Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: Διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Σμύρνη – Ερντογάν: Κάποιοι παίζουν παιχνίδια στην Τουρκία

http://i0.wp.com/vstatic.doldigital.net/vimawebstatic//8793F974519289168F755B1112A248DB.jpgΔιαστάσεις παίρνουν τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη αφού και σήμερα η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση εκατοντάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, όπου χθες έγιναν βίαιες διαδηλώσεις....

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της κυβέρνησης να ισοπεδώσει το πάρκο, μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, και να προχωρήσει στην ανέγερση ενός ακόμη εμπορικού κέντρου.
Σήμερα οι διαδηλωτές με το σύνθημα «Ενωμένοι κατά του φασισμού» ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διασχίσουν τον δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ.
Ανυποχώρητος πάντως δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι τα έργα ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη θα συνεχιστούν, καλώντας τη χώρα να δει «τα παιχνίδια που κάποιοι παίζουν στην Τουρκία».
Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κατάληψη και να προκαλεί εντάσεις «υποστηρίζοντας ότι το κάνει επειδή κόβονται κάποια δέντρα».
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως ήταν λάθος η εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία και ζήτησε την διερεύνηση της υπόθεσης από τον υπουργό Εσωτερικών.
Προσπάθησε, μάλιστα, να διευκρινίσει ότι τα έργα αναδόμησης της πλατείας Γκεζί δεν αφορούν στην ανέγερση εμπορικού κέντρου.
Συμπλήρωσε δε, ότι όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα όπου το κοινοβουλευτικό σύστημα λειτουργεί πλήρως. Κάθε μέθοδος, εκτός από τις εκλογές είναι αντιδημοκρατική. Δεν λέω ότι η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά, ακριβώς όπως η πλειοψηφία δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην μειοψηφία, η μειοψηφία δεν μπορεί επίσης να επιβάλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία».
Ταραχές σημειώθηκαν και στην Άγκυρα, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν την οποία κατηγορούν για αυταρχισμό και ζητούν περισσότερη δημοκρατία.
Και στη Σμύρνη, εκατοντάδες νέοι αναψαν φωτιές και πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς που προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις.
Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της, για την υπερβολική χρήση βίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως συλλέγει στοιχεία για να διαπιστώσει, κάτω απο ποιες συνθήκες ξεκίνησαν τα επεισόδια καθώς και αν υπήρξε κατάχρηση εξουσίας απο την πλευρά της αστυνομίας.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...