκλαση της βίας που έχουν δεχθεί οι αστυνομικοί. Δεν δέχονται βία μόνο από τους διαδηλωτές αλλά και από τις συνεχόμενες βάρδιες των 120 ωρών χωρίς φαγητό, το ξερό ψωμί που τρώνε και το λίγο φαγητό. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη υποστεί τη βία μέσα από το ίδιο το καθεστώς».
Οπως δήλωσε ο Σεζέρ, οι αστυνομικοί που έχουν μεταφερθεί στις μεγάλες πόλεις ως ενισχύσεις, αναγκάζονται να κοιμούνται σε παγκάκια, πάνω στις ασπίδες τους ή ακόμα και μέσα σε χαρτόκουτα εξαιτίας της μη παροχής καταλυμάτων από τις Αρχές. Οπως τόνισε, εάν οι πολίτες δουν τους αστυνομικούς να κοιμούνται στο έδαφος και πάνω στις ασπίδες τους, όλη η έλλειψη σεβασμού εναντίον των αστυνομικών, των επικεφαλής και της αστυνομίας εν γένει θα σταματούσε ως φυσικό επακόλουθο, ενώ συμπλήρωσε: «Καίγεται η ψυχή μας βλέποντας αυτές τις εικόνες. Ως ένωση το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε, όταν τελειώσουν οι διαμαρτυρίες για το Γκεζί, θα είναι να πάρουμε αυτές τις φωτογραφίες μαζί με άλλα αποδεικτικά στοιχεία στον εισαγγελέα και να καταθέσουμε μήνυση. Σας εφιστώ την προσοχή, το να βάζεις τους αστυνομικούς να εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες είναι το ίδιο με εσχάτη προδοσία».
Χρήστος Στασινόπουλος
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...