Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: Η πρώτη ήττα της παράταξης Σαμαρά. Του Στέλιου Κούλογλου

Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να ευγνωμονεί σήμερα το βράδυ 2 παράγοντες: την ΠΟΣΠΕΡΤ που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας , με αποτέλεσμα το τελευταίο να αναστείλει το κλείσιμο της ΕΡΤ, δίνοντας την ευκαιρία στο πρωθυπουργό να υποχωρήσει σώζοντας τα προσχήματα. Και την Γερμανίδα καγκελάριο, που πίσω από τους επαίνους για το αόρατο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, του έκανε σαφές ότι δεν επιτρέπονται εκλογές στην Ελλάδα όταν έχει προεκλογική περίοδο στη Γερμανία....
Διαφορετικά, αν ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του είχαν υλοποιήσει το σχέδιο για προσφυγή στις εκλογές αν οι ταπεινωμένοι εταίροι δεν συναινούσαν στο λουκέτο, θα είχαν οδηγήσει την χώρα σε μια χωρίς προηγούμενο, εμφυλιοπολεμικού τύπου πόλωση και την ΝΔ σε μια μεγαλοπρεπή πολιτική αυτοκτονία. Δεν είναι μόνο ότι η ΝΔ θα φορτωνόταν την βασική ευθύνη για την νέα προσφυγή στις κάλπες, που με την σειρά της θα ζημίωνε αναπόφευκτα την τουριστική περίοδο, δίνοντας ίσως την χαριστική βολή στην παραπαίουσα οικονομία.
Είναι επίσης και το γεγονός ότι το δίλημμα “μεταρρύθμιση ή χάος”, το οποίο ο κ. Σαμαράς σκόπευε να θέσει στις εκλογές, μπορεί να ακούγεται καλά στα αυτιά των στρωμάτων που δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και των νεοφιλελεύθερων θαυμαστών της θεραπείας σοκ. Αλλά οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν το “χάος”από αυτό που όλοι πλέον γνωρίζουν ότι συνιστούν οι αλά τρόικα μεταρρυθμίσεις: απολύσεις, μέτρα λιτότητα και περισσότερο χάος από το σημερινό.
Βεβαίως, με η χωρίς Συμβούλιο της Επικρατείας, η τροπή που πήραν τα πράγματα συνιστά για τον πρωθυπουργό μια πολιτική ήττα πρώτου μεγέθους. Το σχέδιο για την διάλυση της ΕΡΤ και το πέταγμα των ανθρώπων της στους δρόμους παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο, όταν θα συζητηθεί επί της ουσίας η προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ ή και για τις ελληνικές καλένδες, γιατί ένα τέτοιο σχέδιο περνούσε μόνο με πραξικόπημα και αυτό απέτυχε. Η σύσσωμη αντίδραση όλων των υπόλοιπων παραγόντων, από την κοινή γνώμη και τους αλληλέγγυους στην ΕΡΤ μέχρι τους 2 κυβερνητικούς εταίρους οδήγησε την ΝΔ σε μια πρωτοφανή πολιτική απομόνωση. Το success story μετατράπηκε σε διεθνή κατακραυγή. Η εξέλιξη των γεγονότων αποτελεί μια σοβαρή αποδοκιμασία της ακροδεξιάς αλαζονικής ομάδας που κινεί τα νήματα στο Μέγαρο Μαξίμου και έσπευσε, μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να θολώσει με διαρροές τα νερά.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για την πρώτη ήττα Σαμαρά, μετά τις διαδοχικές τακτικές νίκες που είχε σημειώσει τους τελευταίους μήνες παράγοντας συνεχώς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, επιστρατεύοντας κατά βούληση και στριμώχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με καλοστημένες επικοινωνιακές επιθέσεις. Μετά τις ρωγμές που δημιούργησε η διαμάχη για το αντιρατσιστικό, η συνοχή της κυβέρνησης θα βρίσκεται από εδώ και στο εξής σε οριακό σημείο: το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συνειδητοποίησαν καθυστερημένα το λάθος να αφήσουν ουσιαστικά ανεξέλεγκτο τον Α. Σαμαρά από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν θα μπορούσαν να επιβάλλουν ακόμη και άλλο πρόσωπο για την θέση του πρωθυπουργού.
Πρόκειται για τα χειρότερα πρώτα γενέθλια που έχει να επιδείξει ελληνική κυβέρνηση στην πρόσφατη ιστορία. Συνήθως στα γενέθλια είναι οι εορτάζοντες που δέχονται δώρα. Είναι μια από τις σπάνιες φορές που εορτάζοντες κάνουν δώρο στον αντίπαλο, την ώρα που αυτός μιλούσε μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, στην πλατεία Συντάγματος.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...