Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ολοταχώς στο παρελθόν: Η ΕΡΤ, το Μαξίμου και ο κοινωνικός αυτοματισμός !!!

ΕΡΤ

“ Όλα όσα δεν υπολόγισε ο Αντώνης Σαμαράς ”

Σε αδιέξοδο το Μαξίμου για την ΕΡΤ. Δεν περίμεναν τόσο έντονες αντιδράσεις από την κοινωνία, οι οποίες και ανάγκασαν ΠαΣοΚ και ΔημΑρ να εμφανιστούν με “σκληρή” στάση για να μην εξαφανιστούν πολιτικά....

Το διάγγελμα Κεδίκογλου, μάλιστα, συσπείρωσε δημοσιογράφους και από άλλα μέσα. Ο δε πρωθυπουργός [ομιλία στο ΕΒΕΑ] απορεί γιατί δεν υπήρξε “καμία αντίδραση” -που υπήρξε- όταν…“έκλεισαν ιδιωτικά κανάλια και εφημερίδες”, ακόμα και όταν “υπήρξαν και μαζικές απολύσεις από κομματικά κανάλια”.

Του Θ. Μιχόπουλου

Ο Αντ. Σαμαράς δεν μπορεί να κατανοήσει, και αυτό πιθανόν να είναι το μεγάλο [και μοιραίο;] λάθος του, ότι οι πολίτες που “βρίζουν” την ΕΡΤ παράλληλα την στηρίζουν. Στην πράξη είναι η μοναδική όαση ανάμεσα στα ιδιωτικά κανάλια και αυτό δεν έχει σχέση με την τηλεθέαση.

Γι’ αυτό και τα κοινωνικά ανακλαστικά που περίμενε το Μαξίμου εναντίον των εργαζομένων της ΕΡΤ λειτούργησαν, αλλά σε αντίθετη κατεύθυνση! Κυρίως ενόχλησε ο τρόπος που μεθοδεύτηκε το κλείσιμο, το “μαύρο” που έπεσε, η αντιδημοκρατικότητα των κινήσεων, που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Ο Αντ. Σαμαράς δεν τα είχε μετρήσει καλά. Εκτιμούσε ότι δεν θα λείψει από κανέναν το “μαύρο” στην ΕΡΤ. Τον είχε προλάβει, άλλωστε, ο Πάσχος Μανδραβέλης [Καθημερινή, 10.12.11] που έγραφε “Αλήθεια! Πήρε κανείς είδηση ότι εδώ και μία εβδομάδα δεν έχουμε ΕΡΤ;

Έλειψε σε κανέναν, όχι μόνο η ΕΤ1 (για την οποία κλαίνε πολλοί ότι σαν κλείσει θα χαθεί ο ελληνικός πολιτισμός), αλλά και η ΝΕΤ και η ΕΤ3; [...] Διότι αν μας ενδιέφεραν οι εκπομπές των κρατικών καναλιών, θα υπήρχε κάποια διαμαρτυρία για την έλλειψή τους. Θα κουνιόταν έστω ένα φύλλο στη δημόσια σφαίρα”. Σήμερα διαπιστώνει, όπως και το Μαξίμου, ότι κουνήθηκαν πολλά “φύλλα στη δημόσια σφαίρα”.

Ο αρχιεπίσκοπος, ομογενείς, το Πάντειο και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, διεθνείς ενώσεις, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Κομισιόν, εφημερίδες από όλο τον κόσμο -δύο μάλιστα βγήκαν με μαύρο πρωτοσέλιδο-, καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος. Πιθανόν “λεπτομέρειες” για Σαμαρά, Κεδίκογλου και λοιπές συντηρητικές δυνάμεις. Ο κοινωνικός αυτοματισμός λειτούργησε εναντίον τους.

Το σοκ που προκάλεσε το “μαύρο” στις οθόνες, ξύπνησε τα δημοκρατικά ανακλαστικά της κοινωνίας κόντρα σε αυτά που καλλιεργούσε συστηματικά η συγκυβέρνηση, περί “τεμπέληδων” και “άχρηστων” εργαζομένων -ό,τι, δηλαδή, υποστήριζαν οι συντηρητικές δυνάμεις της ευρωζώνης για τους Έλληνες. Η ΕΡΤ, όμως, είναι μια ακόμη “σταθερά” που κινδυνεύει να χαθεί για την κοινωνία -ανεξάρτητα από ποιότητα προγράμματος και αξιοπιστία ειδήσεων. Και θα προστεθεί στις σταθερές της κοινωνίας που κατέρρευσαν: τις καταθέσεις που κινδυνεύουν με “κούρεμα”, τις συντάξεις και τους μισθούς που κόπηκαν, το σύστημα υγείας που διαλύεται, την κοινωνική πρόνοια που πλέον δεν υφίσταται.

Πριν δυο – τρία χρόνια όλα αυτά θεωρούνταν αυτονόητα. Σήμερα συνεχώς ανατρέπονται οι κατακτήσεις των εργαζομένων, οι ισορροπίες της κοινωνίας. Και αυτό δημιουργεί εντάσεις και ανακλαστικά στήριξης. Θα το δούμε και στο άμεσο μέλλον, όταν θα προσπαθήσουν να πουλήσουν το νερό, κ.λπ.

Αυτά δεν είχε υπολογίσει ο Αντ. Σαμαράς -πέρα από τις αντιδράσεις ΠαΣοΚ και ΔημΑρ [για λόγους επιβίωσης]. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στο παρελθόν, για να αποκαλύψει στην κοινωνία το μέλλον: Τον σκληρό δεξιό εαυτό του. Αυτόν που είναι γνωστός και από τον τρόπο που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη….

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...