Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΔΗΜΑΡ Ξέσπασε εμφύλιος για την αποχώρηση

Ξέσπασε εμφύλιος για την αποχώρησηΣτα πρόθυρα εσωκομματικής κρίσης βρίσκεται από χθες η ΔΗΜΑΡ, αφού βουλευτές και στελέχη του κόμματος εξέφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους με την απόφαση του Φ. Κουβέλη να αποχωρήσει το κόμμα από την τρικομματική κυβέρνηση με αφορμή τη διαφωνία για τη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης...

Στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος καταγράφηκαν για πρώτη φορά ως συμπαγής μειοψηφία οι απόψεις που υποστήριζαν την παραμονή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση....

Ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης με την εισήγησή του, η οποία υπερψηφίστηκε από τα μέλη του Σώματος, έβαλε τη σφραγίδα στο «διαζύγιο» της ΔΗΜΑΡ με την κυβέρνηση προτείνοντας να παραιτηθούν από τις θέσεις τους οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς που είχαν τοποθετηθεί ύστερα από εισήγηση του κόμματος.
Πώς ψήφισαν
Εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν οι Α. Ρουπακιώτης και Α. Μανιτάκης μετά την υπερψήφιση της εισήγησης Κουβέλη να παραιτηθούν όλα τα στελέχη που υποδείχτηκαν από τη ΔΗΜΑΡ
Εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν οι Α. Ρουπακιώτης και Α. Μανιτάκης μετά την υπερψήφιση της εισήγησης Κουβέλη να παραιτηθούν όλα τα στελέχη που υποδείχτηκαν από τη ΔΗΜΑΡ
Από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, 11 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση Κουβέλη, ενώ τη διαφωνία τους εξέφρασαν οι κ. Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανός. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου στην τοποθέτησή του σημείωσε: «Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Η ΔΗΜΑΡ είναι η δικλείδα ασφαλείας για την πραγματοποίηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που ζητά ο τόπος. Αποχωρώντας από την κυβέρνηση αφήνουμε τις μεταρρυθμίσεις στα χέρια όσων έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να τις πραγματοποιήσουν». Αντίστοιχα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ 14 μέλη τάχθηκαν στο πλευρό του Φ. Κουβέλη, ενώ οι 4 εκπρόσωποι της εκσυγχρονιστικής τάσης του κόμματος καταψήφισαν την εισήγηση. Οι κ. Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς και η κ. Δώρα Τσικαρδάνη εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία καταφέρονται με σκληρή γλώσσα κατά της απόφασης να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «άλμα στο κενό». Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι αντί η ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει ενεργά για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, «εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αποδομεί την ιδέα της αριστεράς της ευθύνης» κάνοντας λόγο για επιστροφή «στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού, ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ».
Χαρακτηρίζουν, τέλος, «αυτοκτονικό» το εγχείρημα του κόμματος, εκτιμώντας ότι η πολιτική της «ανοχής» και της προγραμματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ακροατήριο. Σε αυτό το σκηνικό εσωκομματικής αντιπαράθεσης ο γραμματέας του κόμματος και στενός συνεργάτης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Σ. Λυκούδης ψήφισε «λευκό», καταγράφοντας με αυτόν τον ήπιο τρόπο την αντίθεσή του απέναντι στην απόφαση του κόμματος. Σύμφωνα με κύκλους της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Λυκούδης για πρώτη φορά δεν τοποθετήθηκε στις κρίσιμες διαδικασίες των κομματικών οργάνων, αφού σε περίπτωση που καταγραφόταν η διαφορετική άποψή του από τη θέση του Φ. Κουβέλη θα δινόταν η εντύπωση της εσωκομματικής ρήξης.
Οχι κάλπες
Ο Φ. Κουβέλης αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, προαναγγέλλοντας τη μελλοντική στάση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στην κυβέρνηση. Στην Αγίου Κωνσταντίνου έχουν αποφασίσει ότι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίζει ανά περίπτωση τις προτάσεις νόμου της νέας κυβέρνησης. Σε περίπτωση που τεθεί ψηφοφορία στη Βουλή που θα αφορά την εμπιστοσύνη ή τη μομφή προς την κυβέρνηση κατευθύνονται στην επιλογή της ψήφου ανοχής. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο τάσεων που καταγράφονται στο εσωκομματικό πεδίο αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής την Τρίτη, την επόμενη ημέρα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα συγκληθεί το ερχόμενο Σάββατο.
Σκληρή γλώσσα για την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση χρησιμοποίησε και ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος με παρεμβάσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές βάλει κατά του Φ. Κουβέλη, για τον οποίο αναφέρει ότι «με την απόφασή του ολοκλήρωσε τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν από δύο βδομάδες ο Σαμαράς. Και οι δύο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν τη χώρα σε περιπέτεια». Χαρακτηρίζει τον Ευ. Βενιζέλο «φωνή λογικής» και καταλήγει: «Λυπάμαι για τη στάση της ΔΗΜΑΡ που βολοδέρνει και όποια και αν είναι η τελική της επιλογή (π.χ. ανοχή), έχασε το τρένο και το φάντασμα της κατάληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της».
Γέφυρες
Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να δώσει ψήφο ανοχής στον κυβερνητικό συνασπισμό εκτιμάται ότι θα αποτελέσει γέφυρα για την επιστροφή στελεχών που αποχώρησαν πρόσφατα από το κόμμα. Κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου εκτιμούν ότι ανοίγει ο δρόμος για επαναπροσέγγιση με τους Αν. Νεφελούδη και Στ. Μπαγεώργο, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ λόγω της διαφωνίας τους με τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...